Ειδήσεις από την Κέρκυρα

logo-vdella

Ολόκληρο οπλοστάσιο

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Πάσχα

Αντιδράσεις για την ίδρυση του Μουσείου Τυπογραφίας στο Νέο Φρούριο

Το χαμόγελο του Παιδιού… θύμα της οικονομικής κρίσης

Be there! Corfu animation Festival

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Ολόκληρο οπλοστάσιο, διαρρηκτικά εργαλεία, ναρκωτικά και ένα πουκάμισο αστυνομικού είχε στο αυτοκίνητο του 55χρονος Έλληνας που συνελήφθη το πρωί της περασμένης Τρίτης, στην πόλη της Κέρκυρας, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε.

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε. εντόπισαν τον 55χρονο να οδηγεί το αυτοκίνητο, το οποίο αναζητείτο ως ύποπτο για κλοπές, το οποίο  έφερε κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας. Στην έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν στο εσωτερικό του. Ένα πιστόλι 7.65, ένα πιστόλι κρότου λάμψης 9mm, ένα πιστόλι 8mm, μία γεμιστήρα, ένα αεροβόλο, κάλυκες, φυσίγγια και βολίδες, κιάλια, χειροπέδες, σπρέι, σιδερογροθιές, οκτώ μαχαίρια,  μία στρατιωτική ξιφολόγχη, τρεις σουγιάδες, μία πεταλούδα, δύο πτυσσόμενα γκλοπ, τρεις φακοί, δύο σιδερένια καλέμια, τριάντα τέσσερα κινητά τηλέφωνα,  εξήντα δισκία «HIPNOSEDON», μία αμπούλα «STEDON 10mg», ένας φορητός υπολογιστής, μία φορητή τηλεόραση, ένα «RADIO-CD», τρεις (3) κλειδαριές, ένας σκούφος τύπου «FULL FACE», μία μικροκάμερα, πέντε διάφορες βαλίτσες που περιείχαν εργαλεία (κατσαβίδια, σφυριά, καλέμια, σιδερολοστούς), τρεις νάιλον σακούλες, που περιείχαν πλήθος κλειδιών οικιών, αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ένα πουκάμισο Δοκίμου Αστυφύλακα μαζί με διακριτικό «ΕΛ.ΑΣ.» και «ΟΜΑΔΑΣ Ζ», φάκελοι με διάφορους αποδέκτες, λογαριασμοί και έγγραφα διαφόρων υπηρεσιών και προσώπων, φάκελος που περιείχε εβδομήντα φύλλα διαφόρων δικαστικών εγγράφων σε φωτοαντίγραφα (μηνύσεις, πρακτικά, αποφάσεις, κτλ.), κενός και ασυμπλήρωτος φάκελος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που περιείχε δεκαοκτώ κενές διαφάνειες, κενός και ασυμπλήρωτος φάκελος του Τριμελούς Εφετείου Κέρκυρας, αντίγραφα εκκαθαριστικού και τριών δικαστικών εγγράφων, έγγραφα από επτά υποθέσεις του Τριμελούς Εφετείου Κέρκυρας, φάκελος του Τριμελές Εφετείου Κέρκυρας ασυμπλήρωτος και διάφορα άλλα αντικείμενα και διαρρηκτικά εργαλεία.

Διενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας, προκειμένου να εξακριβωθεί η προέλευση των κατασχεθέντων αντικειμένων, να διακριβωθεί η περαιτέρω εγκληματική δραστηριότητα του συλληφθέντα καθώς και η ταυτότητα τυχόν συνεργών του.

ΟΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Κλειστό θα είναι το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας από την Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι, μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα, τις ώρες που θα είναι σε εξέλιξη οι θρησκευτικές τελετές. Ο Δήμος Κέρκυρας κατέληξε στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρεία του Δημάρχου Γιάννη Τρεπεκλή και τη συμμετοχή του προέδρου της Επιτροπής Κυκλοφορίας Μιχάλη Διαβάτη και εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ. της Δημοτικής και της Λιμενικής Αστυνομίας.

