Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Η Αγροτική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να πουλήσει τη ΔΩΔΩΝΗ

Η Αγροτική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να πουλήσει τη ΔΩΔΩΝΗ, δήλωσε σε συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας Θ. Πανταλάκης. Συγκεκριμένα ο κ. Πανταλάκης ανέφερε ότι η Αγροτική Τράπεζα θα πουλήσει υποχρεωτικά τις μετοχές στην Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία γιατί αυτό επιβάλλουν οι κανόνες της ΕΕ για τις μη τραπεζικές συμμετοχές. Ο κ. Πανταλάκης όμως διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο ότι θα συνεργαστεί με τις Ενώσεις Συνεταιρισμών και ιδιαίτερα την Ένωση Ιωαννίνων ώστε  η διαδικασία αυτή να γίνει πιο αποτελεσματικά και με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ιόνια οδός: Το Υπουργείο πιέζει τις τράπεζες

Το υπουργείο Υποδομών πιέζει τις τράπεζες ώστε να προχωρήσει το έργο της Ιόνιας οδού. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στη βουλή ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης σε ερώτηση που είχαν καταθέσει εννέα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αμέσως μετά την επίσκεψη του κ. Μαγκριώτη στην Ήπειρο. Ο υφυπουργός, δηλώνει ότι το υπουργείο «θα υπερασπιστεί το έργο της Ιόνιας Οδού, στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος και μόνον. Γι΄ αυτό το λόγο έχει καλέσει τον παραχωρησιούχο και τις τράπεζες, να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης, να σταματήσει η προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης και να συνεχιστεί η κατασκευή του έργου».
Σύμφωνα με την απάντηση, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2010, είχε πραγματοποιηθεί το 49% του ποσοστού που ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί μέσα στο έτος. Η διακοπή της χρηματοδότησης του παραχωρησιούχου από τις δανείστριες τράπεζες, οδήγησε τον κατασκευαστή στην αναστολή των εργασιών. Οι τράπεζες ανέστειλαν προσωρινά, τη χρηματοδότηση στις τέσσερις από τις πέντε παραχωρήσεις, μεταξύ αυτών και της Ιόνιας Οδού, επικαλούμενες τις καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, όπως επίσης την οικονομική κρίση και τη μείωση των εσόδων

Συναντήσεις στην Ηγουμενίτσα για το θέμα των λαθρομεταναστών, είχε ο Περιφερειάρχης

Tην Ηγουμενίτσα επισκέφτηκε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, προκειμένου να ενημερωθεί  για την κατάσταση που επικρατεί στο Λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή από την διαμονή αφρικανοασιατών μεταναστών. Ο Περιφερειάρχης,  μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θ. Πιτούλη, συναντήθηκε με λιμενικούς, κατοίκους και τους «Γιατρούς του Κόσμου», ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Γ. Κάτσινο. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως άμεσα θα υποβάλλει γραπτό αίτημα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για άμεση μεταφορά των μεταναστών σε οργανωμένους χώρους υποδοχής μακριά από το λιμάνι και την αυστηρή περιφρούρηση της ευρύτερης περιοχής. Εν τω μεταξύ, χθες το απόγευμα η Επιτροπή αγώνα των κατοίκων Λαδοχωρίου – Γραικοχωρίου, κάλεσε τους κατοίκους σε λαϊκή συνέλευση ώστε να γίνει ο απολογισμός της προειδοποιητικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και να προταθούν οι πρωτοβουλίες για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, οι οποίες όμως δεν αναμένονται μέση στην περίοδο του ΠΑΣΧΑ.

