Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

“Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση” ήταν το θέμα ημερίδας που διοργάνωσαν το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια Ηπείρου το απόγευμα της Δευτέρας (18/11/2013) στα Ιωάννινα.

Τις εργασίες άνοιξε με χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σούρλας, ο οποίος μετέφερε τη βούληση του  Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να παταχθεί  η διαφθορά και τα κυκλώματα που την υπηρετούν. «Δεν χρειάζονται απαραίτητα μεγάλα πόσα  για τον επιτελικό σχεδιασμό της πάταξης της διαφθοράς» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γενικός γραμματέας Διαφάνειας και εξήγησε: «Εκείνο που χρειάζεται είναι η απόφαση για αγώνα χωρίς συμβιβασμούς και υπολογισμό προσωπικού και πολιτικού κόστους. Χρειάζεται Σχέδιο Δράσης και αυτό υπάρχει. Χρειάζεται πολιτική βούληση και αυτή είναι εκπεφρασμένη από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά». «Με δεδομένα όλα αυτά  και με ορατά ήδη αποτελέσματα, κατέληξε ο κ. Σούρλας θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της διαφθοράς, σε μετωπική σύγκρουση με τους πάσης φύσεως διαπλεκόμενους. Σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια είναι πλέον έκδηλο ότι έχουμε και τους πολίτες, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί ότι είναι τα μεγάλα θύματα της διαπλοκής».

«Ενδιαφέρον, διαχρονικό αλλά και επίκαιρο» χαρακτήρισε το θέμα της συζήτησης, παίρνοντας το λόγο, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας  Βίκυ Ευταξά και στάθηκε στις δράσεις που έχει αναπτύξει και αναπτύσσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την ενίσχυση της διαφάνειας ανακοινώνοντας την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος των υπηρεσιών της με στόχο τη δραστική  μείωση της γραφειοκρατίας και την εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω ηλεκτρονικής διάδρασης. Ταυτόχρονα υπογράμμισε την ουσιαστική συμβολή, για των αποφυγή λανθασμένων αποφάσεων, των Τμημάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αποκεντρωμένης που ελέγχουν τη νομιμότητα των αποφάσεων του Α’ & Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια, τόσο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης όσο ο Πρόεδρος της  ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Άρτας Ιωάννης Παπαλέξης και οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης και Ηγουμενίτσας  Γεώργιος  Κάτσινος στις τοποθετήσεις τους υπογράμμισαν πως τα στοιχεία που φέρουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να κατέχει υψηλά ποσοστά στη διαφθορά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σούρλας επισκέφθηκε τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας  Βίκυ Ευταξά. Σε  συνάντηση στο γραφείο της συζήτησαν διεξοδικά θέματα που αφορούν την Αποκεντρωμένη και ζητήματα που απασχολούν γενικότερα την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.  

Παρέμβαση Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη  για τη Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Απαιτείται μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα για  την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η οποία τροφοδοτεί την αδιαφάνεια στο σύνολο του Δημόσιου Τομέα και όχι μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,  τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση για τη «διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα.

Σημαντική θεσμική παρέμβαση για την κατοχύρωση της διαφάνειας, είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο Περιφερειάρχης, αποτέλεσε η θεσμοθέτηση από την κυβέρνηση Γ. Α. Παπανδρέου της «Διαύγειας», μέσω της οποίας δημοσιοποιούνται όλες οι αποφάσεις των Δημοσίων Φορέων και Οργανισμών και έχει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης ο πολίτης.

Ο Περιφερειάρχης, εστίασε επίσης τις αναφορές του σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δυσλειτουργίας του Δημόσιου τομέα, προτείνοντας την ενοποίηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο όλων των ομοειδών ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να εξοικονομηθεί το απαραίτητο προσωπικό και να γίνουν ενιαίοι και ταχύτεροι οι έλεγχοι.  Ακόμη επεσήμανε τις χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται σε δημοπρασίες έργων και προμηθειών επείγοντος χαρακτήρα, καθώς και τις παρενέργειες που προκαλούν διάφορες κατά καιρούς ρυθμίσεις που επιβάλλονται από την Κεντρική Διοίκηση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των Υπηρεσιών.

Τέλος υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μικρή συμμετοχή στις συνολικές διαδικασίες του Δημοσίου και ως εκ τούτου σε άλλες κατευθύνσεις θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για την ενίσχυση της διαφάνειας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, από το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τη συνεργασία  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Ηπείρου. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γεώργιος Σούρλας, η Γεν. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Βίκυ Ευταξά, ενώ μίλησαν οι δήμαρχοι Ιωάννης Παπαλέξης (Αρταίων- Πρόεδρος ΠΕΔ), Γεώργιος Κάτσινος (Ηγουμενίτσας), Φίλιππος Φίλιος (Ιωαννιτών), Χρήστος Μπαϊλης (Πρέβεζας).