Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Νορβηγικό ενδιαφέρον για έρευνες προς αναζήτηση πετρελαίου στο Ιόνιο

Έχει εξοφληθεί η μεταφορά των μαθητών για το 2010, λέει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Κινητοποιήσεις για τους μετανάστες στην Ηγουμενίτσα

Παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Αρταίων Γ. Κοτσαρίνης

Παρατάθηκε ο διαγωνισμός για τα διόδια στην Εγνατία

Νέο ΔΣ στην ΕΤΑΝΑΜ

Στο Δήμαρχο Πρέβεζας οι παραγωγοί από το Λούρο για τα προβλήματα στον ΤΟΕΒ

Έως 31 Δεκεμβρίου εξαιρούνται από την κατεδάφιση αυθαίρετα κτίσματα κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων

Καινοτομία και επιχειρηματικότητα, διάλεξη από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Συνελήφθη αλλοδαπός για διακίνηση ηρωίνης

Νορβηγικό ενδιαφέρον για έρευνες προς αναζήτηση πετρελαίου στο Ιόνιο

Νορβηγικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για έρευνες στο Ιόνιο προς αναζήτηση πετρελαίου. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μετά την επίσκεψη του Υφυπουργού, Γιάννη Μανιάτη, στη Νορβηγία στις 28 και 29 Απριλίου, μία επίσκεψη που περιλάμβανε συνάντηση με τον Υφυπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας κ. Per Rune Henriksen και σειρά επαφών με ανώτατα στελέχη του νορβηγικού κρατικού μηχανισμού. Η ελληνική αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους Νορβηγούς αξιωματούχους ότι άμεσα, θα ξεκινήσει τη διαδικασία ανάθεσης δραστηριοτήτων αναζήτησης πετρελαίου με την εκτέλεση σεισμικών ερευνών «μη αποκλειστικών δεδομένων. «Τη διαδικασία αυτή πρόκειται να θέσουμε σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια διεθνή πρόσκληση, αξιοποιώντας και τη Νορβηγική εμπειρία  αλλά και το ενδιαφέρον που έχει επίσημα εκφραστεί από σοβαρές εταιρίες του κλάδου για τη λεκάνη του Ιονίου πελάγους και νότια της Κρήτης”, σημειώνει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Έχει εξοφληθεί η μεταφορά των μαθητών για το 2010, λέει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Σε ανακοίνωσή της η  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, τοποθετούμενη σχετικά με την απόφαση των ΚΤΕΛ να σταματήσουν τις μεταφορές μαθητών αναφέρει:
•Από τη Διεύθυνση Οικονομικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα όλες οι διαδικασίες για την κατανομή της πίστωσης των 9,1εκατ. ευρώ, προς τις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να καλύψουν τις δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών. Ειδικότερα:
•Το Υπουργείο Οικονομικών στις 4/4/11 ενέκρινε το συγκεκριμένο ποσό για να πληρωθούν οι οφειλές του 2010 προς τους μεταφορείς των μαθητών (ΚΤΕΛ, Ταξί και ιδιώτες). Αμέσως ενημερώθηκαν οι Περιφέρειες και στις 11/4/11 με απόφαση της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα το ποσό των 9.110.000,00ευρω κατανεμήθηκε ως εξής: 4.660.000,00ευρώ στην Περιφέρεια Ηπείρου, και 4.450.000,00 ευρώ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Ως εκ τούτου από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των υπηρεσιών της δεν υπήρξε θέμα καθυστέρησης στη διαδικασία για την εξόφληση των οφειλών του 2010 προς τους μεταφορείς των μαθητών.

Κινητοποιήσεις για τους μετανάστες στην Ηγουμενίτσα

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, φορείς της πόλης και η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων σε κοινή συνεδρίαση, αποφάσισαν τον αποκλεισμό του νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας, από σήμερα στις 17:00μ.μ. οπότε και δεν θα επιτρέψουν καμία επιβίβαση ή αποβίβαση αυτοκινήτων από τα οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν δρομολόγια προς και από ιταλικά λιμάνια. Από την ίδια ώρα θα κλείσουν και τα εμπορικά καταστήματα αλλά και οι καφετέριες της πόλης, σύμφωνα με αποφάσεις των επαγγελματικών συλλόγων και του επιμελητηρίου, ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης κλειστά θα παραμείνουν και τα δικηγορικά γραφεία. Είναι ο δεύτερος αποκλεισμός του λιμανιού τις τελευταίες εβδομάδες και γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραμονή μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών στην πόλη. Όπως τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Δήμος και οι φορείς της πόλης, «το πρόβλημα από την παρουσία των παράνομων μεταναστών στην πόλη μας, ακυρώνει κάθε προσπάθεια που έγινε στο παρελθόν ή που πρόκειται να γίνει στο μέλλον και που αφορά την ανάπτυξη του τόπου μας. Ο νομός μας έχει αποκλειστεί και τα προσδοκώμενα οφέλη από τη λειτουργία των μεγάλων έργων, Εγνατία Οδός και Λιμάνι, έχουν καταργηθεί στη πράξη». Ταυτόχρονα, με εισαγγελική παραγγελία, ήδη διενεργείται ανάκριση για την προηγούμενη κινητοποίηση των κατοίκων, ώστε να διερευνηθεί αν έχει τελεσθεί το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Αρταίων Γ. Κοτσαρίνης

Την παραίτησή του από τη θέση του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας – Χωροταξίας & Υποδομών υπέβαλλε χθες Δευτέρα ο κ. Γιάννης Κοτσαρίνης στον Δήμαρχο Αρταίων κ. Γιάννη Παπαλέξη. Ο κ. Παπαλέξης ευχαρίστησε τον κ. Κοτσαρίνη για την έως τώρα συνεργασία και έκανε αποδεκτή την παραίτησή του.

