Ειδήσεις από την Ήπειρο

 

2010-12-09 11:40:16

 

Στη Βουλή η φημολογούμενη διακοπή λειτουργίας υπηρεσιών στην Κόνιτσα

 

Με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ θέτει το θέμα της φημολογούμενης διακοπής εργασιών πολλών υπηρεσιών στην Κόνιτσα. Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται: «Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορήθηκα την πρόθεσή σας να καταργηθούν υπηρεσίες που για ολόκληρες δεκαετίες λειτουργούν στην ακριτική πόλη της Κόνιτσας. Συγκεκριμένα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τη μεταφορά του 583 Τ.Π. σε άλλο χώρο του νομού Ιωαννίνων και το κλείσιμο του Τελωνείου Μέρτζιανης, της Δ.Ο.Υ. Κόνιτσας και του Αγροτικού Κτηνιατρείου Κόνιτσας. Εκτιμώ ότι σε συνθήκες κρίσης οι παραμεθόριες περιοχές της πατρίδας μας πρέπει να ενισχυθούν αντί να αποψιλώνται από υπηρεσίες. Οι λόγοι δεν είναι απλώς προφανείς, είναι εθνικοί και ουδείς μπορεί να τους προβλέψει. Θέλω να πιστεύω ότι όσα φημολογούνται κινούνται μόνο στο χώρο των διαδόσεων και δεν αποτελούν κυβερνητικές επιλογές. Εάν παρ’ ελπίδα συμβαίνει το δεύτερο, δηλώνω την έντονη αντίθεση και την πλήρη συμπαράστασή μου στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των φορέων και των κατοίκων της Κόνιτσας.»

 

Εξάλλου επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η οποία κοινοποιείται και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια απέστειλε ο Δήμαρχος Κόνιτσας Χαράλαμπος Εξάρχου, με αφορμή τη δημοσίευση πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες επίκειται το κλείσιμο συγκεκριμένων υπηρεσιών από την ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας. Στην επιστολή του ο κ. Εξάρχου σημειώνει πως το μη πέρασμα της Εγνατίας Οδού από την περιοχή έφερε πολλές αρνητικές συνέπειες με κυριότερη την ερήμωσή της. Στη συνέχεια ο κ. Εξάρχου τονίζει πως αν αληθεύει η πληροφορία ότι θα απομακρυνθούν οι πέντε προαναφερόμενες υπηρεσίες δεν θα διστάσει να υποβάλει την παραίτησή του ως Δήμαρχος.

 

Το λειτουργικό κόστος της Εγνατίας ερωτάται στη βουλή

 

Το πραγματικό κόστος της συντήρησης-λειτουργίας της Εγνατίας Οδού ζητούν να πληροφορηθούν με ερώτηση την οποία κατέθεσαν στη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου με αφορμή «αποκλίνουσες μεταξύ τους απαντήσεις των αρμοδίων της διοίκησης της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και του υπουργείου Υποδομών για το κόστος συντήρησης του δρόμου. Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης «Το προηγούμενο διάστημα με σειρά δηλώσεων στα Μ.Μ.Ε σε σχέση με το μέσο ετήσιο κόστος λειτουργίας-συντήρησης των 640 χλμ. της Εγνατίας Οδού, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ‘ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε’, ο αντιπρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γ. Μαγκριώτης έδωσαν τρεις εκ διαμέτρου αντίθετες εκδοχές κόστους, ο πρώτος 40.000.000 ευρώ, ο δεύτερος 70.000.000 ευρώ και ο τρίτος 100.000.000 ευρώ.

 

Οι βουλευτές ρωτούν:

 

• Ποιο είναι το πραγματικό κόστος της συντήρησης-λειτουργίας της Εγνατίας Οδού;

 

• Πόσοι εργαζόμενοι προβλέπονται, βάσει των συμβάσεων, για την ορθή συντήρηση και λειτουργία της Εγνατίας;

 

• Τι μέτρα θα πάρουν, για να καλυφθούν-διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας που αναφέρονται στις συμβάσεις, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στη συντήρηση-λειτουργία της Εγνατίας Οδού των 640 χλμ. και να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των διερχομένων, ενόψει και της χειμερινής περιόδου που διανύουμε;

 

• Θα ματαιώσει τη λειτουργία νέων διοδίων τα οποία θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το κόστος μετακίνησης των πολιτών και τη μεταφορά εμπορευμάτων στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά η χώρα;

 

• Πώς δικαιολογεί το γεγονός των τριών επιπλέον εντεταλμένων στο Δ.Σ. της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», όταν η εταιρία περικόπτει μισθούς εργαζομένων;

 

Ζητούν τέλος να κατατεθούν από το υπουργείο αντίγραφα των συμβάσεων συντήρησης-λειτουργίας της εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ»

 

Προβλήματα και στην Πρέβεζα από τις βροχοπτώσεις

 

Σοβαρά κρίνονται τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν στο Επαρχιακό Οδικό δίκτυο του νομού, από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, όπως ανακοίνωσε η Νομαρχία Πρέβεζας. Μετά τις οδηγίες του Νομάρχη Β. Ιωάννου πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες από κλιμάκια μηχανικών της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Πρέβεζας και καταγράφηκαν οι σημαντικότερες ζημιές, για τις οποίες υπάρχουν κίνδυνοι για την οδική ασφάλεια και οι οποίες είναι στα παρακάτω τμήματα:

 

-Τμήμα της 5ης Επαρχιακής οδού Ν. Πρέβεζας, από Αγιά προς Πέρδικα, που έχει κατολισθήσει το κατάντη πρανές της οδού.

 

-Τμήμα της 8ης Επαρχιακής οδού Ν. Πρέβεζας, από Βρυσούλα προς Άνω Ρευματιά, που έχει κατολισθήσει το κατάντη πρανές της οδού.

 

-Τμήμα της 8ης Επαρχιακής οδού Ν. Πρέβεζας, από Πολυστάφυλλο προς Άσσο, που έχει κατολισθήσει το κατάντη πρανές της οδού.

 

Τμήμα της 10ης Επαρχιακής οδού Ν. Πρέβεζας από Άσσο προς Μελιανά και όρια Νομού, που έχουν σημειωθεί τοπικά κατολισθήσεις των ανάντη πρανών της οδού.