Στο τέλος της σύσκεψης ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσουν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και πέρυσι το Πάσχα και προβλέπουν τον αποκλεισμό της πόλης από τα τροχοφόρα από τη Μ. Παρασκευή, με οριοθέτηση περιφερειακών χώρων στάθμευσης στο νέο λιμάνι, το εμπορικό κέντρο, το παλιό νοσοκομείο, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο και – αν χρειαστεί –  προαύλια σχολείων.  Παράλληλα, λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ θα μεταφέρουν τους επιβάτες δωρεάν στο κέντρο της πόλης.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΡΟΥΡΙΟ

Αναθερμαίνονται οι αντιδράσεις εναντίον της κατασκευής του Μουσείου Τυπογραφίας από το Πνευματικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, στο Νέο Φρούριο της Κέρκυρας. Τίθενται θέματα ιδιοκτησίας και χρήσης του Νέου Φρουρίου αλλά και θέματα δημιουργίας ιδιωτικού μουσείου με δημόσια χρήματα.

Αφορμή αποτελεί, αυτή τη φορά, η υπογραφή από τον Υπουργό Πολιτισμού Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο της απόφασης (που υπέγραψε στις 4/3/11), σχετικά με την «παραχώρηση χρήσης τμήματος του Νέου Φρουρίου Κέρκυρας στο πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, για τις ανάγκες λειτουργίας του Μουσείου Τεχνολογίας του χαρτιού και της Ελληνικής τυπογραφίας». Όπως αναφέρει η απόφαση, «η παραχώρηση αφορά σε έκταση επιφανείας  4.000 τ.μ. εντός του φρουρίου και μέρους των 3270 τ.μ. εντός της άνυδρης τάφρου για υπαίθριο χώρο στάθμευσης, για τις ανάγκες στάθμευσης δέκα αυτοκινήτων ΙΧ και ενός λεωφορείου».

Με την ίδια απόφαση ο Υπουργός Πολιτισμού – Τουρισμού εγκρίνει ως φορέα υλοποίησης του έργου το Πνευματικό ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου αυτό να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Το τεχνικό δελτίο του έργου προβλέπει προϋπολογισμό 8,5 εκ ευρώ.

Σε ποιόν ανήκει το Νέο Φρούριο;

Ο Δήμος αντιδρά στην απόφαση αυτή διότι με αυτό τον τρόπο εκδιώκεται από το Νέο Φρούριο, τη φροντίδα του οποίου είχε τα 20 περίπου τελευταία χρόνια, πλην του τμήματος στο οποίο διατηρείται ο Ναυτικός σταθμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο Δήμος παλεύει την διατήρηση της παραμονή του στο Νέο Φρούριο με βάση την πράξη παραχώρησης που είχε κάνει παλιότερα το Υπουργείο Άμυνας. Σήμερα όμως έρχεται το Πολιτισμού και το παραχωρεί στο Π. Ι. Τ. Π. με υπουργική απόφαση.

Τα ερωτήματα είναι προφανή. Είναι δικό του και το παραχωρεί; Με ποια πράξη;

Να επανέλθει στο Δημοτικό συμβούλιο το θέμα ζητά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρος Μωραίτης. Υπενθυμίζουμε ότι με παλαιότερη απόφαση του ΔΣ, ο πρώην Δήμος Κερκυραίων δέχθηκε την ίδρυση του Μουσείου Τυπογραφίας στο χώρο.

Από την πλευρά του ο επκεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»  Θεόδωρος Γουλής χαρακτήρισε απαράδεκτο το ενδεχόμενο επιχορήγησης της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ τάχθηκε κατά της παραχώρησης τμημάτων των μνημείων μας σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τα χρήματα αυτά για τη συντήρηση των δύο φρουρίων της Κέρκυρας και την ενίσχυση των πολιτιστικών σωματείων του τόπου.

