Διακύρηξη – Ανοιχτό κάλεσμα της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ για δημιουργία Δημοτικής Κίνησης

syriza0ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Η τοπική αυτοδιοίκηση θύμα των μνημονιακών πολιτικών

Στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, όλες και όλοι μας βιώνουμε μια πρωτόγνωρη για τα μεταπολεμικά χρόνια υποβάθμιση της ζωής μας. Η δραματική μείωση των εισοδημάτων, η ανεργία, η βίαιη μετανάστευση και, ακόμη, η υπερφορολόγηση, η ακύρωση εργατικών δικαιωμάτων και η περιστολή της δημοκρατίας έχουν ανατρέψει τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας και έχουν υποθηκεύσει το μέλλον της.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από αυτήν την πραγματικότητα. Οι θεσμοθετημένοι πόροι έχουν μειωθεί ήδη κατά 60% και σχεδιάζεται η περαιτέρω συρρίκνωσή τους κατά το ένα τρίτο. Μέσα σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων – βρεφονηπιακοί σταθμοί, πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, προνοιακά επιδόματα, υπηρεσίες καθαριότητας, συντήρηση σχολείων – συρρικνώνονται ή καταργούνται. Η καθημερινή επαφή του πολίτη με τις υπηρεσίες του δήμου, αποδεικνύει τη δραματική τους υποβάθμιση. Πολλές από αυτές σταδιακά παύουν τη λειτουργία τους, αφού το σχέδιο απολύσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση απογυμνώνει τους δήμους από το απαραίτητο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Ο Καλλικρατικός δήμος ως Δούρειος Ίππος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει απολέσει ουσιαστικά την αυτονομία της και τον θεσμικό της ρόλο ως εκφραστής των τοπικών κοινωνιών. Ο αχανής Καλλικρατικός δήμος καλείται να αναλάβει τα βάρη και τις υποχρεώσεις μιας ανίσχυρης «τοπικής κυβέρνησης». Στερείται, ωστόσο, τους ικανούς πόρους και το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, για να το κάνει. Με την συντριπτική πλειονότητα των δήμων να δρουν ως κυβερνητικοί εντολοδόχοι, η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε Δούρειο Ίππο των κυβερνητικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Και αυτό, γιατί πίσω από το προσωπείο της «εξυγίανσης» και του «μνημονιακού μονόδρομου» κρύβεται ο νεοφιλελεύθερος τρόπος σκέψης που αντιλαμβάνεται τις δημοτικές υπηρεσίες ως πεδίο παραγωγής κέρδους και όχι ως αγαθό δημοκρατίας και αναδιανομής του πλούτου, όπως θα έπρεπε και όπως απαιτούν οι κοινωνικές ανάγκες.

Χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της αντίληψης, τα οποία αποκαλύπτουν και το μέλλον που μας επιφυλάσσεται, είναι η ιδιωτικοποίηση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών – όπως η καθαριότητα, το νερό, η αποχέτευση – και η εκποίηση του δημόσιου πλούτου, όπως του ΟΛΗΓ. Εάν δεν αποτραπεί τώρα η εφαρμογή αυτής της ανάλγητης πολιτικής αντίληψης, σύντομα θα έχουμε μια αυτοδιοίκηση «κλινικά νεκρή» και μια κοινωνία καταδικασμένη στη διαρκή εξαθλίωση.

