Δελτίο Τύπου της ΔΕΠΑ για την ενημερωτική επίσκεψη στην Ιταλία

Ολοκληρώθηκε η ενημερωτική επίσκεψη των φορέων της Ηπείρου σε εγκαταστάσεις συμπίεσης και μέτρησης φυσικού αερίου στην Ιταλία

Αθήνα, 31/05/2011

Στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τον αγωγό φυσικού αερίου IGI – Ποσειδών, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) με την υποστήριξη της ιταλικής Edison S.p.A. απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση σε εκπροσώπους φορέων της Ηπείρου, της τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και στην επιστημονική κοινότητας της Ηπείρου, διοργάνωσε ενημερωτική επίσκεψη σε εγκαταστάσεις συμπίεσης και μέτρησης σε δύο σταθμούς στην Ιταλία, το διάστημα 24-27 Μαΐου.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το σταθμό συμπίεσης και μέτρησης της ιταλικής εταιρίας SNAM Rete Gas στo Poggio Renatico (Δήμος κοντά στην πόλη της Ferrara), ο οποίος διαθέτει 3 μονάδες συμπίεσης συνολικής εγκατεστημένης ονομαστικής ισχύος 50 MW (1 μονάδα των 25 MW και δύο μονάδες των 12,5 MW) και είναι σε λειτουργία από το 2009. Η επίσκεψη περιελάμβανε παρουσίαση των τεχνικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών του σταθμού από τον Διευθυντή  κ. Paolo Pierozzi όπως και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και στο κέντρο ελέγχου (control room).  Στα πλαίσια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με τον δήμαρχο και αντιδήμαρχο του Poggio Renatico κ. Paolo Pavani και Marco Bergami, προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή καθώς και για τις ωφέλειες που έχουν αποκομίσει ο Δήμος και οι κάτοικοι της περιοχής.

Η δεύτερη επίσκεψη αφορούσε τις εγκαταστάσεις συμπίεσης φυσικού αερίου στην περιοχή Terranuova Bracciolini της Τοσκάνης (μεταξύ Φλωρεντίας και Αρέτσο), όπου υπάρχουν μονάδες συμπίεσης συνολικής εγκατεστημένης ονομαστικής ισχύος 50 MW (4 μονάδες των 12,5 MW). Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την αρμονική ένταξη των εγκαταστάσεων στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής που φημίζεται τόσο για την παραγωγή ελαιόλαδου και κρασιού όσο και για το υψηλό επίπεδο των αγροτουριστικών μονάδων φιλοξενίας που διαθέτει.

Στο ταξίδι συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Δήμου Ηγουμενίτσας, του Δήμου Πάργας, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ηπείρου, του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, της Ομοσπονδίας Τουριστικών & Αγροτουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου, της Ένωσης Τουριστικών & Ναυτικών Πρακτόρων Θεσπρωτίας, καθώς και εκπρόσωποι των Μέσων ενημέρωσης των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας.

Η ΔΕΠΑ με αίσθημα ευθύνης και με σεβασμό στην τοπική κοινωνία της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου γενικότερα, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ορθή ενημέρωση όσον αφορά τη διέλευση του  διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Ιταλίας από την περιοχή που αποτελεί εθνική προτεραιότητα και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής της Ηπείρου.