Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για σιδηροδρομική γραμμή Γιάννενα – Ηγουμενίτσα

Στα Γιάννενα το Β΄ Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

Η ΓΓ του Υπ. Πολιτισμού στην Ήπειρο

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων

Συμβολική ποδηλατοδρομία προς την Πανεπιστημιούπολη

Κινητοποίηση για τους μετανάστες στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθη ο ένας εκ των δραστών του βιασμού του 11χρονου

Εξιχνίαση της ληστείας κοσμηματοπωλείου στους Φιλιάτες

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών σε Θεσπρωτία, Πάργα και Αθήνα. 

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για σιδηροδρομική γραμμή Γιάννενα – Ηγουμενίτσα

Δημοσιεύτηκε ΚΥΑ του ΥΠΕΚΑ, του υπ. Θαλάσσιων Υποθέσεων, του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, του υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και του υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι και οι περιορισμοί, για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: Νέα Σ/Γ Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα, τμήμα Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα.
Το έργο αφορά στην κατασκευή της νέας κανονικής μονής σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέσει την Ηγουμενίτσα με την πόλη των Ιωαννίνων, συνολικού μήκους 75,47 χλμ. μαζί με τον κλάδο προς τα Ιωάννινα.
Η αρχή της χάραξης τοποθετείται στο νότιο τμήμα του νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας και το τέλος της στην περιοχή της Καστρίτσας (68,37 χλμ). Υπάρχει δε κλάδος που οδεύει στη δυτική πλευρά της λίμνης Παμβώτιδας, με κατεύθυνση βόρεια, για την εξυπηρέτηση της πόλης των Ιωαννίνων, μήκους 7,1 χλμ.
Στην Ηγουμενίτσα προβλέπονται 2 σταθμοί, ο Τερματικός, ο οποίος βρίσκεται εντός του χώρου του λιμένα και ο μικτός σταθμός (επιβατικός & εμπορευματικός) ο οποίος βρίσκεται προς την ενδοχώρα.
Στα Ιωάννινα προβλέπονται επίσης 2 σταθμοί: ο εμπορικός σταθμός, που βρίσκεται έξω από τα οικιστικά συγκροτήματα, στην περιοχή της Καστρίτσας και ο επιβατικός σταθμός, που πλησιάζει την πόλη των Ιωαννίνων, μέσω διακλάδωσης της κύριας γραμμής.

Στα Γιάννενα το Β΄ Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

Στα  Γιάννινα από τις 29 μέχρι τις 31 Ιουλίου 2011 θα γίνει το Β΄ Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Παγκοσμίου Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο «Ηπειρωτικό Σπίτι» στην Αστόρια. Στη συνεδρίαση αυτή πήραν μέρος  μέλη της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής (ΠΟΑ) με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Φώτη Γκαλίτση, τον Επίτιμο Πρέδρο κ. Νίκο Γκατζογιάννη, το Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Κούτουλα καθώς και τους τέως Προέδρους της ΠΟΑ.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θ’ αρχίσουν την Παρασκευή, 29.07. το πρωί και θα κλείσουν την Κυριακή 31.07.2011 με την ορκωμοσία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.  

Η ΓΓ του Υπ. Πολιτισμού στην Ήπειρο

Τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Ηπείρου στα οποία πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν εργασίες με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, επισκέφθηκε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη.
Η τριήμερη επίσκεψη της κ. Μενδώνη ξεκίνησε από την Άρτα και ολοκληρώθηκε στα Γιάννενα. Συνάντηση με την κ. Μενδώνη είχε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Η Γ.Γ. ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για το γενικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου, καθώς επίσης και για την απόφασή της να  αποδεσμεύσει  από το ΠΕΠ Ηπείρου,  κονδύλια ύψους 8 περίπου εκατομμύριων για έργα τα οποία θα ενταχθούν τελικά σε πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημάνθηκε,  θα δοθεί η δυνατότητα ένταξης νέων έργων Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια, με την ανάληψη της ευθύνης του προγράμματος από την 1η Ιουλίου και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, ενημέρωσε την Γενική Γραμματέα για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, για προβλήματα που υπάρχουν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδέσμευση  του προαναφερθέντος κονδυλίου από το ΠΕΠ, ενώ πρότεινε όπως η επίβλεψη και των έργων που δημοπρατούνται από το Υπουργείο να γίνεται από τις περιφερειακές υπηρεσίες.  Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε τον Περιφερειάρχη και την Γ.Γ. Πολιτισμού, ήταν αυτό των κλεμμένων εικόνων από Μοναστήρια και Ναούς κυρίως του Ζαγορίου. Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από την ΓΓ του ΥΠ.ΠΟ να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιαωννίνων

Ο καθορισμός των δημοτικών τελών για το 2011 και η επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη12 Απριλίου στις 8 το απόγευμα. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι συνολικά 40. Σχετικά με τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για το 2011 καθώς και τα τέλη ύδρευσης η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο να μην υπάρξει καμία αύξησή τους.

