Δήμος Φιλιατών: Ψήφισμα για τη Δωδώνη

dodoni

Κατά την συνεδρίαση της 18/05/2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Φιλιατών ομόφωνα εκφράζει την αντίθεσή του στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ και τάσσεται αλληλέγγυα προς τους κτηνοτρόφους και τη δίκαιη αντίδρασή τους για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας η οποία:

1) Στήριξε και στηρίζει ουσιαστικά το εισόδημα του παραγωγού γάλακτος.

2) Προσφέρει πρώτης ποιότητας προϊόντα με διεθνή αναγνώριση, αποδοχή και υψηλή ανταγωνιστικότητα.

3) Συμβάλει ως κερδοφόρα επιχείρηση στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και εθνικής οικονομίας.

4) Αποτελεί το βηματοδότη της διαμόρφωσης των τιμών γάλακτος απ’ τον παραγωγό και κατ’ επέκταση από τον καταναλωτή και ως εκ τούτου αποτελεί εν δυνάμει εμπόδιο στην επικράτηση σχετικών καρτέλ και φραγμό στην κερδοσκοπία στον τομέα αυτό.

Η οικονομική εξυγίανση δεν γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την ιδιωτικοποίηση. Οφείλουμε όλοι να πάρουμε πρωτοβουλίες και μέτρα και να δώσουμε κίνητρα για να διαφυλαχτεί το εθνικό και τοπικό μας προϊόν, το οποίο μέχρι σήμερα χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές ως όχημα για την διαφύλαξη της τοπικής παραγωγής, οικονομίας, ιστορίας και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Με την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας, η Ήπειρος και η Θεσπρωτία θα χάσουν ένα πολύ δυνατό προϊόν προβολής και αναγνωρισιμότητάς τους. Τα προϊόντα της εταιρείας «ΔΩΔΩΝΗ» έχουν βραβευθεί και έχουν αποκτήσει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. H ιδιωτικοποίησή της εταιρείας θα επιφέρει απώλεια του τοπικού παραγωγικού χαρακτηριστικού και θα στερήσει από τους καταναλωτές της Ηπείρου το δικό τους προϊόν. Ο κτηνοτροφικός κλάδος της περιοχής ωθείται στην απόγνωση.

Πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας μέσα στην Ηπειρωτική Ζώνη γάλακτος και η παραγωγή των ποιοτικών προϊόντων που παράγονται με βάση το ανωτέρας ποιότητας και χαρακτηριστικών γάλα της περιοχής μας, τα οποία σε αντίθετη περίπτωση και σε τυχόν εμπλοκή τρίτων στην εταιρεία, είναι βέβαιο ότι θα αλλοιωθούν.

Οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε το μεγάλο κοινωνικό έργο της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και την αναγκαιότητά της για την περιοχή μας και να ζητήσουμε την δημόσια δέσμευση ότι «η ΔΩΔΩΝΗ δεν θα εκποιηθεί και ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί με την εγγύηση της ΑΤΕ».

Το να περιέλθει και η βιομηχανία αυτή της ακριτικής μας περιοχής σε ιδιωτικά χέρια εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, τόσο για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, όσο και για τις εκατοντάδες των εργαζομένων, αλλά ιδίως για την οικονομία και την κτηνοτροφία της περιοχής.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι είναι ενάντια στα συμφέροντα των κτηνοτρόφων μας και γενικότερα κατά της Ηπείρου, η πώληση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και τα αποτελέσματα στο μέλλον θα είναι τραγικά και ολέθρια. Η ΔΩΔΩΝΗ πρέπει να παραμείνει στους φυσικούς της φορείς που είναι οι σημερινοί μέτοχοι Συν/σμοί και οι παραγωγοί κτηνοτρόφοι που εκφράζονται σήμερα από τα συλλογικά τους όργανα.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

ΝΙΚΟΣ Γ. ΤΑΣΙΟΣ