Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Σύσκεψη των Δημάρχων της Ηπείρου για τη ΔΩΔΩΝΗ

Αντιδράσεις για την αναστολή εισαγωγής σπουδαστών στα Τμήματα της Ηγουμενίτσας

Παρουσιάστηκε η κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου Ιωαννιτών

Προχωράνε οι διαδικασίες για το Ενεργειακό Χωριό

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας

Ειδική συνεδρίαση για τα Τζουμέρκα στη Βουλή

Ο υπουργός δικαιοσύνης για τις φυλακές Σταυρακίου

Το καλάθι των Ηπειρωτικών προϊόντων στο AgroQuality Festival 

Συνελήφθησαν 3 Αλβανοί για κλοπές χάλκινων συρμάτων

Συνελήφθη αλλοδαπός για επίθεση σε ανηλίκο

Σύσκεψη των Δημάρχων της Ηπείρου για τη ΔΩΔΩΝΗ

Σύσκεψη με αντικείμενο τις εξελίξεις στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» θα πραγματοποιηθεί, ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου. Η σύσκεψη θα γίνει το Σάββατο στις 10:30 το πρωί κι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι δήμαρχοι της Ηπείρου.

Εξάλλου υπέρ της απομάκρυνσης υπέρ της απομάκρυνσης των διορισμένων από τη ΑΤΕ μελών της διοίκησης, τάχθηκε και το Σωματείο Εργαζομένων στη «Δωδώνη». Μετά από γενική συνέλευση ο πρόεδρος του Σωματείου Χρ. Γεωργίου αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την στάση το σωματείο κάνοντας λόγο για λανθασμένες επιλογές, κακές σχέσεις με τους μετόχους, τους παραγωγούς και τους ίδιους, αλλά  και για σπατάλη χρημάτων, ενώ σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία τις μέρες της κατάληψης των γραφείων της διοίκησης, λειτουργεί άψογα και αποδεικνύεται ότι εργαζόμενοι, στελέχη της και οι παραγωγοί μπορούν να συνεργαστούν. Τέλος για το ιδιοκτησιακό οι εργαζόμενοι συντάσσονται με τις θέσεις των Ενώσεων και των κτηνοτρόφων.

Αντιδράσεις για την αναστολή εισαγωγής σπουδαστών στα Τμήματα της Ηγουμενίτσας

Οι φορείς και οι αιρετοί της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας με ανακοινώσεις τους εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την μη δυνατότητα εισαγωγής σπουδαστών στα δύο από τα τρία τμήματα του Παραρτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα. Σε ανακοινώσεις τους τόσο ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας αφήνουν αιχμές προς τη διοίκηση του ΤΕΙ για την εξέλιξη αυτή, ενώ ο βουλευτής του Νομού Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσούρας, σε γραπτή του δήλωση επισημαίνει ότι πρόκειται για προσωρινή εξέλιξη για ένα έτος και ότι μέσα στο χρόνο αυτό οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη βιωσιμότητα του παραρτήματος. Ταυτόχρονα, ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους έδωσαν στη δημοσιότητα και οι εργαστηριακοί συνεργάτες εκπαιδευτικοί του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων.

 

Παρουσιάστηκε η κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου Ιωαννιτών

Η δεύτερη φάση της επικαιροποίησης της κυκλοφοριακής μελέτης παρουσιάστηκε σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του Δημάρχου Ιωαννίνων Φ. Φίλιου του Προέδρου του ΤΕΕ Ηπείρου Γιώργου Ρεκατσίνα, του Διοικητή της Τροχαίας Ανδρέα Παπιγκιώτη, των αντιδημάρχων, δημοτικών, και τοπικών συμβούλων και ενδιαφερόμενων πολιτών. Η συζήτηση αυτή έγινε εν όψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την διάρκεια της οποίας θα γίνει η παραλαβή της μελέτης. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, το βασικό ζητούμενο από μία τέτοια μελέτη είναι να εξυπηρετηθεί η πλειοψηφία της πόλης.

Οι βασικές αλλαγές που προτείνονται από τη μελέτη αφορούν:
-Στην κυκλοφοριακή οργάνωση της πόλης

-Στις πεζοδρομήσεις

-Στη δημιουργία δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς

-Στους ποδηλατοδρόμους

-Και στη στάθμευση

Στην παρούσα φάση της μελέτης, πέραν των άλλων, προτείνονται οδοί ήπιας κυκλοφορίας κυρίως στο τμήμα του κέντρου που δεν θα πεζοδρομηθεί και γεωμετρικές επεμβάσεις σε κόμβους όπου έχουν καταγραφεί πολλά ατυχήματα. Επίσης προτείνεται η διαμόρφωση της οδού Πυρσινέλλα με τη δημιουργία κεντρικής νησίδας και τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.

Στη μελέτη εξετάζεται ακόμη η βελτίωση της λειτουργικότητας της Κενάν Μεσαρέ, η διαμόρφωση της οδού Γράμμου, η κυκλοφοριακή λειτουργία του Κάστρου και η στάθμευση με επέκταση του συστήματος της ελεγχόμενης και με νέα πάρκινγκ.

