Με το θεατρικό αναλόγιο «Το τέλος της μικρής μας πόλης» του Δημήτρη Χατζή ολοκληρώνεται η «Γ’ Φθινοπωρινή αυλαία»
Το φεστιβάλ «Γ’ Φθινοπωρινή αυλαία» ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα με το θεατρικό αναλόγιο «Το τέλος της μικρής μας πόλης» του Δημήτρη Χατζή από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Το Δημοτικό Θέατρο συμμετέχοντας στον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιαννιώτη συγγραφέα παρουσιάζει το έργο αυτό με τη μορφή θεατρικού αναλογίου (αύριο – μεθαύριο) Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο τις παραστάσεις του φεστιβάλ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (πρώην παλαιά σφαγεία) την ημέρα που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα. ‘Εχει διάρκεια 90 λεπτά, αρχίζει στις 9.00’ το βράδυ και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Το έργο του Δημήτρη Χατζή «Το τέλος της μικρής μας πόλης» είναι μια συλλογή επτά διηγημάτων. Αρχινισμένα νωρίτερα στη Ρουμανία και την Ουγγαρία γράφονται τα διηγήματα της συλλογής. Τυπώνεται για πρώτη φορά το Σεπτέμβρη του 1953, σε 4.500 αντίτυπα από το εκδοτικό «Νέα Ελλάδα». Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το 1963, ως έκδοση του περιοδικού «Επιθεώρηση Τέχνης». Τρία από τα διηγήματα της συλλογής «Ο Σιούλας ο ταμπάκος», «Σαμπεθάι Καμπιλής» και «Η θειά μας η Αγγελική» παρουσιάζονται από ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με τη μορφή Θεατρικού Αναλογίου σε σκηνοθετική επιμέλεια Γιάννη Αναστασάκη. Την έρευνα και τη συλλογή του οπτικού υλικού επιμελήθηκε ο Χριστόδουλος Κωτσίνας. Συμμετέχουν ο σκηνοθέτης – ηθοποιός Γιάννης Αναστασάκης, καθώς και οι ηθοποιοί Μιχάλης Μπίζιος, Μαρία Κατσουλίδη, Αθηνά Τσικνιά, Ξανθή Γεωργίου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Κυριάκος Μαρκάτος.
Δυο λόγια για τον Δημήτρη Χατζή: Γεννήθηκε στα Γιάννινα στις 21 Νοεμβρίου του 1913. Πατέρας του ήταν ο δημοσιογράφος και ποιητής Γεώργιος Χατζής’ φιλολογικό ψευδώνυμο Πελλερέν. Οι φίλοι του τον φώναζαν Τάκη ή Δημητράκη. Το 1952 καταδικάζεται ερήμην από το Διαρκές Στρατοδικείο Ιωαννίνων σε θάνατο για λιποταξία κι εγκατάλειψη θέσεως. Επαναπατρίστηκε με τη μεταπολίτευση το 1974.
Θέατρο και εκπαίδευση
√ Συνεχίζονται στο θέατρο «Καμπέρειο» οι παραστάσεις του έργου του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου «Ο Σιμιγδαλένιος» που παρουσιάζεται από την Παιδική-Νεανική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Το έργο παίζεται κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, σε δυο παραστάσεις 9.15’ π.μ. και 11.15’ π.μ. προκειμένου να το παρακολουθήσουν σε ώρες μαθημάτων τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια της Ηπείρου και Λευκάδας. Συντελεστές της παράστασης είναι: Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης, Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Μουσική: Βαγγέλης Μπουλουχτσής, Φωτισμοί: Βαγγέλης Νέτης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστόδουλος Κωτσίνας, Βοηθός Σκηνογράφου: Ελένη Καΐκα. Τους 22 ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Μπίζιος, Μαρία Κατσουλίδη, Αθηνά Τσικνιά, Ξανθή Γεωργίου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Κυριάκος Μαρκάτος.
Οι παραστάσεις του έργου για τα σχολεία θα συνεχιστούν μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι σχολικές μονάδες από όλη την Ήπειρο, παρατείνοντας έτσι τον χρόνο διεξαγωγής των παραστάσεων για δύο εβδομάδες. Το πρόγραμμα έχει σχεδόν κλείσει με κάποιες ελάχιστες παραστάσεις να απομένουν να συμπληρωθεί η χωρητικότητα του θεάτρου. Τα σχολεία που τυχόν δεν έχουν ακόμη προγραμματίσει την παρακολούθηση της παράστασης μπορούν να απευθύνονται στα τηλ. 26 510 25 670 και 26 510 73 233 κάθε Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9.00 π.μ. – 2.00 μ.μ. στην υπεύθυνη προγραμματισμού παραστάσεων κ. Ελένη Ρεμπέλου.
√ Ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο το βιωματικό σεμινάριο «Η Αξιοποίηση της δραματικής Τέχνης στην εκπαίδευση» που οργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και πολλοστή φορά το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Το σεμινάριο είναι διάρκειας 40 ωρών και θα το παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και θεατρολόγοι. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων του ΔΗΠΕΘΙ για τη σύνδεση του θεάτρου με την εκπαίδευση. Στο σεμινάριο θα διερευνηθούν τρόποι με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί η Δραματική τέχνη ως ανεξάρτητο μάθημα τέχνης (θεατρική αγωγή) και ως μέσο για τη διδασκαλία άλλων μαθημάτων του προγράμματος σπουδών. Θα διδάξουν: Άβρα Αυδή, και Μελίνα Χατζηγεωργίου, εκπαιδευτικοί θεάτρου, διδάσκουσες στο τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ., Γιάννα Τσόκου, θεατρολόγος, υπεύθυνη για τη θεατρική τέχνη στην Εκπαίδευση, Δραματική σχολή Ανδρέας Βουτσινάς, Carmel O’ Sullivan, καθηγήτρια Δραματικής τέχνης, υπεύθυνη του μεταπτυχιακού για τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου και οι υπεύθυνες του σεμιναρίου, εκπαιδευτικοί θεάτρου, Ελένη Καμπέρη, μέλος του Δ.Σ. του Θεάτρου και Σούζαν Χρυσοβιτσινού.