 

Προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών αποκατάστασης των ζημιών, με έγγραφο της Νομαρχίας ζητήθηκε η συνδρομή του ΙΓΜΕ, για την σύνταξη εδαφολογικών μελετών και εκθέσεων, προκειμένου να καθοριστεί επακριβώς τα μεγέθη των απαιτούμενων εργασιών.

 

Εκδήλωση για τα 16 χρόνια του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην Πρέβεζα

 

H Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με αφορμή το τέλος του θεσμού της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τη μετάβαση στο νέο Διοικητικό καθεστώς των Αιρετών Περιφερειών. Όπως σημειώνει στο σκεπτικό της:

 

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας, θέλοντας να σηματοδοτήσει το γεγονός, σχεδιάζει μια εκδήλωση κατά την οποία θα τιμηθούν όλοι οι λειτουργοί του θεσμού, οι εκλεγμένοι Νομάρχες και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, οι άνθρωποι δηλαδή που συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια στην επιτυχία του θεσμού. Η εκδήλωση έχει συμβολικό και εορταστικό χαρακτήρα καθώς θα είναι ουσιαστικά η τελευταία πανηγυρική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Στην εκδήλωση εκτός από τους εκλεγμένους λειτουργούς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα τιμηθούν ενδεικτικά και συγκεκριμένοι φορείς οι οποίοι διακρίθηκαν για την προσφορά τους στην κοινωνία και τον πολιτισμό στο Νομό Πρέβεζας. Στην εκδήλωση θα παραβρίσκεται ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κος Δημήτρης Δράκος, ο οποίος και θα αναφερθεί στην προσφορά του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

 

Πορεία διαμαρτυρίας χθες στα Γιάννενα

 

Χθες το απόγευμα μπροστά στη Νομαρχία Ιωαννίνων διοργανώθηκε από πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με αφορμή τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην πορεία της 6ης Δεκεμβρίου. Εξ’ αλλου ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων, μετά τα προχθεσινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης πορείας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του “την άσκοπη και υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας και δακρυγόνων”.

 

Οι αποφάσεις των εργαζομένων στη ΔΩΔΩΝΗ

 

Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου των Εργαζομένων στη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., συνήλθε στις 6 Δεκεμβρίου και αποφάσισε να προτείνει μία σειρά από μέτρα με στόχο όχι μόνο την κάλυψη των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και του χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας. Η συνέλευση αποφάσισε συμμετοχή στην γενική απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για την 15η Δεκεμβρίου 2010

 

Ειδικότερα για τα συμβαίνοντα στην εταιρία η ΓΣ τονίζει την ανάγκη η ΔΩΔΩΝΗ να διατηρήσει τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της, ενώ επισημαίνει πως δεν θα δεχθεί αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

 

Συνέλευση του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

 

Το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων ν. Ιωαννίνων πραγματοποιεί την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 6 το απόγευμα έκτακτη γενική συνέλευση στην αίθουσα του εργατικού κέντρου. Θέματα:

 

1) Απεργία στις 15/12

 

2) Αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εξελίξεις στον κλάδο

 

 

 

 

Ειδήσεις από την Ήπειρο

2010-12-08 09:47:12

 

100.000€ άμεση ενίσχυση για τις πλημμύρες από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

 

Την άμεση συνδρομή με 100.000 ευρώ στους φορείς των Ιωαννίνων που εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία, ενέκρινε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σε ανακοίνωσή του, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας σημειώνει ότι επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Ιωαννίνων λόγω των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο κ. Παντούλας, αναφέρει ότι συζήτησε με τον κ. Όθωνα τη δυνατότητα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να χρηματοδοτήσει άμεσα τους φορείς Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων με ικανό ποσό, που θα καλύψει τις ανάγκες μίσθωσης των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ζημιών κι ότι ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα διαθέσει για το σκοπό αυτό το ποσό των 100.000 ευρώ.

 

Ο Στ. Καλογιάννης για τους πληγέντες

 

Περιοχές των Δήμων Παμβώτιδας και Περάματος επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: Οικισμοί έχουν κατολισθήσει με αποτέλεσμα δεκάδες κάτοικοι να έχουν μείνει άστεγοι μέσα στο χειμώνα, ενώ έργα υποδομής έχουν υποστεί ζημιές με αποτέλεσμα να χρειάζεται η άμεση στήριξη της Πολιτείας. Σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών ο Σταύρος Καλογιάννης ζητά την άμεση ενίσχυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων και των ΟΤΑ που επλήγησαν (Δήμοι Παμβώτιδας, Περάματος, Μπιζανίου, Κόνιτσας κ.α.) ώστε να επουλωθούν οι μεγάλες πληγές.

 

Παράλληλα το περασμένο Σάββατο (04/12) συμμετείχε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Μετσόβου όπου συζητήθηκε το πρόβλημα των κατολισθήσεων στο Μέτσοβο όσο και στο Ανήλιο. Για την οριστική λύση του προβλήματος ο Στ. Καλογιάννης πρότεινε την άμεση ολοκλήρωση της γεωτεχνικής μελέτης της περιοχής που έχει ξεκινήσει η Εγνατία οδός ΑΕ η οποία στη συνέχεια θα προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Για την αποκατάσταση των ζημιών στο Δήμο Μετσόβου ο Στ. Καλογιάννης κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Υποδομών.

 

Ερώτηση στη Βουλή για τους μετανάστες στην Άρτα

 

Ερώτηση με θέμα τις συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων μεταναστών στην Άρτα κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η ερώτηση των Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού απευθύνεται στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο. Στο κείμενο τους περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί, στην πόλη της Άρτας, η οποία αριθμεί 30.000 περίπου κατοίκους, και εκεί, σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης, «διαβιούν 3500 Αφγανοί και Πακιστανοί οικονομικοί μετανάστες, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν προστεθεί σ’ αυτούς και περίπου 1000 Βούλγαροι, οι οποίοι καταφθάνουν κάθε χρόνο στην περιοχή για τη συγκομιδή του μανταρινιού. Οι μετανάστες στερούνται στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης, ενώ για τη σίτισή τους είναι αναγκασμένοι, συχνά, να αναζητούν τροφή στα σκουπίδια», συνεχίζουν οι βουλευτές και ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

 

