Ειδήσεις από την Ήπειρο

logo-vdella
 • 115.746.048,00€ ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου
 • Τα μνημεία του Νησιού και το Σπίτι του Δεσπότη συζήτησε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών με το Υπουργείο Πολιτισμού
 • Πρόταση στο ΕΠΕΡΑΑ για την αποχέτευση Κατσικά
 • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 Απρίλη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας
 • Στην Εταιρεία Ανακύκλωσης ο δήμαρχος Ιωαννίνων
  Καταγελούν τη δημοτική αρχή για μη καταβολή δεδουλευμένων οι εργαζόμενοι στη ΔΕΤΑΙ
 • Συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου προς τον ΧΥΤΑ Ελληνικού
 • Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων
 • Ψήφισμα από φορείς των Ιωαννίνων κατά της οικονομικής πολιτικής
 • 60.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας

115.746.048,00€ ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου

Η απογραφή της περιφέρειας Ηπείρου και ο προϋπολογισμός της για το 2011  ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης, απέδωσε τις οφειλές που περιγράφονται στον προϋπολογισμό μετά την απογραφή στο κράτος, ενώ ο κ. Αργύρης επεσήμανε ότι τα χρέη αυτά οφείλονται στην αλόγιστη πολιτική των νομαρχιών που δημιούργησε χρέη, και καταψήφισε τον προϋπολογισμό εκτός από κωδικούς που αφορούσαν βασικές λειτουργικές δαπάνες. Στις εισηγήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων της αριστεράς Κ. Κωτσαντής, Γ. Παπαδημητρίου και Ν. Ζήκος δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό εκτιμώντας ότι κινείται στη λογική του μνημονίου και των περικοπών των δημοσίων πόρων. Το ύψος του προϋπολογισμού της Περιφέρειας φθάνει στα 115.746.048 ευρώ. Ως προς τα έσοδα 41.727.350 ευρώ θα προέλθουν από φόρους, τέλη, δικαιώματα υπέρ ΝΠΔΔ και Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Τα έσοδα για επενδύσεις υπολογίζονται σε 48.278.647 ευρώ. Ως προς τα έξοδα, οι  πληρωμές για υπηρεσίες είναι 36.666.007 ευρώ και οι πληρωμές για επενδύσεις 72.426. 143 ευρώ. Ουσιαστικά με τις επενδύσεις πληρώνονται τα εν εξελίξει έργα που παρέλαβε η Περιφέρεια από τις τέσσερις Νομαρχίες.

Τα μνημεία του Νησιού και το Σπίτι του Δεσπότη συζήτησε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών με το Υπουργείο Πολιτισμού

Με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συναντήθηκε χθες στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Το θέμα που κυριάρχησε στην συζήτηση ήταν η προστασία και η αξιοποίηση των μνημείων του Νησιού, ενώ από τον Δήμο κατατέθηκε αίτημα για πλήρη αναστήλωση στο Σπίτι του Δεσπότη, προκειμένου να μεταφερθεί εκεί το αρχείο της πόλης, που σήμερα βρίσκεται στην Μητρόπολη.
Το έργο της αναστήλωσης μπορεί να υλοποιηθεί με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και του Δήμου. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού θα επισκεφθεί τα Γιάννινα στις 7 και 8 Απριλίου, όπου και αναμένεται να εξετάσει επί τόπου τόσο τα θέματα αυτά, όσο και άλλα ζητήματα αρμοδιότητάς της.

Πρόταση στο ΕΠΕΡΑΑ για την αποχέτευση Κατσικά

Πρόταση, με συνολικό προϋπολογισμό 13.284.000 ευρώ και με αντικείμενο την αποχέτευση ακαθάρτων του οικισμού Κατσικά, υπέβαλε ο Δήμος Ιωαννιτών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ).
Με το προτεινόμενο  έργο προβλέπεται η κατασκευή  και ολοκλήρωση του  εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στον οικισμό Κατσικάς.
Αναλυτικότερα, το εσωτερικό δίκτυο του οικισμού περιλαμβάνει:.
τους κύριους και δευτερεύοντες αγωγούς, τα φρεάτια επίσκεψης, δύο αντλιοστάσια ανύψωσης και τους αντίστοιχους καταθλιπτικούς αγωγούς στην περιφερειακή οδό της χαμηλής ζώνης και τις οικιακές συνδέσεις με το δίκτυο. Το συνολικό μήκος του δικτύου που προβλέπεται να κατασκευαστεί ανέρχεται σε 28.870 μέτρα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 Απρίλη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Απριλίου στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 7 το πρωί με σκοπό την επίλυση του προβλήματος που δημιουργείται στην περιοχή εξ’ αιτίας της παρουσίας των λαθρομεταναστών. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Ηγουμενίτσας, στην οποία μετείχαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, ο αρμόδιος για θέματα μεταναστών Αντιδήμαρχος Γιάννης Τζάνης, ο Πρόεδρος του Τοπικού συμβουλίου Λαδοχωρίου Ηλίας Λώλης, εκπρόσωποι της επιτροπής αγώνα των κατοίκων Γραικοχωρίου-Λαδοχωρίου και εκπρόσωπος των Ναυτιλιακών πρακτόρων.
Η ώρα της συγκέντρωσηε επελέγη το πρωί ώστε να μην έρθουν οι κάτοικοι σε αντιπαράθεση με τους λαθρομετανάστες και αναμένεται να διαρκέσει έως τις 11:00 π.μ.

