Ειδήσεις απ’ όλη την ΄Ηπειρο

logo-vdella

Σύσκεψη για το ρυθμιστικό στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

Σύσκεψη διοργανώνεται σήμερα στο γραφείο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκη για την πορεία του Ρυθμιστικού Σχεδίου.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να μετάσχουν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και οι βουλευτές του νομού Ιωαννίνων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στην σύσκεψη αυτή, αναμένεται να τεθούν τα θέματα σχετικά με την πορεία του Ρυθμιστικού και να γνωστοποιηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, την κατάρτιση του Προεδρικού Διατάγματος και την συγκρότηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού.

Τις εκτάσεις των στρατοπέδων ζητά ο Δήμος Ιωαννιτών

Με αφορμή την συζήτηση για την πρόθεση του Υπουργείου Άμυνας να προχωρήσει στο κλείσιμο του Κέντρου Νεοσυλλέκτων, στο στρατόπεδο Περάματος, ο Δήμος Ιωαννιτών, σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου Φ. Φίλιου, ζητάει την οριστική παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου για την δημιουργία πάρκου, αλλά και την παραχώρηση του στρατοπέδου Περάματος.
Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι πρέπει να γίνει μία συνολική αναδιοργάνωση των μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή μας και ειδικότερα στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιωαννιτών, ώστε να αποδεσμευτούν εκτάσεις και να αποδοθούν στους πολίτες.

Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη

Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα διοργανώνει το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ για να αναδείξει τα κεντρικά στοιχεία της πολιτικής του, ιδιαίτερα ενάντια στο μνημόνιο. Στα Γιάννενα η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 31 Μαρτίου με ομιλητές τον Γ. Θεωνά, μέλος της Ε.Γ. ΣΥΡΙΖΑ και την Ε.Κυπριανίδου, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ.

Επτά Ευρωπαϊκά σχολεία φιλοξενεί το Λύκειο Πεδινής

Επτά σχολεία ευρωπαϊκών χωρών, που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius «Κλιματική Αλλαγή: Η λύση είσαι εσύ», θα φιλοξενήσει το Γενικό Λύκειο Πεδινής, υλοποιώντας ως συντονιστικό σχολείο το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Μαθητές από τις επτά χώρες θα βρεθούν στα Γιάννινα και στο Λύκειο Πεδινής από τις σήμερα 30 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 1 Απριλίου, ενώ η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 31 Μαρτίου, στις 7:30 το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του σχολείου.
Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius συμμετέχει η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Λιθουανία.

Ο 17ος ποδηλατικός γύρος στα Ιωάννινα

Αφετηρία τα Ιωάννινα, θα έχει ο 17ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος, ο οποίος φέτος διοργανώνεται από τη χώρα μας. Με αφορμή το γεγονός αυτό, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας, εκπρόσωποι της Τροχαίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Στην σύσκεψη καταγράφηκε η βούληση όλων να συμβάλλουν στην καλύτερη διοργάνωση της εκδήλωσης, που πέραν των άλλων θα προβάλλει και την περιοχή. Ο 17ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος θα πραγματοποιηθεί από τις 13 μέχρι τις 17 Απριλίου. Μετέχουν 20 ομάδες από εννέα χώρες, τις οποίες απαρτίζουν κυρίως επαγγελματίες αθλητές που θα καλύψουν απόσταση 700 χιλιομέτρων. Η αφετηρία του διεθνούς γύρου θα γίνει στις 13 Απρίλιου και το 1ο ΕΤΑΠ περιλαμβάνει την διαδρομή: Γιάννινα- Δωδώνη – Φιλιππιάδα – Νικόπολη – Πρέβεζα

Θανατηφόρο τροχαίο

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός, τροχαίου δυστυχήματος, που έγινε αργά το μεσημέρι, στην εθνική οδό Ιωαννίνων Άρτας.  Στο 15ο χιλιόμετρο, ένα ΙΧ αυτοκίνητο συγκρούστηκε με φορτηγό. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή, με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαία τον θάνατο δύο άτομα που επέβαιναν στο ΙΧ, ενώ άλλα δύο τραυματίστηκαν.

