Δύσκολες ώρες για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία

«Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί το Αλβανικό κράτος απειλεί τα όρια των μειονοτικών περιοχών αλλά και την ίδια τη σύσταση τους»
Δύσκολες ώρες για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, όπου φαίνεται να καταστρατηγούνται τα δικαιώματα της μέσα από την διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί η Αλβανική πολιτεία με άκομψο τρόπο και εις βάρος της μειονότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρείτε από το Αλβανικό κράτος με πρόσχημα την διοικητική μεταρρύθμιση να αλλάξουν τα όρια των μειονοτικών περιοχών και αλλά και η ίδια η σύσταση τους με την απόσπαση χωριών σε μη μειονοτικούς δήμους. Ανησυχίες προκαλεί επίσης και η πρόταση για την δημιουργία δήμου «Τσαμουριάς» και όλα αυτά από τη στιγμή που η Αλβανία με την βοήθεια της Ελλάδας είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε.
Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, συζητήθηκε πρόσφατα και στο Γ΄ Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού όπου ήδη το Παγκόσμιο Συμβούλιο από κοινού την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης έχει θέσει το θέμα των μειονοτήτων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επιζητά την διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας, όπως αυτά προβλέπονται από τις διεθνείς συνθήκες αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην ίδια εκδήλωση ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας στη τοποθέτηση του δήλωσε πως η Ελληνική Κυβέρνηση δια του Υπουργού των Εξωτερικών και Αντιπροέδρου της, έχει ήδη προβεί στις προβλεπόμενες διπλωματικές ενέργειες. «Θέλω όμως και εγώ να τονίσω με τη σειρά μου, – συμπλήρωσε- πως σε ότι αφορά την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας,  πρέπει  απαραιτήτως να υπάρχει η συναίνεση  της ίδιας της μειονότητας. Αυτό προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες, αυτό προβλέπει η ευρωπαϊκή πρακτική, που η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί, ιδίως τώρα που έχοντας αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην ΕΕ, έχει επιπρόσθετες υποχρεώσεις και αξιολογείται ανάλογα με τη συμμόρφωσή της προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Θέση για το ζήτημα έχει πάρει εκτός από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, το ΔΗΚΚΙ, και ο ολυμπιονίκης και βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Πύρρος Δήμας ο οποίος θεωρεί ότι «πρόταση αυτή είναι απαράδεκτη, αντίθετη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Ο μόνος στόχος που υπηρετεί είναι η αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής»
Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση και στο αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών απευθύνει και ο  Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, ο οποίος θεωρεί ότι «έχει εθνικό χρέος η Ελληνική Κυβέρνηση και, μάλιστα, το Υπουργείο Εξωτερικών, να αντιδράσει αποφασιστικά και μεθοδικά, ώστε να μην περάσει αυτή η αφόρητη και μισελληνική απόφαση της γείτονος».