-Ποια μέτρα θα λάβουν, προκειμένου να βρεθεί άμεσα μια λύση που θα επιτρέπει, αφενός, στους μετανάστες να διαβιούν ανθρώπινα και αξιοπρεπώς στην περιοχή και, αφετέρου, θα διασφαλίζει τη βιώσιμη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας χωρίς παρενέργειες;

 

-Έχουν διερευνηθεί οι καταγγελίες περί μαύρης εργασίας και κυκλωμάτων διακίνησης και εκμετάλλευσης μεταναστών;

 

-Υπάρχει σχέδιο συντονισμού ενεργοποίησης και αξιοποίησης όλων των υποδομών και υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας της πόλης της Άρτας και τι περιλαμβάνει;

 

Οι «γιατροί του κόσμου» στους μετανάστες της Ηγουμενίτσας

 

Τους μετανάστες στην Ηγουμενίτσα, θα επισκεφτεί το Σαββατοκύριακο, 11 και 12 Δεκεμβρίου, εθελοντική ομάδα από τους «Γιατρούς του Κόσμου», από το γραφείο της Θεσσαλονίκης. Η ομάδα θα αποτελείται από τρεις γιατρούς, καρδιολόγο, χειρούργο, δερματολόγο, καθώς και τέσσερις διοικητικούς υπαλλήλους. Στόχος είναι να εξετάσουν από κοντά τους πρόσφυγες και να τους παράξουν βασική πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και να τους ενισχύσουν με κλινοσκεπάσματα και ρούχα. Επιπλέον, οι «Γιατροί του Κόσμου» θα προσπαθήσουν να καταγράψουν και να διερευνήσουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, ώστε να αποτυπωθεί το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και να επιχειρηθεί η οποιαδήποτε δυνατή επιπλέον υποστήριξή τους.

 

Επιμορφωτική ημερίδα για τους αιρετούς Δημοτικούς Συμβούλους Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας

 

Επιμορφωτική ημερίδα για τους αιρετούς Δημοτικούς Συμβούλους της Περιφέρειας Ηπείρου πραγματοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 9.30 π.μ. στην Άρτα η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013». Η συγκεκριμένη επιμορφωτική ημερίδα αφορά ειδικότερα τους νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους των Νομών Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας αφού για τους αιρετούς των Ιωαννίνων θα υπάρξει άλλη αντίστοιχη ημερίδα. Η επιμορφωτική ημερίδα φιλοδοξεί να προσφέρει επεξεργασμένο και εντοπισμένο σε συγκεκριμένα θέματα επιμορφωτικό υλικό, που θα αποτελέσει χρήσιμο εφόδιο για την άσκηση των καθηκόντων των αιρετών δημοτικών συμβούλων.

 

Καταγγελίες φορέων για τα επεισόδια στην πορεία της Δευτέρας

 

Η ΕΛΜΕ Ιωαννινων, με ανακοίνωσή της «καταγγέλλει τη βίαιη καταστολή της ειρηνικής διαδήλωσης στα Γιάννενα», ενώ επισημαίνει ότι έγιναν και 15 προσαγωγές με τρεις συλλήψεις και κάνει λόγο για «βία, τρομοκρατία και καλλιέργεια της υποταγής». Ο ΣΥΡΙΖΑ Γιαννίνων με ανακοίνωσή του: “Καταγγέλλει την νοοτροπία και την συμπεριφορά της διοίκησης και των ανδρών της τοπικής Αστυνομίας, που με απερίγραπτη βιαιότητα επιτέθηκε απρόκλητα εναντίον όλου του κορμού των πολιτών, περιλούζοντάς τους με χημικά». Επίσης ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλουν τη στάση της αστυνομίας στην πορεία της 6ης Δεκεμβρίου.

 

Συνάντηση εργαζομένων με το Νομάρχη Πρέβεζας

 

Τον Νομάρχη Πρέβεζας Βασίλη Ιωάννου επισκέφτηκαν οι εργαζόμενοι σε αλυσίδα super market των οποίων οι θέσεις εργασίες απειλούνται καθώς η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σε ανακοίνωση της Νομαρχίας Πρέβεζας αναφέρεται: Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι ήδη για τρεις μήνες ενώ είναι αβέβαιο το εργασιακό τους μέλλον. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους και ζήτησαν την συμπαράσταση του Νομάρχη στον αγώνα τους. Μαζί τους ήταν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ο οποίος, μαζί με την Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων παρουσίασαν το σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αφορά 60 εργαζόμενους οι οποίοι έχουν προχωρήσει ήδη σε επίσχεση εργασίας. Ζήτησαν την συμπαράσταση τόσο του Νομάρχη αλλά και της κοινής γνώμης στην αγωνία τους. Σε ποσοστό 90 % οι εργαζόμενοι στα super market αυτά είναι γυναίκες, στις οποίες η ανεργία αγγίζει το 30% στο νομό.

 

Ο Νομάρχης Πρέβεζας κος Βασίλης Ιωάννου, αφού συζήτησε με τους εργαζομένους, δήλωσε: «Σε ένα νομό σαν το δικό μας, σε μια πόλη με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπου μια στις τρεις γυναίκες είναι άνεργη, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανεχθούμε και να μένουμε αμέτοχοι όταν 60 εργαζόμενες χάνουν τη δουλειά τους και κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Εξέφρασα την αμέριστη συμπαράσταση τόσο στις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου όσο και κυρίως στις θιγόμενες συμπατριώτισσές μας. Απαιτούμε άμεσα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να κάνουν και αυτοί γιορτές, και από την εταιρεία, είτε η ίδια, να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας είτε αν πωληθεί, να μην υπάρχουν προβλήματα απολύσεων».

 

Την Κυριακή η Πανηπειρωτική σύσκεψη για τη ΔΩΔΩΝΗ

 

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη Πανηπειρωτική Σύσκεψη των φορέων με θέμα τις εξελίξεις στη Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ για το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου και ώρα 11 το πρωί στα ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ, λόγω της Γενικής Συνέλευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ στην οποία θα συζητηθούν και οι εξελίξεις για τη ΔΩΔΩΝΗ και από την οποία αναμένεται ψήφισμα συμπαράστασης.