Στην Ήπειρο ο πρέσβης της Γερμανίας

Την Ήπειρο επισκέφθηκε χθες ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Δρ. Ρόλαντ Μίχαελ Βέγκενερ, ο οποίος είχε συνάντηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με τη Γενική Γραμματέα Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα και το Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Συγχαρητήρια στο 5ο Γυμνάσιο για την πρωτιά στο ecomobility

Την ομάδα των μαθητριών του 5ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, που κατέκτησε την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ecomobility και την καθηγήτρια που τις καθοδήγησε, θα δεχθεί τη Μεγάλη Δευτέρα, στις έντεκα το πρωί, στο γραφείο του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος. Τις νικήτριες του διαγωνισμού, συγχαίρει με επιστολή που απέστειλε στην Διεύθυνση του 5ου Γυμνασίου, η αρμόδια αντιδήμαρχος Παρασκευή Τσίλη, αλλά και ο ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Παντελής Κολόκας.

Στο Μπάρι εντοπίστηκε το πτώμα του 52 εφοριακού από τη Φιλιππιάδα που είχε εξαφανιστεί το Δεκέμβριο

Στο λιμάνι του Μπάρι εντοπίστηκε το πτώμα του 52χρονου εφοριακού Νέστωρα Σκαμπαρδώνη, ο οποίος εξαφανίστηκε στις 14 Δεκεμβρίου από την Φιλιππιάδα Πρέβεζας. Ο 52χρονος είχε μετατεθεί στην τοπική ΔΟΥ από το ΣΔΟΕ Ιωαννίνων. Το αυτοκίνητο του άνδρα είχε βρεθεί εγκαταλελειμμένο έξω από σούπερ μάρκετ στην παραθαλάσσια περιοχή Κανάλι της Πρέβεζας. Τα αίτια του θανάτου του αναμένεται να προσδιοριστούν από τη νεκροψία-νεκροτομή.

Λαθρομετανάστες στο ντεπόζιτο νταλίκας

Συνελήφθησαν, , εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της τοπικής Λιμενικής Αρχής, 45χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκαν κρυμμένοι, τρεις (03) αλλοδαποί, εντός ειδικά διαμορφωμένης κρύπτης στη δεξιά δεξαμενή πετρελαίου, στερούμενοι νομιμοποιητικών ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα. Συνελήφθησαν επίσης, 23χρονος αλλοδαπός οδηγός ΙΧΕ οχήματος, καθώς και ο 56χρονος αλλοδαπός συνοδηγός του, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν, εντός ειδικά διαμορφωμένου χώρου, στο χώρο των αποσκευών του οχήματος, δύο (02) αλλοδαπές, στερούμενες νομιμοποιητικών ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα. Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ τα προαναφερόμενα I.X.E. οχήματα κατασχέθηκαν.

Από τα Γιάννενα ξεκίνησε ο 17ος ποδηλατικός γύρος

Από την κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, ξεκίνησε χθες ο 17ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος με τη συμμετοχή 119 επαγγελματιών ποδηλατών. Το πρώτο ΕΤΑΠ του Διεθνούς ποδηλατικού γύρου κάλυψε τη διαδρομή Ιωάννινα-Δωδώνη-Φιλιππιάδα- Νικόπολη- Πρέβεζα. O Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, ο οποίος παρέστη στην έναρξη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη της διοργάνωσης από τις τοπικές αρχές και σημείωσε πως πρόθεση του Υπουργείου, είναι κάθε χρόνο, η αφετηρία του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου να γίνεται από την Ηπειρωτική πρωτεύουσα. Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι τα Γιάννινα φιλοξένησαν με επιτυχία ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Ο κ. Φίλιος αμέσως μετά το Πάσχα, θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, προκειμένου να συζητήσουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις αθλητικές υποδομές στην περιοχή. Στην εκκίνηση παρευρέθηκε και η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα η οποία χαρακτήρισε την εκδήλωση «ένα κορυφαίο γεγονός που εν μέσω κρίσης, εκπέμπει πολλά αναπτυξιακά και κοινωνικά μηνύματα».