Συμβολική ποδηλατοδρομία προς την Πανεπιστημιούπολη

Σε μια συμβολική ποδηλατοδρομία, που οργάνωσε ο Όμιλος Φίλων Ποδηλάτου, με σκοπό να ακουστεί το αίτημα ώστε να κατασκευαστεί ποδηλατόδρομος που θα συνδέει το κέντρο της πόλης με την Πανεπιστημιούπολη, συμμετείχαν δεκάδες ποδηλάτες και μέλη εθελοντικών ομάδων.
Η εκκίνηση έγινε την Κυριακή το πρωί από την Στρατολογία και με την συνοδεία μοτοσικλετών και αυτοκινήτου της Αστυνομίας διέσχισαν κεντρικές αρτηρίες της πόλης και μέσω της Λεωφόρου Νιάρχου πέρασαν την πύλη του Πανεπιστημίου, περίπου 40 λεπτά αργότερα, αφού είχαν διανύσει 10 χιλιόμετρα. Εκεί τους περίμεναν ο πρύτανης Τρ. Αλμπάνης και ο Αντιπρύτανης Γιώργος Καψάλης.
Το επόμενο διάστημα πρόκειται να γίνει προσπάθεια να τεθεί το θέμα στην Περιφέρεια και το Δήμο Ιωαννιτών, ώστε να υλοποιηθεί, όπως ανέφεραν ο Πρόεδρος του ΟΦΠΙ Δημήτρης Σιώζος και ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Κινητοποίηση για τους μετανάστες στην Ηγουμενίτσα

Σε κινητοποίηση και τετράωρο συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού έχει καλέσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας και η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων Λαδοχωρίου και Γραικοχωρίου, την προσεχή Τρίτη 12 Απριλίου στις 07:30 π.μ. τους κατοίκους της πόλης, με αίτημα την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της παραμονής εκατοντάδων παράνομων μεταναστών στην περιοχή γύρω από το Λιμάνι.

 

Συνελήφθη ο ένας εκ των δραστών του βιασμού του 11χρονου

Συνελήφθη το Σάββατο το βράδυ ο ένας εκ των κατηγορούμενων δραστών του βιασμού σε βάρος 11χρονου Αφγανού στην Ηγουμενίτσα, μετά από συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας και της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Ο 24χρονος Ιρακινός που αναγνωρίστηκε ως δράστης από το 11χρονο θύμα συνελήφθη στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, μετά από ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από τον Ανακριτή Θεσπρωτίας και αναμένεται τις επόμενες ώρες να οδηγηθεί ενώπιόν του. Ο δεύτερος συνεργός αναζητείται. Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, έδειξε ιδιαίτερη προσοχή στην υπόθεση αυτή, μιας και η πρωτοφανής για την περιοχή είδηση του βιασμού 11χρονου, σόκαρε την κοινή γνώμη αλλά και δημιούργησε επιπλέον εντάσεις ανάμεσα στους λαθρομετανάστες που παραμένουν στην περιοχή.

Εξιχνίαση της ληστείας κοσμηματοπωλείου στους Φιλιάτες

Στην εξιχνίαση της ληστείας, με λεία κοσμήματα αξίας 200.000€, που σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στους Φιλιάτες, προχώρησαν οι διωκτικές αρχές. Ο δράστης, Ηπειρώτης δραπέτης των φυλακών της Αλικαρνασσού, με 2 συνεργούς του, διέπραξε τη ληστεία όταν είχε άδεια από τις φυλακές και μετά την πράξη του επέστρεψε στο κελί του… ενώ στην επόμενη άδεια εξαφανίστηκε. Τον δράστη αναγνώρισε ο παθών κοσμηματοπώλης από φωτογραφίες. Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται ώστε να αναγνωριστούν και οι συνεργοί.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών σε Θεσπρωτία, Πάργα και Αθήνα. 

Ολόκληρο κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προς την Αθήνα, εξάρθρωσαν οι άνδρες της Α.Δ. Θεσπρωτίας. Θεσπρωτός, 53 ετών με Ι.Χ.Ε ιδιοκτησίας του και συνεπιβάτη αλβανό υπήκοο, κάτοικο Πάργας, συνελήφθησαν στο Ασπροκκλήσι, ενώ μετέφεραν από τη Λωρίδα Σαγιάδας 122,5 κιλά ακατέργαστης ινδικής κάνναβης με τελικό προορισμό την Αθήνα.Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε και τρίτος συνεργός, επίσης Αλβανός υπήκοος, κάτοικος Πάργας, ο οποίος και συνελήφθη.Η έρευνα συνεχίστηκε και αργότερα οι άνδρες της Α.Δ. Θεσπρωτίας, μετέβησαν στην αθήνα, όπου μετά από καλά συντονισμένη επιχείρηση, συνέλαβαν καθ’ οδόν στα Μέγαρα Αττικής τους 2 Αλβανούς “παραλήπτες” της ποσότητας των ναρκωτικών ουσιών. Η επιχείρηση “απέδωσε” πέραν των ναρκωτικών και των 5 συλλήψεων, 6.300€, 5 Ι.Χ.Ε και 10 κινητά τηλέφωνα τα οποία και κατασχέθηκαν.