 

Στο ΕΣΠΑ το υδροδοτικό του ΣΥΔΚΛΙ

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΔΚΛΙ Γ. Εμμανουηλίδης ανακοίνωσε πως εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η μελέτη που κατατέθηκε μέσω του Δήμου Ανατολής με τίτλο «Βελτίωση υδροδοτικού συστήματος ΣΥΔΚΛΙ με σύστημα τηλεδιοίκησης και αντικατάστασης δικτύων» προϋπολογισμού 6.780.000 ευρώ.

 

Πρόκειται ουσιαστικά για την κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης 9.700 μέτρων, αντικατάσταση 11 χιλιομέτρων παλαιού δικτύου και ακόμη για την κατασκευή τριών νέων δεξαμενών. Στα πλαίσια του έργου αντικαθίσταται ο κύριος κλάδος δικτύου, αποδεσμεύεται μία μεγάλη ποσότητα νερού από το Δήμο Εκάλης για το λεκανοπέδιο, γίνονται τέσσερις νέες γεωτρήσεις και τοποθετείται σύστημα τηλεδιοίκησης για το σύνολο του δικτύου.

 

Αποχή συσσιτίου από τους κρατούμενους στο Σταυράκι

 

Αποχή συσσιτίου πραγματοποιούν από χτες Δευτέρα 167 από τους 263 κρατούμενους των φυλακών Σταυρακίου όπως ανέφερε η πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων της φυλακής Έλενα Αγαπητού. Όπως τόνισε η κα Αγαπητού οι κρατούμενοι σχεδιάζουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενδεχομένως και με απεργία πείνας. Οι κρατούμενοι βρίσκονται πανελλαδικά σε κινητοποιήσεις από την περασμένη εβδομάδα για την ελάφρυνση των συνθηκών κράτησης και την αποσυμφόρηση των φυλακών.

 

Έκθεση Ζωγραφικής από την Αντικαρκινική εταιρεία

 

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία-Παράρτημα Ιωαννίνων- διοργανώνει Έκθεση Ζωγραφικής με έργα μαθητών των Δημοτικών Σχολείων του Ν. Ιωαννίνων, με θέμα «Πρόληψη Υγείας για μια καλύτερη ζωή», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων-Τμήμα Αγωγής Υγείας. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

 

Θα βραβευθούν τα τρία καλύτερα έργα και θα δοθούν έπαινοι στα επόμενα τρία, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές θα πάρουν δίπλωμα συμμετοχής. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από τις 13 έως τις 18 Δεκεμβρίου.

 

Λαθρομετανάστες περισυνελέγησαν από πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας

 

Οκτώ λαθρομετανάστες, που επέβαιναν σε λέμβο, περισυνέλεξε στη θαλάσσια περιοχή 39 ναυτικά μίλια βόρεια των Οθωνών, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Σοφοκλής Βενιζέλος», που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Βενετία, ενώ στην περιοχή ήταν σε εξέλιξη έρευνες ενός πλωτού σκάφος του λιμενικού, ενός αλιευτικού και ενός ελικοπτέρου σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές. Η επιχείρηση ξεκίνησε όταν ένας εκ των λαθρομεταναστών, ο οποίος δήλωσε Παλαιστίνιος, κάλεσε από το κινητό του τηλέφωνο τον ευρωπαϊκό αριθμό επέιγουσας κλήσης 112 λέγοντας ότι είναι 8 άτομα σε μία λέμβο και ότι κινδυνεύουν. Οι λαθρομετανάστες επρόκειτο να παραδοθούν στις ιταλικές αρχές.

 

 

 

 

Από το πλοίο Σοφοκλής Βενιζέλος

2010-12-07 16:18:52

 

Περισυλλογή λαθρομεταναστών βόρεια από τους Οθωνούς, στην Κέρκυρα

 

 

 

Οκτώ λαθρομετανάστες, που επέβαιναν σε λέμβο, περισυνέλεξε στη θαλάσσια περιοχή 39 ναυτικά μίλια βόρεια των Οθωνών, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Σοφοκλής Βενιζέλος», που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Βενετία. Οι λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν στη 1 το μεσημέρι, ενώ στην περιοχή ήταν σε εξέλιξη έρευνες ενός πλωτού σκάφος του λιμενικού, ένος αλιευτικού και ενός ελικοπτέρου σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές. Η επιχείρηση ξεκίνησε όταν ένας εκ των λαθρομεταναστών, ο οποίος δήλωνε Παλαιστίνιος, κάλεσε από το κινητό του τηλέφωνο τον ευρωπαϊκό αριθμό 112 λέγοντας ότι είναι 8 άτομα σε μία λέμβο και ότι κινδυνεύουν. Οι λαθρομετανάστες αναμένεται να παραδοθούν στις ιταλικές αρχές.

 

Π.Τσ.

 

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις από την Ήπειρο

2010-12-07 10:15:02

 

Έκτακτη σύσκεψη για τις ζημιές παρουσία του υφυπουργού Γ. Μαγκριώτη

 

 

 

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Ηπείρου η σύσκεψη για τις ζημιές που υπέστη το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, παρουσία του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη. Ο υφυπουργός έδωσε εντολή στις υπηρεσίες να ολοκληρώσουν μέσα σε 48 ώρες την οριοθέτηση των περιοχών και την καταγραφή των ζημιών ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία χαρακτηρισμού τους ως πλημμυροπαθείς. Παράλληλα επεσήμανε πως θα ληφθούν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και προανήγγειλε υδρογεωλογική μελέτη για όλο το λεκανοπέδιο ώστε να δοθούν μόνιμες λύσεις για τις πλημμύρες.

 

Νωρίτερα ο κ. Μαγκριώτης επισκέφθηκε τον κόμβο της Εγνατίας Οδού στην Πεδινή. Η προσωρινή λύση στην Εγνατία Οδό θα είναι η δημιουργία αναχωμάτων ώστε να υποχωρήσουν τα νερά και να γίνει δυνατή η κίνηση των οχημάτων. Από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ανακοινώθηκε ότι, εξαιτίας προβλημάτων που οφείλονται στις εξαιρετικά έντονες βροχοπτώσεις της τελευταίας περιόδου, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την κατάκλυση του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων και τμήματος της Εγνατίας Οδού με όμβρια ύδατα, διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία και στους δύο κλάδους, στο τμήμα «Α/Κ Νεοχωρίου – Α/Κ Ιωαννίνων», έως ότου επιτευχθούν ασφαλείς συνθήκες κυκλοφορίας, με την εφαρμογή των απαραίτητων προσωρινών έργων. Η κυκλοφορία κατά το διάστημα διακοπής θα διεξάγεται από την Εθνική Οδό, Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας μέσω Νεράϊδας και Α/Κ Νεοχωρίου.