Συγκρούσεις με τα ΜΑΤ… και πάγωμα τελών στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννιτών

Με ένταση και ρίψη χημικών ενάντια στους συγκεντρωμένους έξω από το Δημαρχείο συνεδρίασε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Η ένταση ξεκίνησε μισή ώρα περίπου μετά τις 8, όταν στην εξωτερική είσοδο του δημαρχείου μέλη του ΠΑΜΕ και συμβασιούχοι θέλησαν να εισέλθουν στην αίθουσα συνεδριάσεων. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων κάτι που προκάλεσε αναταραχή. Ταυτόχρονα μέσα από το δημοτικό συμβούλιο αποχώρησε η παράταξη Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία με επικεφαλής τον Νίκο Γκόντα.. Δηλώσεις καταδίκης της παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων έκαναν οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αριστεράς Χρήστος Μαντάς, Στέφανος Σκοπούλης, και ο Δ. Τασιούλας της Λαϊκής Συσπείρωσης.  Μέσα στο δημοτικό συμβούλιο συνεχιζόταν κανονικά η συνεδρίαση μόνο με την πλειοψηφούσα παράταξη… Για τα δημοτικά τέλη εγκρίθηκε η εισήγηση για πάγωμα για το 2011.

H Scotland Yard παρέδωσε τις κλεμμένες εικόνες

Έξι από τις εικόνες που είχαν κλαπεί από Μοναστήρια της Ηπείρου και εντοπίστηκαν σε γκαλερί του Λονδίου, παραδόθηκαν στην Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου και σήμερα Τετάρτη θα βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ το απόγευμα  από αυτές που έχουν αφαιρεθεί από μοναστήρια της Ηπείρου, αναμένεται να παραλάβει ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Τις εικόνες παρέδωσαν δύο αστυνομικοί της Υπηρεσίας Προστασίας Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων της Σκότλαντ Γιαρντ στην πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο, παρουσία του Έλληνα πρέσβη του Α. Σάνδη και της Μορφωτικής Συμβούλου Βικτωρίας Σολομωνίδη.

Οι συγκεκριμένες εικόνες είναι οι εξής: “Η Υπαπαντή του Χρηστού”, η οποία είχε κλαπεί από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βυσικό Καλουτά, “Ο Άγιος Γεώργιος” του 18ου αιώνα που είχε κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίων Αποστόλων Τσαγκαράδας Πηλίου, “Οι Άγιοι Πέτρος και Παύλος” που το 1800 περίπου είχε κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίου Τρύφωνα Βίκου νομού Ιωαννίνων, “Η Παναγία Οδηγήτρια” του 17ου αιώνα, η οποία είχε κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Ηλιοχωρίου, Δήμου Τύμφης νομού Ιωαννίνων, “Τα Θεοφάνια” που είχαν κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίων Αποστόλων Τσαγκαράδας Πηλίου και “Η Γέννηση του Χρηστού” περί το 1824, που είχε κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίου Τρύφωνα, Βίκου νομού Ιωαννίνων.

Στην Τουριστική έκθεση στη Λευκωσία η Περιφέρεια

Η Περιφέρεια Ηπείρου πρόκειται να συμμετάσχει στη διεθνή τουριστική έκθεση “Ταξίδι” που διοργανώνεται στη Λευκωσία της Κύπρου το διάστημα 29/4-1/5. Η Ήπειρος συμμετέχει στη συγκεκριμένη έκθεση συνεχώς από το 2004 και η παρουσία της κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας τόσο λόγω της ανταπόκρισης του κοινού, όσο και λόγω των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί με στελέχη του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου, προτίθεται να φιλοξενήσει δωρεάν στο περίπτερό της τους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να συνοδέψουν την αποστολή.

Συνεδρίασε το συντονιστικό για την πυροπροστασία

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ξεκίνησαν χθες οι συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Οι βασικές κατευθύνσεις που δόθηκαν αφορούν την ολοκλήρωση του ελέγχου των υδροστομίων των Δήμων και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.  Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προστασία των περιαστικών δασών, για τα οποία σημαντικό ρόλο θα κληθούν να διαδραματίσουν, για την περιφρούρησή τους,  οι αναγνωρισμένες εθελοντικές οργανώσεις,   που  θα δραστηριοποιηθούν σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και το Δήμο Ιωαννιτών.   

