Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Υπεγράφη μνημόνιο για το φυσικό αέριο, με το Αζερμπαϊτζάν κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας

Οι συναντήσεις στελεχών και υπουργών στο ΠΑΣΟΚ για την Ήπειρο

Ξεκίνησε το έργο της η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος στον παιδικό σταθμό Βοτανικού

Αντιπροσωπεία του Σωματείου ταξί στον Περιφερειάρχη

Ημερίδα για το κληματολόγιο

Σύσκεψη στην Άρτα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς την εορταστική περίοδο

 «Αναζήτηση για διέξοδο από την κρίση» από την Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ

Σέρβοι με πλαστές άδειες παραμονής

Υπεγράφη μνημόνιο για το φυσικό αέριο, με το Αζερμπαϊτζάν κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας

Κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια χθες στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της SOCAR για τον αγωγό φυσικού αερίου ITGI (Τουρκία – Ελλάδα – Ιταλία). Η SOCAR είναι η κρατική επιχείρηση πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν. Χθες το πρωί μετά τη συνάντηση με τον Αζέρο Πρόεδρο, ο κ. Παπούλιας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές. Υπογράψαμε τρεις διμερείς συμφωνίες στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, των θαλασσίων μεταφορών και της πολιτιστικής συνεργασίας. Επίσης, η ελληνική ΔΕΠΑ και η αζερική SOCAR υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.
Με τον Πρόεδρο κ.Aliyev είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας. Η Ελλάδα έχει καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος προς τη νότια και κεντρική Ευρώπη. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο συμμετέχουμε και στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Ιταλία, μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Η ενεργειακή αυτή συμφωνία, εξασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου στον αγωγό και αναμένεται πλέον να ξεκινήσει η κατασκευή του, η οποία όπως είναι γνωστό θα περάσει κι από την Ήπειρο.

Οι συναντήσεις στελεχών και υπουργών στο ΠΑΣΟΚ για την Ήπειρο

Αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε η συνάντηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την Ήπειρο με την ηγεσία πέντε υπουργείων, για τη συγκρότηση του αναπτυξιακού μοντέλου της Ηπείρου. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από όλη την Ήπειρο, οι γραμματείς των περιφερειακών και νομαρχιακών οργάνων κι άλλα στελέχη είχαν χθες διαδοχικές συναντήσεις από το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία της Ιπποκράτους, με τους υφυπουργούς των υπουργείων Υγείας κ. Τιμοσίδη, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κουτσούκο, Υποδομών κ. Μαγκριώτη και με τις ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Συζήτησαν τα ανοιχτά ζητήματα της περιφέρειας όπως είναι η επέκταση των νοσοκομείων, οι μεγάλοι οδικοί άξονες για τους οποίους συνεχίζονται οι επαφές της κυβέρνησης με τις τράπεζες που τους χρηματοδοτούν, η σύνδεση του Πανεπιστημίου με τις παραγωγικές ανάγκες της περιοχής, οι αρμοδιότητες των νέων δήμων στον αγροτικό τομέα, το Ρυθμιστικό σχέδιο Ιωαννίνων και το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης.

Ξεκίνησε το έργο της η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Από το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, ξεκίνησε το έργο της η Επιτροπή Εξέτασης Θεμάτων Περιβάλλοντος, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια, οι πρώτες επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν είναι οι: ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Ε., Α.Π.Σ.Ι. «ΠΙΝΔΟΣ», η «Α.Β.Γ.Η. ΔΩΔΩΝΗ» και «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ». Από τους ελέγχους δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα στη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Σε δύο επιχειρήσεις δόθηκαν οδηγίες για την άμεση διευθέτηση του θέματος διάθεσης της ιλύος. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και σε άλλες επιχειρήσεις και Περιφερειακές Ενότητες.

Εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος στον παιδικό σταθμό Βοτανικού

Εγκαταστάθηκε χθες ο ανάδοχος κατασκευής του έργου του Παιδικού σταθμού Βοτανικού, το πρώτο έργο του ΕΣΠΑ στα Γιάννενα. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,9 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με την διαβεβαίωση του αναδόχου, θα έχει ολοκληρωθεί σε έναν περίπου χρόνου.
Ο παιδικός σταθμός, δυναμικότητας 30 θέσεων, κατασκευάζεται σε οικόπεδο του Δήμου και υπάρχει πρόβλεψη για επέκταση του, προκειμένου οι θέσεις να αυξηθούν στις 65.
Όπως σημειώνει ο δήμος Ιωαννιτών, σε ανακοίνωσή του, η περιοχή του Βοτανικού αναπτύσσεται πληθυσμιακά με γρήγορους ρυθμούς και η ανάγκη για την κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού είναι άμεση.

Αντιπροσωπεία του Σωματείου ταξί στον Περιφερειάρχη

Αντιπροσωπεία του Σωματείου ταξί και αγοραίων νομού Ιωαννίνων, επισκέφτηκε σήμερα τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, στον οποίο και επέδωσε ψήφισμα σχετικά με την αποπληρωμή των οφειλών για τη μεταφορά των μαθητών. Ο Περιφερειάρχης αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος των ιδιοκτητών ταξί, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα της εξόφλησης των οφειλών έχει τεθεί κατ΄ επανάληψη, από όλους τους Περιφερειάρχες, στους αρμόδιους υπουργούς. Τα ταξί διεκδικούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους στο 100% του συνόλου του έργου μέχρι το τέλος του 2010 και χρονική δέσμευση αποπληρωμής για το εξάμηνο της νέας σύμβασης του 2011.

Ημερίδα για το κληματολόγιο

Διεπιστημονική ημερίδα με θέμα «Κτηματολόγιο,ολοκληρωμένες αποδόσεις και πολιτική γης ως θεμέλια ολοκληρωμένης ανάπτυξης για τις ορεινές περιοχές» πραγματοποιείται την Τετάρτη, 13 Απριλίου, στην αίθουσα του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Μέτσοβο. Η ημερίδα διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ανάπτυξης του Μετσόβιου Κέντρου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ερευνών Κτηματολογίου στο πλαίσιο των κύκλων ανοιχτών διεπιστημονικών ημερίδων του ΕΜΠ για το 2011.

Σύσκεψη στην Άρτα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς την εορταστική περίοδο

Ευρεία σύσκεψη ενόψει της Πασχαλινής περιόδου και η οποία αφορούσε τον καλύτερο έλεγχο και την ομαλή λειτουργία της αγοράς, πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Στη σύσκεψη παρόντες ήταν εκπρόσωποι από τους Συλλόγους των Κρεοπωλών, Αρτοποιών, το Σωματείο Βενζινοπωλών, το Εμπορικό Επιμελητήριο Άρτας και τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, από τη Δ/νση Ανάπτυξης και τη Δ/νση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας καθώς επίσης και ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Βαγενάς. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν θέματα λειτουργίας της αγοράς, το παραεμπόριο (λαθροσφαγή) και ζητήματα ελέγχου της ποιότητας των προϊόντων. Οι εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς ανέλυσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν τη συμπαράσταση της Π.Ε. Άρτας για την αντιμετώπισή τους. Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διασφαλίσουν, μέσω των προβλεπόμενων ελέγχων που διενεργούν, την απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς, ενώ συγχρόνως έκανε έκκληση προς τους φορείς για συγκράτηση των τιμών.

«Αναζήτηση για διέξοδο από την κρίση» από την Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ

Η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του ΠΑΣΟΚ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση με θέμα «Αναζήτηση για διέξοδο από την κρίση» την Παρασκευή 8 Απριλίου στις 8 το βράδυ, στην Άρτα στο εκθεσιακό κέντρο του δήμου Αρταίων «Διώνη». Ομιλητές θα είναι ο Οικονομολόγος Αγαμέμνονας Κολιάτσος, ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης και ο Στέφανος Τζουμάκας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Σέρβοι με πλαστές άδειες παραμονής

Τέσσερις Σέρβους υπηκόους που κατείχαν πλαστές Ελβετικές άδειες παραμονής συνέλαβαν στην Ηγουμενίτσα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, τις πλαστές άδειες είχαν προμηθευτεί από ομοεθνή τους έναντι χρηματικής αμοιβής 2.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικων Θεσπρωτίας, ενώ τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα κατασχέθηκαν.