Δεμένα τα πλοία στα Λιμάνια – χειρόφρενο στα λεωφορεία

karavi

karaviΣτη διάρκεια άτυπης συνεδρίασης το μεσημέρι της Μ.Δευτέρας η ΠΝΟ αποφάσισε να προχωρήσει κανονικά στην απεργίας της Μ.Τρίτης και της Μ.Τετάρτης.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η ΠΝΟ οδηγείται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, η οποία έχει δηλώσει ότι θα λάβει όλα τα μέτρα για την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ειδικότερα, εξετάζεται η επιστράτευση των ναυτικών και η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΠΝΟ, η απεργία ξεκινά στις 00:01 την Μ.Τρίτη και ολοκληρώνεται στις 00:00 την Μ.Τετάρτη.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις επιχειρηματιών και ταξιδιωτών για την υλοποίηση της απεργίας.

Πάντως, οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει πολλές ακυρώσεις, κυρίως από το εξωτερικό.

Να αναλογιστεί το τεράστιο βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνει με τη 48ωρη απεργία της καλεί την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, υπογραμμίζοντας ότι «αυτές τις δύσκολες ώρες, το βάρος της ευθύνης είναι πολύ μεγάλο και αντίστοιχη είναι και η οργή της συντριπτικής πλειοψηφίας των νησιωτών μας και των ασχολουμένων και απασχολουμένων στον τουρισμό».

Παράλληλα, οι παραγωγοί κυρίως της Κρήτης αντιδρούν έντονα για την απεργία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι από αυτούς προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να φθάσουν τα προϊόντα τους στην Αθήνα. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η εκμίσθωση Ro-Ro για την μεταφορά των αγροτικών προϊόντων.

Εν τω μεταξύ, 24ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ για την Μ.Πέμπτη. Οι ιδιοκτήτες διαβεβαιώνουν πάντως ότι στην πλειονότητά τους τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν κανονικά, καθώς σε ποσοστό 90% οι ιδιοκτήτες είναι και οδηγοί.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΝΟ

          Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι δίκαιος, είναι αγώνας για τη δουλειά και την επιβίωση. Η επίθεση που εξαπολύεται από τους εφοπλιστές, τα ΜΜΕ και τα κόμματα του κεφαλαίου στη διήμερη απεργία των ναυτεργατών είναι θρασύτατη. Η πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση είναι εκείνη που τσακίζει νησιώτες, φτωχομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους. Οι ίδιοι που αυξάνουν τα ναύλα, προωθούν την ανασφάλιστη, μαύρη εργασία στα πλοία θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, μειώνουν δρομολόγια και τσακίζουν συνολικά το εργατικό λαϊκό εισόδημα, παριστάνουν τους υπερασπιστές των νησιωτών και των εργαζομένων.

          Η απεργία των ναυτεργατών, όπως και κάθε απεργιακή κινητοποίηση κάθε κλάδου εργαζομένων, ασφαλώς και έχει συνέπειες. Την αποκλειστική ευθύνη για την ταλαιπωρία των νησιωτών, των ταξιδιωτών και της αγροτιάς την έχει η κυβέρνηση που χτυπάει αλύπητα τα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων προς όφελος των εφοπλιστών και αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ειδικά οι μικροί παραγωγοί αγρότες, οι νησιώτες, καθώς και οι ταξιδιώτες, πρέπει να στρέψουν τα πυρά τους στους πραγματικούς υπεύθυνους, την κυβέρνηση και το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Να απαιτήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των ναυτεργατών. Να σταθούν σα μια γροθιά, να συμπαραταχθούν με τους απεργούς ναυτεργάτες και να αντιπαλέψουν από κοινού την αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης – ΕΕ – πλουτοκρατίας.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες

Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων των εργαζομένων

Μήνυμα αγωνιστικής αλληλεγγύης απευθύνει στους ναυτεργάτες η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εύχεται κάθε επιτυχία για τη 48ωρη απεργία της ΠΝΟ. Η απεργία αυτή είναι μια μάχη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα, με διαλυμένο το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό προκαλεί και το μένος των εφοπλιστών και των εργοδοτικών φορέων. Από κοντά και οι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας με τα υπερκέρδη από τις θέσεις μαύρης, ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας. Αυτά τα συμφέροντα που στρέφονται ενάντια στην κοινωνική πλειοψηφία υπηρετεί η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έτσι εξηγείται το μένος της υπουργού Διαμαντοπούλου, γνωστής για το καταστροφικό έργο στην παιδεία και τα αντιδημοκρατικά ξεσπάσματα.

Περισσεύει η υποκρισία όταν υπουργοί, εφοπλιστές και παπαγαλάκια των συμφερόντων τους μιλάνε για αποκλεισμό των νησιών. Τα νησιά τα έχουν αποκλείσει οι επιδοτούμενοι εφοπλιστές με την τρίτη αύξηση των εισιτηρίων σε ένα χρόνο, στο 25% αυτή τη φορά και τα αραιά δρομολόγια από σαπιοκάραβα 40 ετών Δεν είναι τυχαία η αγωγή της εταιρίας ΝΕΛ ενάντια στο δήμαρχο Λήμνου, που στρέφεται ενάντια στον αγώνα των κατοίκων του νησιού ενάντια στον αποκλεισμό που ουσιαστικά επιβάλλει η εταιρία. Τους αγρότες τους εξοντώνει η μεγάλη τιμή μεταφοράς του αγροτικού προϊόντος.

Είναι πολιτική απάτη τα περί διάλογου όταν δεν υπάρχει αντικείμενο, αφού η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ απλά καλεί τους ναυτεργάτες να υποχωρήσουν, Εξάλλου νομοθετούν με (ν)τροπολογίες καθημερινά: διάλυση των εργασιακών σχέσεων μέσω της άρσης του καμποτάζ και διάλυση του ασφαλιστικού φορέα των ναυτικών με την ένταξη του στο χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ.

Ο μόνος στόχος τους είναι να ακυρωθεί στην πράξη το δικαίωμα στην απεργία και να απονομιμοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση.

Οι θαλάσσιες συγκοινωνίες έχουν γίνει προβληματικές λόγω του εργοδοτικού κόστους. Η απεργία πρέπει να πετύχει γιατί υπερασπίζεται στοιχειώδη δικαιώματα. Απαιτείται το πέρασμα στο δημόσιο της θαλάσσιας συγκοινωνίας με κοινωνικό έλεγχο ώστε να διασφαλιστούν ασφαλείς, τακτικές, φτηνές και φιλικές στο περιβάλλον μεταφορές που προϋποθέτουν εργασία μόνιμη, με αξιοπρεπή μισθό και ασφάλιση.

Γραφείο Τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ,

Αθήνα,9/4/2012