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους λαθρομετανάστες στην Ηγουμενίτσα

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας για την έξοδο και είσοδο των οχημάτων, προχώρησαν χθες, πολίτες του Δήμου Ηγουμενίτσας μαζί με φορείς της πόλης, για τέσσερις ώρες από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11.Οι κάτοικοι εξέφρασαν με αυτόν τον τρόπο την διαμαρτυρία τους για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη,από την παρουσία μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών.

Κατάληψη του ΤΕΕ Ηπείρου

Στην κατάληψη των γραφείων του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προχώρησαν χθες το πρωί φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή τους στη στάση που κρατά η διοικούσαν επιτροπή του ΤΕΕ η οποία και δεν τους εγγραφεί στα μητρώα του με αποτέλεσμα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος να είναι έωλα. Η κατάληψη ξεκίνησε γύρω στις δέκα το πρωί και έληξε τρεις ώρες αργότερα.

Σύσκεψη για την ομαλή λειτουργία της αγοράς

Με αντικείμενο την ομαλή λειτουργία της αγοράς κατά την περίοδο του Πάσχα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.  Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Ευάγγελος Βαγενάς, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, των Εμπόρων Κρεάτων, των Κρεοπωλών κ.α..
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά και των δεδομένων που υπάρχουν για την Πασχαλινή περίοδο. Εκτενής συζήτηση έγινε για το παρεμπόριο και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή «ελληνοποίησης» αρνιών από χώρες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπόρων και των κρεοπωλών θα υπάρξει επάρκεια στην αγορά της Π.Ε. Ιωαννίνων,  ενώ οι τιμές αναμένεται να κινηθούν στα περυσινά επίπεδα, όπως εκτιμάται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας.
Ειδική έμφαση δόθηκε στους ελέγχους που θα γίνουν για την τήρηση των κανόνων υγιεινής των κρεάτων και την αποτροπή περιπτώσεων σφαγής σε μη νόμιμα λειτουργούντα σφαγεία.
Τέλος τη σύσκεψη απασχόλησε και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από Κινέζους υπηκόους, τα οποία θα ελεγχθούν από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Ξεκινά σήμερα ο 17ος Ποδηλατικός Γύρος από τα Ιωάννινα

Από την κεντρική πλατεία Ιωαννίνων ξεκινά σήμερα το μεσημέρι ο 17ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας, ύστερα από διακοπή 5 χρόνων. Γιάννινα – Πρέβεζα – Μεσολόγγι – Δελφοί – Ναύπακτος – Μαραθώνας – Αθήνα είναι οι διαδρομή και οι ποδηλάτες θα τερματίσουν στην Αθήνα την Κυριακή στην πλατεία Κοτζιά. Τα 700 χιλιόμετρα της διαδρομής θα διασχίσουν περισσότεροι από 120 αθλητές, μέλη 20 ομάδων από 11 χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τρεις επαγγελματικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι αθλητές, αλλά και από την εθνική ομάδα.

Εξιχνιάστηκαν 32 διαρρήξεις στη Θεσπρωτία

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο Αλβανών, οι οποίοι προχθές,συνελήφθησαν γιατί επέβαιναν σε κλεμμένη μοτοσυκλέτα και δεν είχαν διαβατήρια ή άδεια παραμονής. Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι συλληφθέντες μαζί με ένα άλλο Αλβανό, ο οποίος και αναζητείται, διέπραξαν από το καλοκαίρι του 2010 έως και 10-04-2011 συνολικά (32) διαρρήξεις σε οικίες-καταστήματα και οχήματα,στην Θεσπρωτία!!! Σε έρευνα που έγινε σε αποθήκη ιδιοκτησίας τους βρέθηκε και κατασχέθηκε μέρος των κλοπιμαίων. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιέυθυνση Ασφαλείας Ηγουμενίτσας.