Δηλώσεις Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνη για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα

kaxrimanisa

kaxrimanisaΤον προβληματισμό του για τα ζητήματα που θα προκύψουν στην υλοποίηση των έργων και των δράσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των ταμειακών διαθέσιμων εξέφρασε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ και στη συζήτηση που έγινε με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα.

“Αυτή τη στιγμή –τόνισε– η αυτοδυναμία και η ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης καταργείται. Δεν είμαστε αυτοί που δεν θέλουμε να βοηθήσουμε το κράτος, όταν περνάει μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αλλά θέσαμε το θέμα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός, που μπορεί σε δύσκολες καταστάσεις να βοηθάει την κοινωνία. Εμείς έχουμε αυτά τα λίγα  χρήματα για συντηρήσεις, για το επίδομα νεφροπαθών, για τη μεταφορά μαθητών, για την αποκατάσταση ζημιών, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ για τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες. Ούτε και σε αυτό υπάρχει κάποια μέριμνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίσαμε πως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και τώρα, στις δυσκολίες ήμασταν παρόντες. Με βάση αυτό έπρεπε να μας αντιμετωπίσουν και όχι να φέρουν μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που είναι αντισυνταγματική. Μπορούσαμε να κληθούμε προτού να υπογραφεί και να πούμε τη γνώμη μας και να βρούμε μια λύση. Ο Υπουργός κ. Μάρδας παραδέχθηκε ότι όλα αυτά έγιναν ερήμην μας και ότι δεν είναι σωστά γενόμενα, αλλά είναι εθνική ανάγκη. Ότι καλό γίνεται αυτή τη στιγμή στην χώρα, το έχουν αναλάβει οι αιρετές Περιφέρειες».

Ειδική αναφορά έκανε και στα έργα του ΕΣΠΑ: « Σκεφτείτε- είπε– ότι είναι η τελευταία χρονιά του ΕΣΠΑ. Αν το ΕΣΠΑ ή τα μεγάλα έργα δεν πάρουν τις χρηματοδοτήσεις που πρέπει για ένα μεγάλο διάστημα, το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που τελειώνει φέτος, βγαίνει εκτός προδιαγραφών. Τότε θα πληρωθούν τρία ΕΣΠΑ από πλευράς της Ελλάδος για να καλυφθούν όσα θα μείνουν στη μέση. Πολλά από αυτά τα έργα θα μεταφερθούν στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Τότε δεν θα μιλάμε καν για πρόγραμμα Επενδύσεων  και πρόγραμμα Υποδομών στο νέο ΕΣΠΑ. Κρέμονται όλα σε μια κλωστή. Θέλει από όλους σύνεση αλλά και συζήτηση».

Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης συνεχίζοντας είπε ότι ομόφωνα από το Δ.Σ. της ΕΝ.ΠΕ αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και δεύτερον, να διευκρινιστεί αν η ισχύς της απόφασης είναι για ένα δίμηνο. «Δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που δεν βοηθάμε το κράτος αυτή τη δύσκολη στιγμή, αλλά  μια αντισυνταγματική διάταξη όταν θα καταλύσει κάθε έννοια του αυτοδιοίκητου  θα μας βρει απέναντι”.  

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Περιφερειάρχης, τάχθηκε κατά του συμβολικού κλεισίματος των Υπηρεσιών της Περιφέρειας: «Εμείς- είπε– δεν συνηθίζουμε να κάνουμε ακραίες εκδηλώσεις. Και με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση θα πορευτούμε μαζί. Θεωρούμε ότι όλοι που είμαστε στην αυτοδιοίκηση για 5 χρόνια ξέρουμε να στηρίζουμε την πατρίδα. Ξέρουμε μέχρι που θα φτάσουμε και θα είμαστε από κοντά να παρακολουθούμε τα γεγονότα ώστε να μην πει ποτέ κανείς πως ό, τι έπαθε η πατρίδα, το έπαθε από εμάς».

Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι  “Εμείς λέμε προς τους έχοντες συνεργασία με την Περιφέρεια, είτε εργολάβους, είτε μισθωτούς, πως θα κοιτάμε στο πλαίσιο της ύπαρξης του ελληνικού κράτος, να είμαστε σωστοί απέναντι στις υποχρεώσεις μας, όπως είμαστε συνέχεια στη λειτουργία της Αιρετής Περιφερειακή Αρχής”.

 

Τέλος, χαρακτήρισε πολύ ειλικρινή τον Αν. Υπουργό: «Μας έδωσε την εντύπωση ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη,  για αυτό ελήφθη αυτή η απόφαση και ότι είναι εξαιρετικά επείγον αυτά τα χρήματα να υπάρχουν στα ταμεία του κράτους μέχρι το τέλος Απριλίου».

Επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης του

Γεφυριού της Πλάκας ζητά ο Περιφερειάρχης

Την επίσπευση των διαδικασιών για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας, ζήτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή νέα επιστολή που του απέστειλε ο Ηπειρώτης επιχειρηματίας Ν. Λούλης, με την οποία επαναλαμβάνει την πρόθεση του να καλύψει μέρος της δαπάνης αποκατάστασης του μνημείου.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα, μεταξύ της Περιφέρειας, του Δήμου Β. Τζουμέρκων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, συμφωνήθηκε να προταθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού η σύσταση ενός Φορέα που θα συμμετέχουν οι ανωτέρω φορείς με την εποπτεία του, προκειμένου να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες.

 «Αν πάμε με τους ρυθμούς που σκέφτεται το Υπουργείο, δεν θα γίνει ποτέ το έργο», τόνισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι εξουσιοδοτήθηκε το Πολυτεχνείο να ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους του Υπουργείου για να τεθεί ένα διαφορετικό (ταχύτερο) χρονοδιάγραμμα. «Εμείς έχουμε πει όταν θα ανοίξει ο καιρός θα πρέπει να γίνουν τα πρώτα πράγματα που έχει προτείνει το Πολυτεχνείο» συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι «χρήματα όσο είναι ζεστό ακόμη το σίδερο θα συγκεντρωθούν από τους Ηπειρώτες, τον κ. Λούλη, την Τράπεζα Πειραιώς και από όσους μου έχουν στείλει επιστολές ότι μπορούν να βοηθήσουν».

 

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι «ενώ έχει περάσει ένα τόσο μεγάλο διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου, δεν έχει κληθεί κανένας παρά τις οχλήσεις μας από το Υπουργείο και δεν ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον της όλης υπόθεσης».