Δεν μπορεί η λειτουργία και η ανάπτυξη του Λιμανιού να τρέφεται με τις ψυχές μας

limaniigm
limaniigm

ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Με αφορμή το σχέδιο Νόμου για την Διακυβέρνηση Εθνικού Λιμενικού Συστήματος  από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ανέβηκε για λίγο το θέμα του Λιμανιού στην πόλη μας από τους πολιτικούς μας εκπροσώπους. Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο , ο βουλευτής του Νομού μας συναντήθηκε με Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και εκδόθηκε δελτίο τύπου για τα αποτελέσματα  και επιτέλους έκανε την εμφάνιση του στην πόλη μας και ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ .

Ο καθένας για τους δικούς του λόγους ανέβασαν την ένταση της αντίστασης στην ψήφιση του Σχεδίου Νόμου. Κάποιοι θα δώσουν τις εικονικές τους μάχες για την ΕΔΡΑ του Νέου σχήματος Διοίκησης που σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου θα είναι στην Πάτρα , άλλοι με την καθολική αντίδραση στην επιχειρούμενη Ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού μας και άλλοι με την εξασφάλιση κάποιων αντισταθμιστικών οφελών  όπως ο ανακαθορισμός των Χερσαίων Ζωνών που διαχειρίζονται οι Οργανισμοί Λιμένων – ΑΕ.

Όλοι μίλησαν και συμφώνησαν για τον αναπτυξιακό ρόλο του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας  και για τον στρατηγικό του ρόλο στην εθνική οικονομία.

Περισσότερο όμως μίλησαν σαν τεχνοκράτες και λιγότερο σαν πολιτικοί  και ακόμη λιγότερο σαν δημότες, μίλησαν για όλα αλλά δεν μίλησαν για τους ανθρώπους , μίλησαν αλλά δεν μας άκουσαν και δεν είναι ότι δεν μας άκουσαν τώρα  ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΚΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΤΕ.

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας δεν είναι ένα μεγάλο Λιμάνι σε μια μεγάλη πόλη ,είναι ένα τεράστιο ΛΙΜΑΝΙ σε μια πολύ μικρή πόλη . Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε μόνο με οικονομικούς και αναπτυξιακούς όρους  χωρίς να λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι αυτό το τεράστιο Λιμάνι λειτουργεί στο  κέντρο της μικρής μας πόλης , δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο με αριθμούς και να ξεχνάμε τους ανθρώπους , δεν μπορεί η λειτουργία και η ανάπτυξη του Λιμανιού να τρέφεται με τις ψυχές μας.

Εμείς οι πολίτες που ζούμε στην Ηγουμενίτσα έχουμε και άλλα θέματα να βάλουμε.

Δεν είναι που δεν μας δεν ενδιαφέρει η έδρα του Λιμανιού ή το ιδιοκτησιακό του καθεστώς , ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει άποψη και δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε όλοι σε αυτό.  Αλλά η περιβαλλοντική και κοινωνιολογική διάσταση θέματος από τον  τρόπο λειτουργίας του Λιμανιού ,  μας ενδιαφέρει όλους το ίδιο.

Το Λιμάνι είτε Ιδιωτικό είτε Δημόσιο θα παραμείνει στο κέντρο της μικρής μας Πόλης.

Το λιμάνι είτε Ιδιωτικό είτε Δημόσιο θα συνεχίσει να μολύνει το περιβάλλον μας , θα συνεχίσει να παράγει βλαπτικές  ουσίες (αιθάλη)

Θα συνεχίσει να προσβάλει την ψυχική μας υγεία με θορύβους αφόρητους κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

Το λιμάνι γίνεται πόλος  συγκέντρωσης πολλών  δραστηριοτήτων που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της με θετικό κάποιες φορές τρόπο , με πολύ αρνητικό όμως τις περισσότερες φορές.

Έχουν περάσει μόνο δυο χρόνια από την ημέρα που οι πολίτες ήταν φυλακισμένοι στα σπίτια τους και οι μετανάστες φυλακισμένοι στην πόλη μας.

Δεν είναι όμως μόνον αυτά είναι και ζητήματα αισθητικής που προσβάλουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής . Είναι αυτή η αίσθηση του πολίτη ότι περιτριγυρίζεται από μπετόν από κάγκελα και συρματοπλέγματα και του κάνει μαύρη την ζωή.

Είναι το ζήτημα της δόμησης των χώρων του Λιμανιού, κάπου πρέπει επιτέλους να μπει ένα όριο, δεν μπορούν να ξεπετάγονται παντού κτήρια.

Είναι τα παραπάνω λοιπόν ζητήματα που απασχολούν το πολίτη και πρέπει επ’ αυτών να τοποθετηθούμε όλοι μας.  Μπορεί κάποιοι μέσα από την τεχνική ένταση να επιδιώκουν εκλογικά οφέλη για λογαριασμό των κομμάτων τους ή το χειρότερο των  προσωπικών τους φιλοδοξιών τους.

Εμείς όμως οι πολίτες πρέπει να δημιουργήσουμε την ατζέντα των θεμάτων με γνώμονα  την διασφάλιση της ποιότητας της ζωής μας .

Ναι δεν είναι όλα αυτά καινούργια , είναι γνωστά είναι απλά είναι  καθημερινά   ζητήματα που συζητούνται από όλους. Ποια μέριμνα όμως έχει ληφθεί  ; Μήπως χρόνια τώρα που η έδρα του ΟΛΗΓ είναι στην Ηγουμενίτσα  και Οργανισμός Λιμένα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Δημοσίου μας άκουσε ποτέ κανείς; ΟΧΙ ΠΟΤΕ!

Το λιμάνι μπορεί να λειτουργήσει και πρέπει να λειτουργήσει με σεβασμό όμως στο περιβάλλον και τους ανθρώπους.

πηγή: d-igoumenitsas.gr – Παρέμβαση πολιτών για τον Δήμο Ηγουμενίτσας