22 αλλοδαποί επεστράφησαν στην Ηγουμενίτσα από τις Ιταλικές αρχές

22 αλλοδαπούς επέστρεψαν στην Ελλάδα με επιβατηγό πλοίο, που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Ανκόνα-Ηγουμενίτσα, οι ιταλικές αρχές. Η αστυνομία της γειτονικής χώρας εντόπισε τους 22 λαθρομετανάστες που είχαν εισέλθει παράνομα στο πλοίο από την Ηγουμενίτσα προς την Ιταλία, και τους επέστρεψαν στη χώρα μας με το ίδιο πλοίο. Οι 22 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Με επέμβαση της Αστυνομίας άνοιξε χθες το Δημαρχείο

«Το ανοιχτό δημαρχείο είναι δικαίωμα της πόλης» αναφέρει σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, μετά το άνοιγμα του Δημαρχείου χθες το πρωί μετά από επέμβαση των ΜΑΤ.
Όπως ανακοινώθηκε από το Δημαρχείο, ο κ. Φίλιος και ομάδα δημοτικών συμβούλων άνοιξαν το δημαρχείο το απόγευμα της Κυριακής. Τα πανό που είχαν αναρτηθεί απομακρύνθηκαν και αργά το βράδυ, ζητήθηκε από την αστυνομία να μεριμνήσει ώστε οι πόρτες να παραμείνουν ανοιχτές.
Επικρίσεις δέχεται ο Δήμαρχος για την παρέμβαση της αστυνομίας από κόμματα της αριστεράς, οργανώσεις και όλη την αντιπολίτευση. Σε απάντηση ο δήμαρχος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή επί τρεις μήνες συζητά με τους πρώην συμβασιούχους της ΑΔΕΙ και εξέφρασε έμπρακτα την συμπαράστασή της σε αυτούς, τηρώντας στο ακέραιο την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε όμως ότι το θέμα δεν μπορεί να λυθεί με άλλο τρόπο, παρά μόνο με νομοθετική ρύθμιση.

Συνάντηση όλων των Δημάρχων του νομού Ιωαννίνων

Συνάντηση όλων των Δημάρχων του νομού Ιωαννίνων, έγινε χθες στο Πέραμα. Στην συνάντηση κυριάρχησε το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων με τους δημάρχους να επισημαίνουν ότι οι Δήμοι έχουν περιέλθει σε δυσχερή κατάσταση εξ’ αιτίας της απαγόρευσης των συμβάσεων, ενώ συζητήθηκε ακόμη η δυνατότητα σύμπραξης και συνεργασίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Ιωαννίνων στον πολιτιστικό τομέα, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο και το Δημοτικό Ραδιόφωνο.
Αποφασίστηκε να συσταθούν δύο μόνιμες επιτροπές, οι οποίες θα εξετάσουν όλες τις λεπτομέρειες ώστε η συνεργασία αυτή να περάσει σε πρακτικό επίπεδο.
Στην συνάντηση μετείχαν όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού Ιωαννίνων, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, αρμόδιος για θέματα καθαριότητας Θωμάς Μπέγκας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Παναγιώτης Κιτσούλης και ο υπεύθυνος του πολιτιστικού τομέα του Δήμου Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ.

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας στο περιφερειακό συμβούλιο

Με κύριο θέμα τον προϋπολογισμό συνεδριάζει την Πέμπτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Στις 4 το μεσημέρι συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Απογραφή Περιφέρειας Ηπείρου» και αμέσως μετά στις 5 θα γίνει νέα συνεδρίαση με θέματα την επικύρωση των αποφάσεων – πρακτικών των  4ης , 5ης  και 6ης συνεδριάσεων του Π.Σ. και την έγκριση του Προϋπολογισμού Εσόδων – Εξόδων Περιφέρειας Ηπείρου, οικονομικού έτους 2011.Τέλος θα συζητηθεί η μεταβίβαση αρμοδιότητας του Π.Σ. σχετικά με μισθώσεις – εκμισθώσεις κινητών και ακινήτων, στην Οικονομική Επιτροπή.

Εξάλλου, με 24 θέματα ημερήσιας διάταξης εκ των οποίων το 1ο η εκλογή αντιπροέδρου συνεδριάζει την Τετάρτη 30/3 , και ώρα 10.00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης.

