Διεθνές ενδιαφέρον για την Εγνατία

Νέοι διεθνείς όμιλοι διεκδικούν την είσοδό τους στην ελληνική αγορά διαχείρισης υποδομών, με αφορμή τον διαγωνισμό παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Από το ΤΑΙΠΕΔ έχει οριστεί η προσεχής Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου ως ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μη δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση του οδικού άξονα αλλά ήδη υπάρχουν αιτήματα για νέα παράταση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου αρκετοί είναι οι νέοι διθνείς όμιλοι που – με ή χωρίς συνεργασία με ελληνικές εταιρείς – θα συμμετέχουν στη διαδικασία.

Το διεθνές ενδιαφέρον

Νέα είσοδο στην ελληνική αγορά αποτελεί η Roadis, θυγατρική του καναδικού ομίλου PSP που ελέγχει το 40% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ)(αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»). Η Roadis, που φαίνεται πως θα διεκδικήσει την Εγνατία Οδό μαζί με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, διαχειρίζεται σήμερα αυτοκινητοδρόμους σε Ινδία (710 χιλιόμετρα), Βραζιλία (681 χιλιόμετρα), Μεξικό (155 χιλιόμετρα) και Ισπανία (64 χιλιόμετρα). Στα μέσα Δεκεμβρίου, εξαγόρασε δύο εταιρείες που διαχειρίζονται 290 χιλιόμετρα οδικών αξόνων στην Πορτογαλία.

Με γνωστό γαλλικό όμιλο, που έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα, λέγεται πως θα συνεργαστεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ με τον επίσης γαλλικό όμιλο Vinci θα διεκδικήσει την Εγνατία Οδό ο όμιλος Μυτιληναίος. Η Vinci είναι ο μεγαλύτερος διεθνής όμιλος στη διαχείριση υποδομών στην Ελλάδα καθώς έχει την πλειοψηφία της κοινοπραξίας «Γέφυρα» που διαχειρίζεται τη ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της «Ολυμπίας Οδού» ενώ συμμετέχει και στην κοινοπραξία που κατασκεύασε και διαχειρίζεται τον άξονα «Μαλιακός – Κλειδί».

Με γαλλικό επενδυτικό όμιλο ακούγεται πως θα συνεργαστεί ο όμιλος J&P ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ, ενώ με Γάλλους συζητάει και η Intrakat.

Η ταυτότητα της παραχώρησης

Η περίοδος παραχώρησης της Εγνατίας Οδού θα καθοριστεί τους επόμενους μήνες και πριν από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους. Η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, διαχωρισμένων ρευμάτων κυκλοφορίας, με πλήρη έλεγχο των προσβάσεων. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους (στη συνοριακή πύλη με την Τουρκία) και διέρχεται από τη μητροπολιτική περιοχή Θεσσαλονίκης. Συνδέεται με την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Τουρκία μέσω έντεκα καθέτων οδικών αξόνων. Τρεις από τους οδικούς αυτούς κάθετους άξονες, με συνολικό μήκος 225 χιλιόμετρα, θα αποτελέσουν μέρος της σύμβασης παραχώρησης. Πρόκειται για τον οδικό άξονα Σιάτιστα – Ιεροπηγή/Κρυσταλλοπηγή, που οδηγεί στην Αλβανία (Kapshtice), τον οδικό άξονα Χαλάστρα – Εύζωνοι, που οδηγεί στην πΓΔΜ (Gevgeli) και τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας, που οδηγεί στη Βουλγαρία (Kulata).