Για μια τοπική αυτοδιοίκηση με διεκδικητικό και κινηματικό χαρακτήρα

Δυστυχώς για τον τόπο, η δουλοπρεπής στάση απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές και η άνευρη αντίδραση των τοπικών διοικήσεων στην εφαρμογή τους έχουν ήδη απαξιώσει την τοπική αυτοδιοίκηση στα μάτια των συμπολιτών μας. Οι προσωποπαγείς, δημαρχοκεντρικές τοπικές διοικήσεις οι οποίες βασίζονταν στην πελατειακή εξυπηρέτηση και την οικογενειοκρατία  αποδεικνύονται απαξιωμένες και ανίκανες να ανταποκριθούν στις σημερινές συνθήκες, όπου η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση που έχει γνωρίσει μεταπολεμικά. Για αυτό θεωρούμε ότι σήμερα ο αυτοδιοικητικός αγώνας είναι αγώνας για την επιβίωση των δημοτών, για την επιβίωση της ίδιας της αυτοδιοίκησης, για μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τον τόπο μας. Για εμάς ο κοινωνικός, κινηματικός και διεκδικητικός χαρακτήρας της αυτοδιοίκησης, όχι μόνο δεν αναιρεί, αλλά ενισχύει το θεσμικό της ρόλο.

Αγωνιζόμαστε για μια αυτοδιοίκηση που θέτει ως άμεσες προτεραιότητές της:

Ø  Την οργάνωση συλλογικών αντιστάσεων για την απόκρουση και αποτροπή των μνημονιακών πολιτικών.

Ø  Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της φτωχοποίησης των συμπολιτών μας.

Ø  Το μετασχηματισμό του δήμου σε όχημα κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης των κοινωνικών δομών με δράσεις και πολιτικές που θα λειτουργούν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Ø  Τη μετατροπή του δήμου από εντολοδόχο κυβερνητικών πολιτικών σε φορέα δημοκρατικής έκφρασης και διεκδίκησης.

Οραματιζόμαστε έναν δήμο:

Ø  Μοχλό ανάπτυξης με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και σεβασμό στα όρια που θέτει το περιβάλλον.

Ø  Πυλώνα αποκέντρωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής.

Ø  Πεδίο συλλογικής έκφρασης των πολιτών με την εφαρμογή της απλής αναλογικής και με θεσμοθετημένες αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, συμμετοχικούς προϋπολογισμούς.

Ø  Φορέα πολιτισμού, για να διαμορφώσουμε μια πόλη με ταυτότητα, δημιουργική και ανοικτή στο νέο.

Κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση

Στηριγμένοι στις παραπάνω αρχές καλούμε σε ένα μεγάλο συμπαραταγμένο κίνημα δημοκρατίας και αντίστασης. Απέναντι στην ιδιοτέλεια και τους παραγοντισμούς αντιτάσσουμε τη λογική μιας τοπικής αυτοδιοίκησης που αγκαλιάζει και υπολογίζει όλους τους πολίτες αλλά και τον καθένα ξεχωριστά. Απέναντι στη ρουσφετολογία και το ψέμα προτάσσουμε την ηθική και την αισθητική της ειλικρίνειας, τη διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά. Δίχως φόβο και πάθος, δίχως τα βαρίδια υποχρεώσεων και καθεστωτικών αντιλήψεων, απευθυνόμαστε σε νέους στην ψυχή και τις αντιλήψεις ανθρώπους που ζουν, δρουν και αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο.

Κάθετα αντίθετοι με τη λογική των χρισμάτων καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση για τη δημιουργία μιας δημοτικής κίνησης που η ίδια θα αναδείξει από τα κάτω τις ανάγκες, τους ανθρώπους και τις πολιτικές που αρμόζουν στον τόπο μας. Δεν φοβόμαστε τους συμπολίτες μας, δεν ανεχόμαστε το καπέλωμα! Καλούμε κάθε δημότη σε συστράτευση που θα ανατρέψει την πολιτική των μνημονίων, και στην Καλλικρατική εκδοχή τους, μέσα από την δική του ενεργοποίηση και συμμετοχή σε κάθε γειτονιά και χωριό του δήμου μας. Ελάτε μαζί να βρούμε όσα μας ενώνουν, να διαμορφώσουμε μαζί ένα Δήμο στον οποίο αξίζει κανείς να ζει και να δημιουργεί.

                                                                                    Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ηγουμενίτσας