 

 

 

Ο Μιχ. Παντούλας στις πληγείσες περιοχές

 

 

 

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας επισκέφτηκε τις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία περιοχές του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, τα τμήματα της Εγνατίας Οδού και οικισμούς του νομού (Μουζακαίοι, Δαφνούλα), όπου παρατηρήθηκαν έντονα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα. Ο κ. Παντούλας προέβη στην εξής δήλωση: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό Ιωαννίνων, με ιδιαίτερη ένταση αυτή την περίοδο, είναι αλήθεια ότι δημιούργησαν πολλά προβλήματα σε ολόκληρο το νομό. Η πολιτεία οφείλει άμεσα και κατά προτεραιότητα να αποκαταστήσει τις ζημιές και να ανακουφίσει τους πληγέντες. Απαιτείται προς τούτο κινητοποίηση του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, διάθεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων και αξιοποίηση του καλύτερου επιστημονικού δυναμικού, που διαθέτει η χώρα».

 

Πως εκτιμά ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης τις πλημμύρες

 

Με ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας για τα πλημμυρικά φαινόμενα του λεκανοπεδίου, επισημαίνει ότι «η ταχύτατη αστικοποίηση της πόλης των Ιωαννίνων τις τελευταίες δεκαετίες επέφερε μείωση των φυσικών χώρων ως αποτέλεσμα των αλλαγών στις χρήσεις γης. Οι αλλαγές στις χρήσεις γης επέφεραν επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, στην ποιότητα νερού της λίμνης αλλά και στη λειτουργία του οικοσυστήματος. Στο παρελθόν βέβαια είχαν επαναληφθεί σφοδρές βροχοπτώσεις, αντιμετωπίζονταν όμως από το φυσικό οικοσύστημα». Ο Φορέας Διαχείρισης επισημαίνει ότι «σήμερα έχει μειωθεί η υδροχωρητικότητα του λεκανοπεδίου» και «Περιοχές που ανέκαθεν αποτελούσαν πλημμυρικές ρεζέρβες έχουν αλλάξει χρήση και δεν επιτρέπουν την εκτόνωση των υδάτων».

 

Τα μέτρα που προτείνεται από το Φορέα να ληφθούν είναι:

 

-Απαραίτητος κρίνεται ο καθαρισμός των καταβοθρών και η προστασία των λεκανών τους απορροής. Κρίσιμες περιβαλλοντικά εκτάσεις που άλλαξαν χρήση από γεωργικό τοπίο και μετατράπηκαν σε επιχειρήσεις.

 

-Επίσης απαραίτητος κρίνεται η διευθέτηση και συντήρηση των καναλιών αποστράγγισης ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η εισροή των υδάτων.

 

– Η δημιουργία οικολογικού πάρκου στην περιοχή Κατσικάς προβλέπει την κατασκευή λιμνοδεξαμενών με σκοπό την απομάκρυνση φερτών υλικών και την συγκράτηση πλημμυρικών υδάτων.

 

– Επαναφορά της περιοχής Αμφιθέας στο φυσικό οικοσύστημα και αποδέσμευση μεγάλης έκτασης για υδάτινη χρήση.

 

– Απομάκρυνση ιλύος από τον πυθμένα της λίμνης και εξυγίανσή του, ώστε να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα η υδροχωρητικότητα.

 

– Δημιουργία λιμνοδεξαμενής στον κάμπο Λαψίστας με σκοπό τόσο την εκτόνωση της πλημμύρας όσο και την χρήση αρδευτικών αναγκών κατά την θερινή περίοδο.

 

Πανηπειρωτική σύσκεψη για τη Δωδώνη

 

 

 

Πανηπειρωτική σύσκεψη για να εκφραστεί η θέση των Ηπειρωτών στην πιθανή πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», συγκαλεί το ερχόμενο Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στα Γιάννινα (11 π.μ στα «Λιθαρίτσια») η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, ως δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχος μετά την Αγροτική Τράπεζα. Στη σύσκεψη καλούνται ήδη να μετέχουν οι δευτεροβάθμιες Συνεταιριστικές Οργανώσεις – μέτοχοι της«ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ», οι κτηνοτρόφοι δια των οργάνων τους, οι βουλευτές της Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης και οι Περιφερειακές παρατάξεις, οι Δήμαρχοι, οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Ηπείρου, οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΑΣ Ιωαννίνων αναφέρεται ότι η σύσκεψη οργανώνεται «με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της ΑΤΕ, αλλά και την τοποθέτηση του Υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη στην Βουλή οι οποίες βάζουν υπό αμφισβήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ». Η ΕΑΣΙ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της που είναι η διατήρηση του χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ», όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη ιδρυτική της πράξη και ως εκ τούτου είναι αντίθετη σε κάθε τροποποίηση αυτών ιδίως όταν δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος.

 

 

 

Μικροεπεισόδια στη χθεσινή πορεία στα Ιωάννινα

 

 

 

Εντάσεις και μικροεπεισόδια προκλήθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, κατά τη διαδήλωση που είχε προγραμματιστεί στη μνήμη του χαμού του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων, ενώ μικροτραυματισμούς υπέστησαν δύο αστυνομικοί.

 

Αντίθετοι οι συνεργάτες του ΤΕΙ με την κατάργηση του τμήματος Τουριστικών επιχειρήσεων

 

Την αντίθεσή της με την πρόθεση της Διοίκησης του ΤΕΙ να προχωρήσει στην κατάργηση του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσας, εκφράζει ομάδα συνεργατών της σχολής αυτής, σημειώνοντας μάλιστα ότι με τις κατάλληλες ενέργειες μπορεί να αναβαθμιστεί και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη. Στην επιστολή αναφέρουν: «Είμαστε μια ομάδα εργαστηριακών και επιστημονικών συνεργατών του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσας, οι οποίοι όχι μόνο είμαστε ενάντια στο κλείσιμο του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων, το οποίο προτείνει η Διοίκηση του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, αλλά αντιθέτως πιστεύουμε στην αναβάθμισή του σε σχολή Τουρισμού και Πολιτισμού με έδρα την Ηγουμενίτσα, έτσι ώστε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων».

