Δωδώνη: Τον Οκτώβριο θα εξοφληθούν οι κτηνοτρόφοι για το γάλα του Μαΐου…

DODONH MAT 29 7Με μία μακροσκελή ανακοίνωση, που μοιάζει με μικρό απολογισμό και με υποσχέσεις για…καλύτερες μέρες, η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, επιχειρεί, λίγες ώρες πριν την κινητοποίηση των κτηνοτρόφων της Ηπείρου να πείσει ότι όλα έχουν καλώς!

Μάλιστα φτάνει στο σημείο να υποστηρίζει πως αναφορές ότι η Δωδώνη δεν πληρώνει τους προμηθευτές της είναι ανακριβείς και αβάσιμες!!!

Από την ανακοίνωση δεν γίνεται κατανοητό αν στους προμηθευτές περιλαμβάνει και τους παραγωγούς, στους οποίους αναφέρεται εκτενώς στη συνέχεια, για να πει ότι τακτοποιεί τις υποχρεώσεις της…. Με μία μικρή λεπτομέρεια: Η εξόφληση για το γάλα που παραδόθηκε τον Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο!!!

Κατά τα λοιπά έχει χίλιους λόγους να πανηγυρίζει για τις προκαταβολές που έδωσε σε 845 παραγωγούς και για τα σχέδια ανάπτυξης που θα φέρει κατηγορώντας παράλληλα το προηγούμενο μοντέλο διοίκησης.

Το μοντέλο εκείνο δηλαδή που είχε φέρει τη Δωδώνη στην πρωτοκαθεδρία και είχε δημιουργήσει την πιο ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους παραγωγούς της Ηπείρου, τόσο ισχυρή που η ζώνη γάλακτος χαρακτηρίζοντας απροσπέλαστη από άλλες μονάδες του χώρου.

Ο μίνι απολογισμός από τη Διοίκηση της Δωδώνης έρχεται λίγες ώρες πριν την κινητοποίηση που έχουν προγραμματίσει οι κτηνοτρόφοι για το πρωί της Τετάρτης, έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας, γεγονός που δεν είναι σίγουρα τυχαίο.

Αυτό πάντως που διαφαίνεται είναι ότι με την συγκεκριμένη, προετοιμάζεται πιθανότατα το έδαφος για όσα θα ακολουθήσουν καθώς για πρώτη φορά γίνεται λόγος στις τιμές του γάλακτος αλλά και στον αριθμό μικροπαραγωγών από τους οποίους δεν έχει υποχρέωση να αγοράσει…

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της Δωδώνης αναφέρεται:

Η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με αρκετούς προμηθευτές ζωοτροφών, ώστε να στηρίξει τους παραγωγούς σε ότι αφορά την χρηματοδότησή τους για την αγορά ζωοτροφών.

Τους τελευταίους μήνες η Δωδώνη συμβάδισε περισσότερο την πολιτική της με εκείνη του κλάδου των γαλακτοκομικών. Αναφορές ότι η Δωδώνη δεν πληρώνει τους προμηθευτές της είναι ανακριβής και αβάσιμες.

Με το πέρας του Ιουλίου, η εταιρεία ολοκλήρωσε τις διαδικασίες πληρωμής για το γάλα Μαρτίου.
Με το κλείσιμο του Αυγούστου και κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε, συνεχίζει την αποπληρωμή του γάλακτος Μαΐου η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Είναι πολιτική της Δωδώνης να θέτει σε προτεραιότητα τις πληρωμές στους παραγωγούς με μεγαλύτερη ανάγκη σε κεφάλαια και σε αυτούς που εξαρτώνται περισσότερο από τις ζωοτροφές. Επί παραδείγματι, αυτή την εβδομάδα, πληρώθηκαν όλοι οι προμηθευτές αγελαδινού γάλακτος για το γάλα του Ιουνίου.

Σύμφωνα με την πολιτική που ακολουθεί, η Δωδώνη πληρώνει τους παραγωγούς τις περίπου εντός διαστήματος 100 ημερών, που είναι χαμηλότερο του μέσου όρου του κλάδου των γαλακτοκομικών και επίσης χαμηλότερο από το διάστημα των 180 ημερών που πληρώνουν οι πελάτες χοντρικής και λιανικής.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανταγωνιστές της και χωρίς να έχει καμία υποχρέωση να κάνει κάτι τέτοιο, η Δωδώνη, την άνοιξη, συνέχισε την πολιτική αγοράς όλου του γάλακτος από τους τοπικούς προμηθευτές της.

Δέχεται καθημερινά το γάλα από περισσότερους των 6.000 ανεξάρτητων παραγωγών συμπεριλαμβανομένων επίσης άλλων 1.500 μικροπαραγωγών που παράγουν ποσότητα γάλακτος μικρότερη από 2 τόνους ετησίως.

Επιπλέον, ιστορικά η Δωδώνη έχει πληρώσει κατά μέσο όρο σχεδόν 10% υψηλότερες τιμές γάλακτος.

Ενώ η Δωδώνη παρέχει την υψηλότερη τιμή αγοράς του γάλακτος, αναγνωρίζοντας ότι το ηπειρώτικο είναι το καλύτερο ποιοτικά γάλα πανελλαδικά, οι επιπτώσεις από την συνέχιση αγοράς όλου του γάλακτος σε συνδυασμό με τις συνθήκες της αγοράς στην Ελλάδα, υποχρέωσαν την εταιρεία να συγκλίνει την πολιτική πληρωμής της με την αντίστοιχη της αγοράς.

Υπό την νέα πλειοψηφική ιδιοκτησία της Δωδώνης, η εταιρεία κατάφερε να αναχαιτίσει την τριετή μείωση πωλήσεων. Κατά το τελευταίο τρίμηνο, όχι μόνο σημειώθηκε αύξηση στις εξαγωγές αλλά η εταιρεία κατάφερε επίσης να σημειώσει άνοδο και στις εγχώριες πωλήσεις, κάτι το οποίο ελπίζει ότι αποτελεί ένδειξη της σταθεροποίησης της Ελληνικής οικονομίας.

Αυτό το χρόνο, η εταιρεία έχει ξεκινήσει ένα εταιρικό πλάνο ανάπτυξης ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της.
Μετά από χρόνια μη αποτελεσματικής λειτουργίας ως θυγατρική εταιρεία ενός κρατικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, η εταιρεία πραγματοποιεί αλλαγές στη δομή και τις διαδικασίες της ώστε να παραμείνει ο κυρίαρχος παραγωγός φέτας στην Ελλάδα.

Η διοίκηση της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας, ευχαριστεί θερμά, όλους τους συνεργάτες – παραγωγούς της, συμπεριλαμβανομένων ειδικά των εργαζομένων, των προμηθευτών, των πελατών και των καταναλωτών για την συνεχή τους στήριξη στη Δωδώνη.