Παρατάθηκε ο διαγωνισμός για τα διόδια στην Εγνατία

Παρατάθηκε μέχρι την Τετάρτη 11 Μαΐου, η ημερομηνία υποβολής προσφορών για την επιλογή αναδόχου για τα προσωρινά διόδια της Εγνατία Οδού. Προσωρινά διόδια προβλέπονται και στην περιοχή της Ηπείρου στην Τύρια και στο Μαλακάσι. Η παράταση αφορά στο έργο με τίτλο: «Προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής για τη λειτουργία του συστήματος συλλογής διοδίων των προσωρινών σταθμών διοδίων της Εγνατίας οδού».

Νέο ΔΣ στην ΕΤΑΝΑΜ

Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Ευστράτιος Ιωάννου αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου, μετά την συνέλευση των μετόχων που είχε ως θέμα την αντικατάσταση των μελών των ΟΤΑ που μετέχουν στο ΔΣ της εταιρείας.Πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας και πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΜ κ. Βασίλειος Ψαθάς ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΤΑΝΑΜ κ. Παπαβασιλείου Γεώργιο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Τσούτση για τις συνολικές τους μέχρι προσπάθειες, για την επίτευξη των στόχων της εταιρείας.  

Στο Δήμαρχο Πρέβεζας οι παραγωγοί από το Λούρο για τα προβλήματα στον ΤΟΕΒ

Επίσκεψη στο Δήμαρχο Πρέβεζας Χρ. Μπαϊλή πραγματοποίησε ομάδα παραγωγών από τον Λούρο και τον Ωρωπό. Οι παραγωγοί ενημέρωσαν τον κ. Μπαϊλη για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε εξ’ αιτίας της κλοπής σωλήνων και άλλων υλικών, αξίας 10.000€ από τα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Λάμαρης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα καλλιέργειες 20 χιλιάδων περίπου στρεμμάτων. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας επικοινώνησε με την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου –Μπάστα η οποία δεσμεύτηκε ότι άμεσα συνεργείο της ΔΕΣΕ θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα απογράψει τις ζημιές. Μάλιστα ο κ.Μπαϊλης, σε δηλώσή του,  τόνισε ότι εφόσον χρειαστεί ο ίδιος μαζί με εκπροσώπους των παραγωγών θα επισκεφθεί τις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία για την αντικατάσταση των υλικών και την απρόσκοπτη λειτουργία του ΤΟΕΒ.

Έως 31 Δεκεμβρίου εξαιρούνται από την κατεδάφιση αυθαίρετα κτίσματα κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ν. Σηφουνάκη και της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 η δυνατότητα εξαίρεσης από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων ή κτιριακών εγκαταστάσεων κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων. Σύμφωνα με την ΚΥΑ όσοι κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι έχουν αυθαίρετες κτιριακές εγκαταστάσεις μπορούν να ξεκινήσουν την διαδικασία εξαίρεσης, υποβάλλοντας δικαιολογητικά στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων.

Καινοτομία και επιχειρηματικότητα, διάλεξη από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

To Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πάρκο διοργανώνει διάλεξη – ομιλία του διακεκριμένου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο George Washington των Η.Π.Α, Ηλία Καραγιάννη με θέμα: «Θέλει αρετή και τόλμη, καινοτομία και επιχειρηματικότητα».Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Μαΐου και ώρα 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνολογικού Πάρκου. Ο καθηγητής Ηλίας Καραγιάννης ολοκλήρωσε τις σπουδές του ηλεκτρολόγου μηχανικού στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έγινε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας του Νιου Μέξικο. Σήμερα είναι τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο George Washington των Η.Π.Α με γνωστικό αντικείμενο την επιστήμη και την τεχνολογία, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και παράλληλα έχει εκδώσει 13 βιβλία μέχρι σήμερα. Έχει διατελέσει σύμβουλος σε πολλές τεχνολογικές επιχειρήσεις και οργανισμούς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα (π.χ Παγκόσμια Τράπεζα, ΕΕ, κ.α).

Συνελήφθη αλλοδαπός για διακίνηση ηρωίνης

Στη Συκούλα Αιτωλοακαρνανίας  από αστυνομικούς της ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Άρτας  συνελήφθη ένας Αλβανός, κάτοικος Αμπελοκήπων Αττικής, για παράνομη μεταφορά και πώληση ναρκωτικών ουσιών.
Κατά τη διάρκεια επιχείρησης που οργανώθηκε μετά από πληροφορίες για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, οι αστυνομικοί συνέλαβαν το δράστη να παραδίδει σε αστυνομικό που εμφανίστηκε ως υποψήφιος αγοραστής μία συσκευασία που περιείχε ποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους 102,30 γραμμαρίων και τρεις συσκευασίες που περιείχαν ποσότητα κοκαΐνης συνολικού βάρους 31 γραμμαρίων αντί του χρηματικού ποσού των 3.800 ευρώ. Ο δράστης μετέβη στο προσυμφωνηθέν σημείο αγοραπωλησίας  με Ι.Χ αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του και συνελήφθη μετά την παραλαβή του χρηματικού ποσού.