 

Επιστολή Περιφερειάρχη προς τον υπουργό άμυνας για τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων

Την αντίθεση του, στο ενδεχόμενο να κλείσουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο 625 Τάγμα Πεζικού και στο Υγειονομικό Άρτας, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Άμυνας. Ο Περιφερειάρχης επισημαίνει τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια απόφαση και καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι: «Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να παραμένουν κέντρα εκπαίδευσης σε μεγάλες πόλεις και να καταργούνται στην περιφέρεια, που αποδυναμώνεται συνεχώς από Υπηρεσίες και φορείς. Αντίθετα, εκείνο που προσμένουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας είναι η μεταφορά Κ.Ε.Ν. από το Κέντρο προς την Περιφέρεια και ιδιαίτερα προς ακριτικές περιοχές που διαθέτουν στρατόπεδα, όπως η Κόνιτσα, οι Φιλιάτες κ.α., ώστε να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων τους».

Απεργεί το προσωπικό των «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Τη συμμετοχή του στη 48ωρη πανελλαδική απεργία, την Πέμπτη 31 Μαρτίου και την Παρασκευή 1 Απριλίου, των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» αποφάσισε και ο Σύλλογος της Ηπείρου. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα διεκδικούν την τροποποίηση της πρόσκλησης ένταξης στο ΕΣΠΑ και την κάλυψη με χρήματα από εθνικούς πόρους για όσες δομές δεν καταφέρουν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ανέργων, με σκοπό οι δομές να επιβιώσουν το 2011 και οι ηλικιωμένοι  που δεν έχουν άνεργο συγγενή, αλλά έχουν πραγματική ανάγκη των υπηρεσιών του προγράμματος, να συνεχίσουν να δέχονται τις υπηρεσίες.
Επίσης διεκδικούν μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση των δομών, τη δημιουργία μόνιμων δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» στους ΟΤΑ και ένταξη των ήδη εργαζομένων σε αυτές, καθώς και την μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, αφού οι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Τα προβλήματα και οι προοπτικές της Ηπείρου σε σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ

Τα προβλήματα και οι προοπτικές της Ηπείρου θα συζητηθούν την Πέμπτη 31 Μαρτίου σε ειδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα με την συμμετοχή Νομαρχιακών και Περιφερειακών Στελεχών του ΠΑΣΟΚ, των Περιφερειαρχών που υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και των Βουλευτών ενώ οι πολιτικές ηγεσίες πέντε συνολικά υπουργείων θα κληθούν να απαντήσουν στη σύσκεψη για την Ήπειρο σύμφωνα με την κωδικοποίηση των προβλημάτων της Περιφέρειας. Σύμφωνα με αυτή, τα σοβαρότερα προβλήματα στη περιφέρεια μας αφορούν στα Υπουργεία Υποδομών, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας και Περιφερειακής Ανάπτυξης των οποίων οι αρμοδιότητες έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της Ηπείρου.

Ημερίδα για την ειδική αγωγή

«Ειδική αγωγή: μαθησιακές δυσκολίες» είναι το θέμα ημερίδας που οργανώνει την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 10 το πρωί στο αμφιθέατρο του Τμήματος ΦΠΨ ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αντιπολεμικές κινητοποιήσεις το Σάββατο στο Άκτιο

Αντιπολεμικές πρωτοβουλίες και πρωτοβάθμια σωματεία διοργανώνουν αντιπολεμική συγκέντρωση στην πύλη της Βάσης του Ακτίου στις 2 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι με προσυγκέντρωση στις 11 στο Φάρο στην Πρέβεζα.

Άνετη επικράτηση χθες του ΠΑΣ Γιάννενα επί του Διαγόρα με εντυπωσιακό 5-0

Σε έναν αγώνα με πολλά γκολ από την πλευρά των γηπεδούχων και πλούσιο θέαμα ο ΠΑΣ Γιάννενα επικράτησε χθες το απόγευμα του Διαγόρα μέσα στο Ζωσιμάδες με σκορ 5-0, ξεφεύγοντας έτσι 4 βαθμούς του 2ου στη βαθμολογία της football league Παναιτωλικού και 9 βαθμούς του τρίτου της κατάταξης ΟΦΗ. 

Το σκορ άνοιξε στο 18ο λεπτό ο Σιαλμάς με διαγώνιο σουτ, μετά από πάσα του Σκούφαλη. Έξι λεπτά αργότερα ο Σιαλμάς έκανε το 2-0, πάλι από πάσα του Σκούφαλη. Το 3-0 ήρθε στο 30ο λεπτό από τον Μανώλη Σκούφαλη. Το 4-0 πέτυχε στο 73’ με κεφαλιά, ο Ηλίας Κώτσιος.  Το 5-0 έγινε στο 86′ με κεφαλιά του Μιχαήλ.