Δήμος Ηγουμενίτσας και μετανάστες

τελευταία ενημέρωση 2011-02-04 19:10:41

Δήμος Ηγουμενίτσας και μετανάστες

Οι Θέσεις της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για το θέμα των μεταναστών και πολιτικών προσφύγων στο Δ.Σ στις 02/02/2011

 

• Για πολλά χρόνια ζουν στην πόλη μας σε άθλια καταλύματα ξεριζωμένοι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, Σομαλία και αλλού, θύματα του… ιμπεριαλιστικού πολέμου και της κατοχής. Νέα παιδιά που αντιμετωπίζουν την πείνα, τις μολυσματικές ασθένειες, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τα δουλεμπορικά κυκλώματα.

• Αυτή την περίοδο έχουν μαζευτεί πάρα πολλοί, κυρίως έφηβοι, που έρχονται στην Ηγουμενίτσα με τα όνειρο να περάσουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

• Είναι καθημερινό το φαινόμενο άνθρωποι να ψάχνουν στους κάδους των σκουπιδιών της πόλης μας για λίγο φαγητό.

• Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών που «φεύγει» από την Ηγουμενίτσα ,πέφτει στα νύχια του δουλεμπορικού κυκλώματος για να έχει «ασφαλή» διαφυγή.

• Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μεταναστών στην προσπάθεια τους για φυγή βρήκαν τραγικό θάνατο.

• Οι συνθήκες κράτησης, όσων συλλαμβάνονται, στον χώρο του παλιού λιμανιού είναι απάνθρωπες.

• Η συσσώρευση αυτή τόσων εξαθλιωμένων ανθρώπων είναι λογικό να δημιουργεί προβλήματα και ανάμεσα τους αλλά και στον ντόπιο πληθυσμό. Ειδικά στην περιοχή γύρω από το λιμάνι.

Το πρόβλημα μπορεί αντιμετωπισθεί ΜΟΝΟ πολιτικά και κύρια αντιαπαλεύοντας τις αιτίες που το γεννάει.

Πρέπει να γίνει καθαρο :

• Ότι για το φαινόμενο της αύξησης εισόδου μεταναστών στη χώρα µας ευθύνονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που αναγκάζουν εκατοµµύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους, χωρίς να το θέλουν, επειδή βόμβες καταστρέφουν τα σπίτια τους και τον τόπο που ζουν.

• Ότι ευθύνεται η πολιτική των ιμπεριαλιστικών κρατών που κάνουν αυτούς τους πολέμους, το ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

• Ότι ευθύνονται οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ που έχουν στείλει στρατιωτική δύναμη σε χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που έχουν υπογράψει όλες τις κατάπτυστες αντιμεταναστευτικές συμφωνίες της ΕΕ (FRONTEX,ΔΟΥΒΛΙΝΟ2 κλπ).

• Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με σύμφωνη και την γνώμη της Ν.Δ. υπέγραψε στην Λισσαβόνα στις 19/11/2010 την νέα συμφωνία για το ΝΑΤΟ του 2020. Συμφώνησε δηλαδή για περισσότερες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις .

• Όσο θα υπάρχουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις , όσο η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια των μονοπωλίων, τόσος θα οξύνονται και τα προβλήματα τόσο των μεταναστών όσο και των ντόπιων. Η πάλη για την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ είναι συστατικό στοιχείο της γενικότερης πάλης ενάντια στο μνημόνιο, ενάντια στην πολιτική που χρεοκοπεί το λαό και αυξάνει την κερδοφορία των μονοπωλίων. Από την άλλη πρόσφατα ψηφίστηκε στην βουλή πάλι με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. νέος αντιμεταναστευτικός νόμος κατά εντολήν της Ε.Ε.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πιστεύει ότι πρέπει άμεσα :

1. Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις σε βάρος των μεταναστών, οι φυλακίσεις µόνο και µόνο γιατί δεν έχουν χαρτιά.

2. Να δοθεί Άσυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων, κόντρα στις σχετικές Οδηγίες της Ε.Ε.

3. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος – µέλος της ΕΕ.

4. Να υπάρξει ειδική µέριµνα από κρατικούς φορείς για τους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Διευκόλυνση οικογενειακής επανένωση ς, κόντρα στη σχετική Οδηγία της Ε.Ε.

5. Όχι στην φυλάκιση τους και επαναπροώθηση.

6. Η πολιτική που ασκείται, ωθεί τους μετανάστες στην απόγνωση και την αναξιοπρέπεια. Να δημιουργηθεί οργανωμένος χώρος υποδοχής με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης ,υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και υγειονομικής περίθαλψης για όσο διάστημα θα μένουν στην Ηγουμενίτσα.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, τους Μαζικούς Φορείς ,τα Εργατικά Σωματεία, τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, τη νεολαία, τους κατοίκους του τόπου μαζί με τους μετανάστες που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης, να οργανώσουν την αντίσταση, την αντεπίθεσή τους κόντρα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, απομονώνοντας τις ρατσιστικές φωνές που ακούγονται.

 

Ηγουμενίτσα 31/01/2011

Θεόδωρος Δήμας

Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας