Δημοπρατούνται οι τελευταίες εργασίες για το Αρδευτικό έργο Μαργαριτίου

ardeytiko_kanali

ardeytiko_kanaliΣτην τελική του φάση εισέρχεται η κατασκευή του αρδευτικού έργου Μαργαριτίου Θεσπρωτίας, καθώς στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε τη δημοπράτησή του έργου «Συμπληρωματικές εργασίες στο έργο ‘Αρδευτικό έργο Μαργαριτίου Ν. Θεσπρωτίας’», με προϋπολογισμό 385.000 ευρώ.

 Στην θετική εξέλιξη αναφέρθηκε σε δηλώσεις του σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας τα εξής:

«Είναι ένα έργο που ξεκίνησε με πολλές περιπέτειες εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, ευδοκίμησε να μπορέσουμε μετά τη 01/07/2011 που παραλάβαμε αυτά τα θέματα από την κρατική περιφέρεια, να αποπληρώσουμε το έργο, να κάνουμε συμφωνία για τις απαλλοτριώσεις, ενώ σήμερα βάλαμε τα τελευταία χρήματα για να ολοκληρωθεί το έργο. Στη συνέχεια θα βοηθήσουμε, παρά που δεν υπάρχει ιδιαίτερο κονδύλιο, να κάνουμε τον αναδασμό, ώστε ένα μεγάλο έργο με πολλά στρέμματα να βοηθήσει την γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου».

Νέα έργα στις Περιφερειακές Ενότητες

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή έλαβε αποφάσεις για έργα και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες. Συγκεκριμένα:

 

Στην Π.Ε. Άρτας

Μελέτη για τη γέφυρα Άννινου

Από την Ο.Ε. εγκρίθηκε η εκπόνηση μελέτης για τη βελτίωση της οδικής λειτουργίας στην Εθνική οδού Ιωαννίνων – Αντιρρίου, επί της γέφυρας Άννινου, με προϋπολογισμό 30.000 ευρώ. Πρόκειται για το σημείο στο οποίο γίνονται πολλά τροχαία ατυχήματα, ενώ έχουν σημειωθεί και αρκετά θανατηφόρα.

Επίσης εγκρίθηκε  η δημοπράτηση του έργου  «Αποκατάσταση γέφυρας στην τάφρο Σαλαώρας», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.

Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

 

Αποκατάσταση ζημιών στην επ. οδό Καρβουνάρι – Ποταμιά

Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αναδείχτηκε ο ανάδοχος του έργου «Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες στο επαρχιακό δίκτυο του Δήμου Σουλίου (Καρβουνάρι – Ποταμιά)», προϋπολογισμού 78.000 ευρώ.  Ανάδοχος είναι η εταιρεία Λιάνος Κ. Αναστάσιος & ΣΙΑ.

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων

 

 Ανάδοχοι για Ι. Ν. Καβαλλαρίου – ΧΥΤΑ Ελληνικού

 Η Ο.Ε. ανέδειξε τον  ανάδοχο του έργου «Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Καβαλλαρίου», προϋπολογισμού 220.000 ευρώ, που  είναι η εργοληπτική εταιρεία «Τσιμπίκης Άγγελος του Ιωάννου Ε.Δ.Ε.», και του έργου «Καθαρισμός και διαχείριση στερεών αποβλήτων από ΧΥΤΑ Ελληνικού (υποέργο επιχωμάτωση απορριμματικού αναγλύφου)», προϋπολογισμού 20.000 ευρώ, την εργοληπτική εταιρεία «Τεχνογνωσία Ηπείρου Ο.Ε. Ζιώρης Λάμπρος»

Ακόμη, η Ο.Ε. ενέκρινε τους όρους διακήρυξης της ανοιχτής δημοπρασίας για την κατασκευή του έργου «Επισκευή Λαογραφικού – Ιστορικού Μουσείου Ελαφότοπου», προϋπολογισμού 33.000 ευρώ.

Στη Π.Ε. Πρέβεζας

 

Αποκατάσταση ζημιών στο επ. οδικό δίκτυο

 

 Από την Οικονομική Επιτροπή  εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης της δημοπρασίας των παρακάτω δύο έργων:

–         «Αποκατάσταση ζημιών στο τμήμα της 3ης Επαρχιακής Οδού Βράχος Χειμαδιό», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.

–         «Αποκατάσταση καθιζήσεων οδικού τμήματος της 8ης Επαρχιακής Οδού στην Α. Ρευματιά», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.

Επίσης, με απόφαση της Ο.Ε. προχωρούν οι διαδικασίες της ανοιχτής δημοπράτησης του έργου «Ενίσχυση αναχωμάτων κατά τμήματα του ποταμού Λούρου», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ.

 

 

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης

 Στην ημερίδα που πραγματοποιείται αύριο στην Άρτα, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

«Στη νέα εποχή που στρεφόμαστε από την κατανάλωση στην παραγωγικότητα, έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για την αγροτική ανάπτυξη. Πιστεύουμε στον πρωταρχικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι αιρετές περιφέρειες που έρχονται κάθε μέρα σε επαφή με τον αγροτικό κόσμο. Οι 13 Περιφερειάρχες έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία και περιμένουμε. Στη νέα προγραμματική περίοδο που δίνεται βαρύτητα στην καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και γενικά στην αποτελεσματικότητα και την εξωστρέφεια, για μας πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει άξονας αγροτικής ανάπτυξης σε κάθε περιφέρεια».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την υποβάθμιση των υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια και ειδικά για τη Γαλακτοκομική Σχολή, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι αυτή είναι κάτι ιδιαίτερο για την περιοχή και  έχει ζήτηση σε όλη  την Ελλάδα. «Είναι σχολή που μπορεί να έχει συνεργασία πλήρη και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και με το ΤΕΙ Ηπείρου, στα θέματα της ζωοτεχνίας. Σεβόμενοι την ιστορία και το έργο της, κάναμε τη μελέτη για το τι πρέπει να γίνει στη Σχολή, και αυτό ζητήθηκε και από το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Την παραδώσαμε στο Υπουργείο και αναμένουμε απάντηση».    

Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων για την καθυστέρηση πληρωμής για την παράδοση γάλακτος, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα που συναρτάται με την γενικότερη κατάσταση της αγοράς. Ειδικά για τη «ΔΩΔΩΝΗ» είπε ότι πλέον με την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δεν μπορεί να αντλεί κεφάλαια κίνησης όπως στο παρελθόν από την Αγροτική Τράπεζα για να εξοφλεί το γάλα και να καταβάλει προκαταβολές.

 «Σήμερα η νέα εταιρεία  αντιμετωπίζει κάποια ζητήματα που έχουν σχέση με τη ρευστότητα, ίδια υπάρχουν και σε άλλες εταιρείες γύρω από τα γαλακτοκομικά θέματα,. Θα προσπαθήσουμε ως Περιφέρεια να βρεθούμε αρωγοί προς τους κτηνοτρόφους ώστε να μην υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα. Υπάρχουν όμως λύσεις που ανέλαβα να τρέξω», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Για το Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων

 

Ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με το Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων, είπε ότι μετά από επαφές του ιδίου, αλλά και της Επιτροπής Διοίκησης, επισκέφτηκε το Στάδιο κλιμάκιο της ΓΓΑ το οποίο ήλεγξε την κατάστασή του. Πρόσθεσε ότι θα διατεθούν οι πιστώσεις για την αλλαγή του χλοοτάπητα προκειμένου να μην υπάρχουν πλέον προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες, ενώ θα γίνει και αλλαγή του ταρτάν, είτε ενός τμήματος, είτε και ολόκληρου αν εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα χρήματα.