 

 

 

Όχι του Παναγ. Γαργάλα στη κατάργηση υπηρεσιών στην Κόνιτσα

 

 

 

Με γραπτή δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο νεοεκλεγείς Δημάρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας εκφράζει την αντίθεσή του στην – φημολογούμενη – κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών στην Κόνιτσα και στο κλείσιμο του 583 τάγματος πεζικού. Στη γραπτή δήλωση του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος σημειώνει ότι ενώ επίκειται η έναρξη της λειτουργίας του νέου Δήμου και ενώ γίνονται προσπάθειες για μια ομαλή μετάβαση από τον «Καποδίστρια» στον «Καλλικράτη» έρχονται πληροφορίες που αποσπούν την προσοχή, αλλά αν αληθεύουν, σημειώνει, θα ανακόψουν και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Οι πληροφορίες, όπως αναφέρει, έχουν να κάνουν με το κλείσιμο του 583 Τάγματος Πεζικού, του Μεθοριακού Σταθμού Μέρτζιανης, του Αγροτικού Κτηνιατρείου Κόνιτσας και της ΔΟΥ Κόνιτσας. «Η περιοχή της Κόνιτσας, τονίζει, απομονωμένη οδικά και γεωγραφικά μακράν της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού, με όλο το Δυτικό της τμήμα σύνορο με την Αλβανία, απειλείται με παντελή ερήμωση. Το κλείσιμο των υπηρεσιών, προσθέτει, οδηγεί αλυσιδωτά στο κλείσιμο των σχολείων, των καταστημάτων και ως ντόμινο παρασύρει ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό μιας ζωντανής ως σήμερα περιοχής». Εξάλλου ως «θανάσιμο πλήγμα» για την περιοχή χαρακτηρίζει ο Μητροπολίτης Κόνιτσας κ. Ανδρέας, τυχόν επαλήθευση της πληροφορίας για κλείσιμο του 583 τάγματος πεζικού.

 

 

 

 

Ειδήσεις από την Ήπειρο

2010-12-06 13:36:14

 

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των Ιωαννίνων, εξ αιτίας της κακοκαιρίας

 

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει από το πρωί του Σαββάτου ο νομός Ιωαννίνων. Το λεκανοπέδιο είναι πλημμυρισμένο, ενώ έχει διακοπεί και η κυκλοφορία στην Εγνατία στο ύψος της Πεδινής, αφού ο κάμπος έχει μετατραπεί σε λίμνη. Οι υπεύθυνοι της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΣ Α.Ε. διοχετεύουν την κίνηση από την παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων. Στην Εγνατία Οδό Ιωαννίνων-Θεσσαλονίκης λόγω εισροής όγκου υδάτων και κατάπτωσης βράχων επί του οδοστρώματος διεκόπη η κυκλοφορία από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Ιωαννίνων έως τον Α/Κ Αράχθου και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από την παλαιά Ε.Ο Ιωαννίνων-Τρικάλων. Από τον Α/Κ Περιστερίου έως τον Α/Κ Αράχθου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με την παρουσία δυνάμεων της Τροχαίας, εκ περιτροπής και προς τις δύο κατευθύνσεις της Εγνατίας Οδού. Από την υπερχείλιση της λίμνης διεκόπη η κυκλοφορία στον παραλίμνιο δρόμο αφού τα νερά τον είχαν καλύψει, ενώ μέσω της παλιάς γέφυρας διεξάγεται από το απόγευμα του Σαββάτου η κίνηση των επιβατικών οχημάτων στο 91ο χιλ. της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης λόγω ζημιάς που υπέστη η νέα γέφυρα από τον μεγάλο όγκο νερού του ποταμού Γοργοπόταμου. Η Δ/νση Ελέγχου Συντήρησης Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία στη νέα γέφυρα όταν διαπιστώθηκε υποσκαφή σε μεταβατικό επίχωμα της γέφυρας και με τη συμβολή ανδρών του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας να εκτρέψει την κυκλοφορία στην παλιά γέφυρα και μόνο για επιβατικά οχήματα και μικρά φορτηγά

 

 

 

Ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και καλλιέργειες από την κακοκαιρία σε Γιάννενα και Θεσπρωτία

 

Ζημιές σε καταστήματα, σπίτια και καλλιέργειες των Ιωαννίνων εξ αιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων του Σαββάτου με την πυροσβεστική να έχει δεχθεί μέχρι περισσότερες από 80 κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ πλημμύρες έχουν σημειωθεί στα χωριά Χαροκόπι και Βασιλική του Δήμου Παμβώτιδας, καθώς και στις συνοικίες Λασπότοπος και Βοτανικός στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ εκκενώθηκαν και 2 κατοικίες στη Δαφνούλα, λόγω κινδύνου κατολισθήσεων.

 

Προβλήματα, αλλά μικρότερης έκτασης, σημειώθηκαν και στην Θεσπρωτία από την υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα στα χωριά Γλυκή, Ποταμιά, Ξηρόλοφος και Γαρδίκι. Προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης και στον κάμπο των Φιλιατών, από την υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά.

 

Στο μεταξύ, σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματέα Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προέκυψαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν και πάλι την Ήπειρο τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Στο εθνικό οδικό δίκτυο της Ηπείρου αποκαταστάθηκαν όλα τα προβλήματα (καταπτώσεις λίθων κ.α) που παρουσιάστηκαν και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τέλος, να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους Νομάρχες Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας καθώς και με το Δήμαρχο Παμβώτιδας που αντιμετωπίζει και τα σοβαρότερα προβλήματα λόγω των κατολισθήσεων.