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ … ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Σε αναζήτηση νέων χορηγών και χρηματοδοτήσεων βρίσκεται το Χαμόγελο του Παιδιού σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κέρκυρα, λόγω οικονομικής κρίσης. Ήδη έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης, συμμετοχής και εξεύρεσης πόρων, διότι σύμφωνα με τον υπεύθυνο του σπιτιού που διατηρεί το Χαμόγελο του Παιδιού στις Μαγουλάδες Κέρκυρας, Ιορδάνη Τσοπανάκη, λόγω της κρίσης μειώνονται συνεχώς οι προσφορές των χορηγών. Στη γενική συνέλευση που έγινε στην Αθήνα αναζήτησαν τρόπους για τη μείωση των εξόδων αλλά χωρίς να μειώσουν το επίπεδο διαβίωσης των παιδιών.  Κατέληξαν ότι τίποτε δεν είναι δυνατόν να περικοπεί. Ούτε το amber alert, ούτε να κλείσει κάποιο σπίτι που φιλοξενεί παιδιά.

Το Χαμόγελο φιλοξενεί στην Κέρκυρα 26 παιδιά, από τα οποία 21 διαμένουν στο σπίτι στις Μαγουλάδες. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα έξοδα για 2 παιδιά του Χαμόγελου που μεγάλωσαν και τώρα είναι φαντάροι καθώς και 3 φοιτητές. Τα χρήματα δεν επαρκούν για τις πάγιες ανάγκες, δηλαδή τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, τα καύσιμα για το αυτοκίνητο που μεταφέρει τα παιδιά στα φροντιστήρια και την οικονομική στήριξη των φοιτητών και των φαντάρων. Οι προσφορές βέβαια δεν μηδενίστηκαν, παραμένουν, όπως για παράδειγμα τα φροντιστήρια που είναι δωρεάν.  Αλλά τα παιδιά έχουν ανάγκες, τις οποίες όσο και αν μειώσουν, κάποιες παραμένουν σταθερές. Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει μπορεί να καλέσει τον τηλεφωνικό αριθμό 14545 και με αυτό το τηλεφώνημα θα δώσει ένα συμβολικό ποσόν. Επίσης μπορεί να στείλει sms στο 54020, γράφοντας και τη λέξη χαμόγελο με ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες, για να προσφέρει επίσης ένα συμβολικό ποσόν της τάξεως 2-3 ευρώ.

BE THERE! CORFU ANIMATION FESTIVAL

Το Be there! Corfu Animation Festival, το νέο ελληνικό φεστιβάλ κινηματογραφικού animation με διεύθυνση το νησί της Κέρκυρας ξεκίνησε την Πέμπτη το βράδυ. Το τετραήμερο από 7 έως 10 Απριλίου ο Κινηματογράφος Ορφέας, φιλοξένησε το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων με εισιτήριο και η Ιόνιος Ακαδημία με ελεύθερη είσοδο. Μεταμορφώθηκαν σε τόπους γιορτής του animation και καλωσόρισαν πλήθος καλλιτεχνών και κοινού όλων των ηλικιών. Σημαντική θέση στο Φεστιβάλ είχαν το πλούσιο διεθνές διαγωνιστικό του τμήμα στον τομέα των φοιτητικών με 21 ταινίες και το αντίστοιχο στον τομέα των επαγγελματικών ταινιών με 45  βραβευμένες δημιουργίες από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και ορισμένες με υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Την τιμητική τους είχαν και τα αφιερώματα με την Πολωνία να προσφέρει το τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ και μάγο του animation, Zbig Rybczynski. Παρούσα και η ανατρεπτική δουλειά των μεγάλων Καναδών Richard Condie και Cordell Barker. Ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους,

Μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή κατάκτηση ήταν η επίτευξη της φιλοξενίας των δύο εκ των τριών ταινιών animation μεγάλου μήκους των φετινών Όσκαρ, της μίας εκ των υποψηφίων, που άνοιξε και το Φεστιβάλ, του Illusionist, και της νικήτριας, του Toy Story 3.

Η πολύ καλή ταινία κινουμένων σχεδίων Chico and Rita, του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Fernando Trueba, παρουσιάστηκε στην Κέρκυρα μια εβδομάδα πριν την επίσημη προβολή της στις αίθουσες.