Στην Εταιρεία Ανακύκλωσης ο δήμαρχος Ιωαννίνων

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, συναντήθηκαν χθες με στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Ο Δήμος Ιωαννιτών, μαζί με τους Δήμους Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Ρόδου, περιλαμβάνονται σε αυτούς όπου η Εταιρεία στοχεύει να αναπτύξει άμεσα προγράμματα ανακύκλωσης.
Το επιχειρησιακό της σχέδιο έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και με την έγκρισή του θα μπορέσει να περάσει στο στάδιο της υλοποίησης.

Καταγελούν τη δημοτική αρχή για μη καταβολή δεδουλευμένων οι εργαζόμενοι στη ΔΕΤΑΙ

Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στην πρώην ΔΕΤΑΙ (νυν ΔΕΑΝΕΤΑΙ) καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή για 6μηνη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Δευτέρα 4 Απριλίου στη 1..30 το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο της πόλης.

Συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου προς τον ΧΥΤΑ Ελληνικού

Σε συμβολικό αποκλεισμό, μίας ώρας, του δρόμου που οδηγεί προς τον ΧΥΤΑ Ελληνικού προχώρησε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επερχόμενη δοκιμαστική λειτουργία του, αλλά και για το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζουν, οι πολιτικές αρχές του τόπου δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα αν ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό πρόκειται να εξαιρεθεί ή όχι από την μετατροπή του σε ΧΥΤΥ, όπως προτείνεται για άλλους ΧΥΤΑ στην Ήπειρο. Οι προφορικές εγγυήσεις που έχουν λάβει οι κάτοικοι του Ελληνικού ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ δε θα ξεπεράσει τα τρία χρόνια και πως δεν πρόκειται να μετατραπεί αυτός σε ΧΥΤΥ, δεν φτάνουν, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Γ. Σεντελές.

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων

Την ερχόμενη Δευτέρα, στις επτά το βράδυ, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται 61 θέματα, με σημαντικότερα την συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων σύμφωνα με τις διατάξεις του Καλλικράτη. Στην συνεδρίαση θα γίνει επίσης ενημέρωση για την διαδικασία επιλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

Ψήφισμα από φορείς των Ιωαννίνων κατά της οικονομικής πολιτικής

Ψήφισμα κατά της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το ΔΝΤ εξέδωσαν φορείς των Ιωαννίνων μέσω του οποίου καταγγέλλουν την κυβέρνηση για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.  Οι φορείς που υπογράφουν το ψήφισμα αποφάσισαν να εντείνουν τους αγώνες τους και να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, σύγχρονες ασφαλείς συνθήκες εργασίας και δίκαιες αμοιβές, καθώς και την υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Επίσης, οι φορείς που υπογράφουν το ψήφισμα τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ.
Οι φορείς που υπογράφουν το ψήφισμα είναι η ΑΔΕΔΥ, η παράταξη «Ήπειρος Τόπος να ζεις», η παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο», ο Δήμος Κόνιτσας, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Πανεπιστήμιο, ο Συνεταιρισμός Πτηνοτρόφων, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΩΔΩΝΗ, το Σωματείο της ΖΩ.ΔΩ, ο Σύλλογος Δ.Σ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος και το Σωματείο Γεωπόνων  – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου – Λευκάδας.

60.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Συνελήφθη, χθες στις 21:00, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, 45χρονος αλλοδαπός, οδηγός φορτηγού οχήματος, διότι μετέφερε μεγάλη ποσότητα τσιγάρων, στο χώρου του επικαθήμενου, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο πάτωμα και την οροφή, χωρίς νόμιμα παραστατικά κατοχής και διακίνησης. Στα  59.286 πακέτα  ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση της ποσότητας των λαθραίων τσιγάρων, δύο επωνυμιών. Οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται στο ποσό των 189.099,08 ευρώ.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το φορτηγό όχημα και η εν λόγω ποσότητα λαθραίων τσιγάρων κατασχέθηκαν.