 

Ενημερωτικές Συναντήσεις Θ. Οικονόμου για τα προβλήματα από την κακοκαιρία

 

Σειρά συναντήσεων είχε χθες ο Θανάσης Οικονόμου με την Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Νομάρχη Ιωαννίνων, τους Δημάρχους Παμβώτιδας, Καλπακίου και τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Ιωαννιτών, καθώς και με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Ηπείρου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα που πλήττουν το Λεκανοπέδιο και το Νομό Ιωαννίνων. Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Θανάσης Οικονόμου έκανε την εξής δήλωση:”Η έκταση των ζημιών που σημειώθηκαν σε όλο το Νομό κάνει απολύτως σαφές πλέον ότι το συμφέρον όλων μας βρίσκεται εκεί που υπάρχει σοβαρή οργάνωση και υπευθυνότητα όλων, Πολιτείας και πολιτών. Τώρα οφείλουμε να σκεφτούμε τον τρόπο για να λύσουμε το πρόβλημα. Δεν είναι η ώρα για άγονες αντιπαραθέσεις, ούτε για να πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον. Χρειάζεται συνεργασία και ενεργοποίηση όλων μας και σε ότι με αφορά θα είμαι παρών σε ό,τι χρειαστεί. Να πω, επίσης, ότι τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκα το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι η αποζημίωση των πληγέντων και η άμεση αποκατάσταση των οδικών δικτύων και των περιουσιών οφείλει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Από τις συναντήσεις στο Υπουργείο Υποδομών προκύπτει ότι μελετάται σοβαρά η ίδρυση Γραμματείας Φυσικών Καταστροφών, ενώ στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει επίσημη επικοινωνία με την Εγνατία Α.Ε, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων και έργων στο κομμάτι που την αφορά, αλλά και αξιοποίησης της τεχνογνωσίας της».

 

Με τους κτηνοτρόφους συναντήθηκε ο Φ. Φίλιος

 

Με αντιπροσωπεία του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού συναντήθηκε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, με την οποία συζήτησε τις εξελίξεις στην γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη».Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων μετέφεραν στον κ. Φίλιο την ανησυχία τους για την τύχη της γαλακτοβιομηχανίας υπογραμμίζοντας ότι η φημολογία για την ιδιωτικοποίησή της δεν βοηθά ούτε την επιχείρηση, ούτε τους παραγωγούς. Ο κ. Φίλιος κατέθεσε τις απόψεις του και με την ολοκλήρωση της συζήτησης έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» είναι συνδεδεμένη με την πορεία της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο και την οικονομική ευμάρεια της περιοχής. Είναι συνδεδεμένη με την φέτα, η οποία μετά από πολυετείς δικαστικές περιπέτειες κατοχυρώθηκε στην Κοινότητα ως προϊόν ονομασίας προέλευσης. Οι συνεχείς συζητήσεις των τελευταίων μηνών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας και οι πληροφορίες που διαρρέουν για ιδιωτικοποίηση της μονάδας, πλήττουν το κύρος της ίδιας και έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον κτηνοτροφικό κόσμο της Ηπείρου.

 

Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να ξεκαθαριστούν άμεσα οι προθέσεις της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος και σημειώνουμε ότι κάθε προσπάθεια πώλησης της Δωδώνης θα βρει αντίθετο το σύνολο των Ηπειρωτών.»

 

Ανακοίνωση για το θέμα έδωσε στη δημοσιότητα και ο Συνδυασμός Ήπειρος Τόπος να ζεις με την οποία επισημαίνει ότι με βάση τις τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο χώρο της ΑΤΕ αλλά και την τοποθέτηση του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Φίλιππου Σαχινίδη, στη Βουλή όπου απάντησε σε ερώτηση του επικεφαλής του συνδυασμού και Βουλευτή Ιωαννίνων, κ. Βαγγέλη Αργύρη, η πολιτική της δημιουργίας επιζήμιων καταστάσεων για τη ΔΩΔΩΝΗ εντάσσεται στα σχέδια κάποιων να απαξιώσουν μία κερδοφόρα επιχείρηση που στηρίζει την τοπική οικονομία της Ηπείρου, με στόχο να την οδηγήσουν σε πώληση και τονίζει ότι όπως δεσμεύτηκε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός της χώρας σε επίσκεψή του στα Γιάννενα, άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν ουσιαστικές συζητήσεις για να μπορέσει η ΔΩΔΩΝΗ να παραμείνει μία κερδοφόρα Ηπειρωτική επιχείρηση, κτήμα των κτηνοτροφικών παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

 

29χρονος συνελήφθη στα Ιωάννινα για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας

 

Ένας 29χρονος, συνελήφθη στα Ιωάννινα για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Ειδικότερα μετά από έρευνα που έκαναν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής προέκυψε η εμπλοκή του 29χρονου σε διακίνηση και κατοχή υλικού όπου παρουσιάζονταν παιδιά σε ερωτικές σκηνές. Μετά από ψηφιακή ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στα ηλεκτρονικά του ίχνη διαπιστώθηκε πως είχε διακινήσει μέσω προγράμματος ανταλλαγής αρχείων στο Διαδίκτυο, υλικό παιδικής πορνογραφίας. Στη συνέχεια και αφού ενημερώθηκε εισαγγελέας κλιμάκιο του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβη στα Ιωάννινα και σε συνεργασία με την Ασφάλεια Ιωαννίνων διενήργησαν έρευνα στο σπίτι του κατηγορουμένου όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή. Και τα δυο θα σταλούν για εργαστηριακή εξέταση, στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Ο συλληφθείς οδηγείται στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

 

 

 

Διακοπή λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κορύτιανης

 

Τη διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κορύτιανης από την 01/12/2010, υπέγραψε ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, μετά από εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και καταγγελία πολίτη και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης, αφού, όπως επισημαίνει ο Νομάρχης, δεν προσκομίσθηκε από τους αρμόδιους για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρ’ όλο που είχε δοθεί προθεσμία από ντις υπηρεσίες της Ν.Α., η οποία δεν τηρήθηκε. Με την ίδια απόφαση του Νομάρχης επιβάλλει πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ στο Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Θεσπρωτίας, για το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ λειτουργούσε χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

 

Ταυτόχρονα, ανάλογη απόφαση εξέδωσε ο Νομάρχης Θεσπρωτίας, και για το Σταθμό Μεταφόρτωσης στο Γραικοχώρι, με το αιτιολογικό της έλλειψης άδειας, ενώ και στην περίπτωση αυτή το πρόστιμο είναι της τάξεως των 3.000 ευρώ προς το Δήμο Ηγουμενίτσας.

 

Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιμματικής Αλλαγής απέστειλε μεταξύ άλλων στη Ν.Α Θεσπρωτίας και την Περιφέρεια Ηπείρου, έγγραφο, με την ένδειξη κατεπείγον, έπειτα από Προειδοποιητική Επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ της Κορύτιανης στο Δήμο Παραποτάμου στη Θεσπρωτία. Και αυτό, αφού όπως προκύπτει από την Προειδοποιητική επιστολή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε παραβάσεις στον τρόπο λειτουργίας του.

