Δώδεκα ώρες στο χειρουργείο για να σώσουν το παιδικό χεράκι…

A XEIROYRGOS 27 6Δώδεκα ολόκληρες ώρες, τρεις χειρουργοί της Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, κατέβαλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια προκειμένου να σώσουν το χέρι ενός μικρού αγοριού.

Το αγγελούδι, τριάμισι ετών, τραυματίστηκε σοβαρά, στο σπίτι του στα Σύβοτα, όταν για λίγα λεπτά διέφυγε από την προσοχή της γιαγιάς του. Η παιδική περιέργεια το οδήγησε στο παλιό πλυντήριο ρούχων που βρίσκονταν σε λειτουργία.

Άνοιξε την πόρτα και έβαλε μέσα το χέρι του. Αποτέλεσμα ήταν ο βαρύτατος τραυματισμός και ο ακρωτηριασμός του.

Το παιδάκι οδηγήθηκε σε ιδιώτη γιατρό που υπάρχει στα Σύβοτα, ο οποίος προσέφερε τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Στην Ορθοπεδική Κλινική σήμανε συναγερμός.

Πριν τις δύο το μεσημέρι το παιδάκι εισήχθη στο χειρουργείο. Για δώδεκα ώρες οι γιατροί έδωσαν με πρωτοφανή ζήλο μία μάχη που δεν είχε προηγούμενο.

Επί δώδεκα ώρες βρίσκονταν πάνω από το παιδάκι με μοναδικό σκοπό να σώσουν το χέρι του και να το γλυτώσουν από μία βαριά αναπηρία για το υπόλοιπο της ζωής του.

Το χέρι του παιδιού ήταν σε πολύ κακή κατάσταση από τον τραυματισμό. Η προσπάθεια τεράστια. Η συγκόλληση έγινε, οι επόμενες ημέρες όμως είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

«Το Νοσοκομείο ήταν σε πλήρη ετοιμότητα από την στιγμή που ενημερώθηκε για το συγκεκριμένο περιστατικό. Έγινε η απαραίτητη προετοιμασία μέχρι να φτάσει το παιδάκι και με τον ερχομό του μπήκε στο χειρουργείο. Το Νοσοκομείο, η Κλινική και όλο το προσωπικό ανταποκρίθηκαν στο μέγιστο βαθμό και με τον καλύτερο τρόπο. Τώρα αισιοδοξούμε για την έκβαση της επέμβασης», δήλωσε στο Epiruspost.gr ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λάμπρος Γεωργόπουλος.

Αξίζουν σίγουρα συγχαρητήρια οι τρεις ορθοπεδικοί του Νοσοκομείου Χατζηκώστα που έδωσαν τη μεγάλη μάχη για να σώσουν το χεράκι του μικρού παιδιού που τραυματίστηκε στα Σύβοτα. Όπως αξίζουν συγχαρητήρια κι όλοι οι άνθρωποι του νοσηλευτικού ιδρύματος που απέδειξαν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας, παρά τα δεινά, αποτελεί το μεγάλο καταφύγιο για όλους.

Αξίζει όμως ένα μεγάλο μπράβο και στον ιδιώτη γιατρό στα Σύβοτα Πέτρο Κοστίκα, τον πρώτο άνθρωπο που είδε το αγοράκι και τους προσέφερε ιατρική περίθαλψη.

Κι αξίζει το μπράβο όχι μόνο για τις άριστες υπηρεσίες που παρείχε –εξαιρετικά σημαντικές για την έκβαση του χειρουργείου- αλλά γιατί συνόδευσε τον μικρό από τα Σύβοτα μέχρι το Χατζηκώστα, με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, παίρνοντας πάνω του όλη την ευθύνη.

Χάρη σ’ αυτή την πρωτοβουλία του γιατρού αποφεύχθηκε η μεταφορά του παιδιού στο Νοσοκομείο Φιλιατών και έτσι οδηγήθηκε κατευθείαν στο Χατζηκώστα. Κερδήθηκε δηλαδή πολύτιμος χρόνος.

Στις εποχές που πάντα καταρρέουν, υπάρχουν πάντα κάποιοι που δείχνουν ότι είναι κι άνθρωποι κι επιστήμονες. Και κάνουν τη διαφορά.