Προχωράνε οι διαδικασίες για το Ενεργειακό Χωριό

Προωθούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου, οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου: «Ενεργειακό Ορεινό Χωριό». Συγκεκριμένα στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος, από την Διεύθυνση Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Yποδομών, διαβιβάστηκαν στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), – που αποτελεί και το συντονιστή του Προγράμματος- όλα τα απαραίτητα  για τον ορθό τεχνικοοικονομικά σχεδιασμό του έργου, πρωτογενή στοιχεία με γεωγραφική ενότητα αναφοράς την περιοχή του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.
Τα δεδομένα και στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας

Σήμερα στις 10.00 π.μ.  συνεδριάζει η  Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Ανάμεσα στα θέματα ημερήσιας διάταξης είναι και η επιλογή δικαστικής εκπροσώπησης στη δίκη για τον ΧΥΤΑ του Ελληνικού που θα γίνει την 1η Ιουνίου.

Ειδική συνεδρίαση για τα Τζουμέρκα στη Βουλή

Ειδική συνεδρίαση για τα Τζουμέρκα πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων και παρέθεσαν τις απόψεις τους για τις προτεραιότητες της περιοχής  ο Βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου, ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμφώνου Τζουμέρκων Σ. Καραβασίλης και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτουρισμού Κ. Παππάς.  Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Θανάσης Οικονόμου ανέπτυξε τρεις προτεραιότητες για την περιοχή των Τζουμέρκων:

Βελτίωση των οδικών αξόνων, Μακροχρόνιες μισθώσεις ως μοχλό οικονομικής δραστηριότητας και Αξιοποίηση ενεργειακών δυνατοτήτων περιοχής.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο Θανάσης Οικονόμου για το αγροτουριστικό μοντέλο που πρέπει να επιλέξουν τα Τζουμέρκα.

Ο υπουργός δικαιοσύνης για τις φυλακές Σταυρακίου

Σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Γιώργου Ανατολική, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης τονίζει πως το υπουργείο αναγνωρίζει την αύξηση του πληθυσμού στα σωφρονιστικά καταστήματα, γεγονός που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ομαλή λειτουργία τους. Ειδικά για το κατάστημα κράτησης των Ιωαννίνων ο κ. Καστανίδης σημειώνει πως κάνοντας χρήση του νόμου 3811/2009 έχουν αποφυλακιστεί 80 άτομα ενώ μετά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του νέου νόμου 3904/2010 έχουν αποφυλακιστεί 45 άτομα από το κατάστημα κράτησης των Ιωαννίνων.
Παρ’ όλα αυτά στην απάντηση του  υπουργού τονίζεται πως ενώ σήμερα για τις φυλακές Σταυρακίου προβλέπεται να κρατούνται 80 άτομα αυτή τη στιγμή κρατούνται περίπου 200 άτομα. Ο κ. Καστανίδης σημειώνει  ότι στο εν λόγω κατάστημα κράτησης φτάνουν κρατούμενοι και από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας κάτι που εξηγεί και τα προβλήματα υπερπληθυσμού που αντιμετωπίζουν οι φυλακές Σταυρακίου.

Το καλάθι των Ηπειρωτικών προϊόντων στο AgroQuality Festival 

Το καλάθι των τοπικών  προϊόντων ποιότητας της Ηπείρου θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κέντρο της Αθήνας οι ντόπιοι παραγωγοί με τη συνδρομή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας Ηπείρου και των Επιμελητηρίων των Περιφερειακών Ενοτήτων, το τριήμερο από 13-15 Μαΐου στο AgroQuality Festival  που θα πραγματοποιηθεί στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι.
Το τριήμερο διοργανώνεται από τον Agrocert και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό την αιγίδα  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο την οργανωμένη παρουσίαση των πιστοποιημένων και παραδοσιακών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τα Επιμελητήρια ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των διοργανωτών του τριημέρου και σε κοινό περίπτερο δίνει τη δυνατότητα στους ντόπιους παραγωγούς να προβάλουν τα προϊόντα τους.
Τοπικές επιχειρήσεις, παραγωγοί, γυναικείοι συνεταιρισμοί θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τα προϊόντα που παράγουν σε μια έκθεση που προσελκύει το ενδιαφέρον εκπροσώπων εμπορικών δικτύων, τυποποίησης, προώθησης, φίλων της γεύσης και επαγγελματιών της διατροφής.

Συνελήφθησαν 3 Αλβανοί για κλοπές χάλκινων συρμάτων

Από την Υποδ/νση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας εξαρθρώθηκε σπείρα τριών υπηκόων Αλβανίας, ηλικίας 28, 27 και 21 ετών, οι οποίοι έχοντας συστήσει εγκληματική ομάδα, πριν από επτά ημέρες αφαίρεσαν από αντλιοστάσιο της Δ.Κ. Καναλακίου Πάργας, καλώδια παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, που περιείχαν ποσότητα χαλκού 190 κιλών προκαλώντας παράλληλα σημαντικές φθορές, αξίας 20.000 ΕΥΡΩ περίπου.

Ο ένας εξ αυτών διέμενε νόμιμα στην περιοχή του Καναλακίου, οι δε άλλοι είχαν εισέλθει και ζούσαν παράνομα στο Καναλάκι.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Συνελήφθη αλλοδαπός για επίθεση σε ανηλίκο

Κατόπιν καταδίωξης από αστυνομικούς του Α.Τ. Σαγιάδας, συνελήφθη,  στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας πλανόδιος  μικροπωλητής από το Μπαγκλαντές, διότι προσέβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπεια ανήλικου 11 χρονών.