 

 

 

Νικητής ο ΠΑΣ Γιάννενα και χθες

 

Συνεχίστηκε και χθες η νικηφόρα πορεία του ΠΑΣ Γιάννενα ο οποίος με άνεση επικράτησε 2-0 στην έδρα του των Τρικάλων και παραμένει πρωτοπόρος στη βαθμολογία.

 

 

 

 

 

 

Προβλήματα στη Ε.Ο Ιωαννίνων – Κοζάνης

2010-12-05 18:53:52

 

 

Μέσω της παλιάς γέφυρας η κίνηση των επιβατηγών οχημάτων στην Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης

 

 

 

Μέσω της παλιάς γέφυρας διεξάγεται από το απόγευμα του Σαββάτου (4/12/10) η κίνηση των επιβατικών οχημάτων στο 91ο χιλ. της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης λόγω της ζημιάς που υπέστη η νέα γέφυρα από τον μεγάλο όγκο νερού του ποταμού Γοργοπόταμου.

 

Η Δ/νση Ελέγχου Συντήρησης Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία στη νέα γέφυρα όταν διαπιστώθηκε υποσκαφή σε μεταβατικό επίχωμα της γέφυρας και με τη συμβολή ανδρών του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας να εκτρέψει την κυκλοφορία στην παλιά γέφυρα και μόνο για επιβατικά οχήματα και μικρά φορτηγά.

 

Στο μεταξύ, σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματέα Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προέκυψαν από τα νέα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν και πάλι την Ήπειρο τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

 

Πολιτική Προστασία, Δ.Ε.Σ.Ε., Δ.Ε.Κ.Ε., Δ.Δ.Ε. και Δ/νση Υδάτων ήταν επί ποδός και τα συνεργεία τους παρενέβησαν όπου κρίθηκε αναγκαίο.

 

Στο εθνικό οδικό δίκτυο της Ηπείρου αποκαταστάθηκαν όλα τα προβλήματα (καταπτώσεις λίθων κ.α) που παρουσιάστηκαν και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

 

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους Νομάρχες Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας καθώς και με το Δήμαρχο Παμβώτιδας που αντιμετωπίζει και τα σοβαρότερα προβλήματα λόγω των κατολισθήσεων.

 

 

 

 

Αποκλεισμένη η Σκάλα Φιλιατών

2010-12-04 22:06:05

 

Αποκλεισμένη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η περιοχή της Σκάλας Φιλιατών, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά στην Κορύτιανη, στη Δράμεση και στο Γεροπλάτανο. Νωρίτερα οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας προχώρησαν με τη χρήση αμφίβιου οχήματος στον απεγλωβισμό 2 ατόμων στην περιοχή της Σκάλας Αετού. Και οι δύο θύρες του φράγματος έχουν ανοίξει, όμως ο όγκος του νερού που έρχεται από τα Ιωάννινα, τα οποία αντιμετωπίζουν από το πρωί τεράστια προβλήματα πλημμυρών, είναι πολύ μεγάλος, με αποτέλεσμα την υπερχείλιση του Καλαμά.

 

 

 

 

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

2010-12-04 20:31:18

 

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έπληξαν την Ήπειρο το Σάββατο με τα σοβαρότερα προβλήματα να εντοπίζονται στα Ιωάννινα και στη Θεσπρωτία.

 

Στα Ιωάννινα, όπου έβρεχε από τις 05:00 τα ξημερώματα μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι, από την πολύωρη καταρρακτώδη βροχή το Σάββατο πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και καταστράφηκαν καλλιέργειες. Το επαρχιακό οδικό δίκτυο κόπηκε σε πολλά σημεία, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εγνατία οδό, όπου το ύψος του νερού έφτασε το ένα μέτρο. Κλειστός παραμένει ο κόμβος της Πεδινής, στην κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, αλλά και στο ύψος των διοδίων Δροσοχωρίου στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη. Λόγω των ισχυρών βροχών και καταιγίδων έχουν σημειωθεί ζημιές σε καταστήματα, σπίτια και καλλιέργειες των Ιωαννίνων, η πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 50 κλήσεις για άντληση υδάτων στο κέντρο της πόλης, ενώ πλημμύρες έχουν σημειωθεί στα χωριά Χαροκόπι και Βασιλική, καθώς και στις περιοχές Λασπότοπος και Βοτανικός, ενώ στο νησί της Λίμνης των Ιωαννίνων για άλλη μία φορά έχουν πλημμυρίσει σπίτια, που βρίσκονται κοντά στη λίμνη.

 

Προβλήματα έχουν προκληθεί και στο νομό Θεσπρωτίας εξαιτίας τα των έντονων καιρικών φιανομένων που επικρατούν κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.Από υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά έχουν καλυφθεί από το βρόχινο νερό μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ προβλήματα σημειώνονται και στην Θεσπρωτία από την υπερχείλιση του Αχέροντα και εντοπίζονται στα χωριά Γλυκή, Ποταμιά, Ξηρόλοφος και Γαρδίκι.

 

 

 

 

Και πάλι λίμνη… η Εγνατία

2010-12-04 10:59:14

 

 

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

 

Στο 1,5χλμ. Εγνατίας Οδού Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας λόγω έντονης βροχόπτωσης το οδόστρωμα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας έχει καλυφθεί από συσσωρευμένα ύδατα με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία μέσω Εγνατίας Οδού και η κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται από την παλαιά Ε.Ο Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας με την παρουσία δυνάμεων της Τροχαίας στα σημεία εκτροπής (Κόμβος Δωδώνης – Κόμβος Ιωαννίνων).

 

 

Στην Εγνατία Οδό Ιωαννίνων-Θεσσαλονίκης λόγω εισροής όγκου υδάτων και κατάπτωσης βράχων επί του οδοστρώματος έχει διακοπεί η κυκλοφορία από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Ιωαννίνων έως τον Α/Κ Αράχθου και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από την παλαιά Ε.Ο Ιωαννίνων-Τρικάλων.

 

Aπό τον Α/Κ Περιστερίου έως τον Α/Κ Αράχθου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με την παρουσία δυνάμεων της Τροχαίας, εκ περιτροπής και προς τις δύο κατευθύνσεις της Εγνατίας Οδού.