Διακόπτονται οι συμβάσεις χιλίων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

EOPPYΔιακόπτονται από την Παρασκευή, οι συμβάσεις των ιατρών-υπαλλήλων του ΕΟΠΠΥ με τον Οργανισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, με δήλωσή του το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Υγείας, «αυτό που συμβαίνει με τους ιατρούς-υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι το πρωί απεργούν στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ και το απόγευμα δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία με πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Από αύριο διακόπτονται οι συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ» υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Μπέζας ανέφερε: «Η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα προχωρήσει. Έχουμε κάνει εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ και η βούλησή μας είναι αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής.

Και θέλουμε αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής, διότι πάνω από όλα είναι οι πολίτες και το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους πρόσβασης στο φάρμακο και τις υπηρεσίες υγείας. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τους πολίτες αυτό το δικαίωμα».

Η συγκεκριμένη κατηγορία ιατρών είναι ήδη σε απεργία εδώ και 10 ημέρες, ενώ σήμερα εξήγγειλαν παράταση της απεργίας για ακόμη δύο εβδομάδες. Ο αριθμός των ιατρών αυτών ανέρχεται σε 1.000.

Η δήλωση του υφυπουργού Υγείας αφορά ιατρούς, οι οποίοι εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και παράλληλα διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και είναι συμβεβλημένοι γι’ αυτά τα ιατρεία με τον ΕΟΠΥΥ.

Η διακοπή, ως εκ τούτου, αφορά τη σύμβαση που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Νωρίτερα, ο κ. Μπέζας, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, απηύθυνε έκκληση προς τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ να σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. «Κάνω έκκληση να σταματήσετε την απεργία και  να γυρίσετε πίσω στα ιατρεία προς όφελος των πολιτών.  Αν συνεχιστεί αυτή η απεργία,  θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παραδέχθηκε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία, στο χώρο της Υγείας έχουμε έλλειψη προσωπικού» και υποστήριξε  ότι «δεν θέλουμε να αδυνατίσουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας αλλά αντιθέτως να το ενδυναμώσουμε».

Παράλληλα,  ο Υφυπουργός Υγείας τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας, ώστε να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. «Προχωρούμε μια  μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δεν μπορούμε όταν κάνουμε μια μεταρρύθμιση να μην κάνουμε αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού. Πρέπει να πάμε σε μια ενοποίηση των μονάδων υγείας του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ. Συμφωνούμε ότι είναι καλύτερο για τον ΕΟΠΥΥ να μετατραπεί σε αγοραστή. Ο νέος φορέας ΠΦΥ θα μπορούσε να υπαχθεί στις ΥΠΕ για να είναι ανεξάρτητος από τα νοσοκομεία. Θέλουμε να λειτουργεί με επάρκεια η Πρωτοβάθμια Φροντίδα για να προλαμβάνει τον κόσμο από το να πηγαίνει για το παραμικρό στα νοσοκομεία. Πάμε λοιπόν σε αξιολόγηση των δομών του ΕΟΠΥΥ,   δεν γίνεται αξιολόγηση προσωπικού σε αυτή τη φάση. Σε επόμενη φάση θα γίνει αξιολόγηση προσωπικού».

Ο κ. Μπέζας εκτίμησε ότι «σε  νοσηλευτικό,  εργαστηριακό και  διοικητικό προσωπικό δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, ενώ σχετικά με το ιατρικό προσωπικό πιθανώς να υπάρχει διαθεσιμότητα για κάποιες ειδικότητες που δεν προσιδιάζουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.  «Δεσμευόμαστε ότι θα είναι ένας δημόσιος φορέας με δωρεάν πρόσβαση και καθολική παροχή υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες, ενώ οι νέες μονάδες θα δουλεύουν σε 24ωρη βάση», κατέληξε ο κ. Μπέζας.