Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Ενημερωθείτε για τις σημαντικότερες ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο με μια ματιά:

Ανακοινώθηκαν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης μεταναστών

Συνολικά 14 μονάδες, θα λειτουργήσουν ως Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών, και Κέντρα Κράτησης σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής. Στη Θεσπρωτία, εξετάζονται τρεις προτάσεις ιδιωτών για Κέντρο Κράτησης, εκτός της πόλης της Ηγουμενίτσας, ενώ και ένα Κέντρο Κράτησης θα γίνει στην Αιτωλοακαρνανία, στον Στάνο στο στρατόπεδο Ψαρογιάννη. Εκτός του σχεδιασμού που ανακοινώθηκε μένει ο Νομός Ιωαννίνων και άρα και το στρατόπεδο της Βροσύνας, η χρήση του οποίου είχε ακουστεί το τελευταίο διάστημα.

Β. Αργύρης: Αδιαπραγμάτευτο περιουσιακό στοιχείο των Ηπειρωτών η ΔΩΔΩΝΗ

Σε δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Αργύρης τονίζει ότι «Για την Ήπειρο, ισχυρό και αδιαπραγμάτευτο περιουσιακό στοιχείο των παραγωγών και των Ηπειρωτών συνολικά είναι η Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ». Στην ίδια δήλωση ο κ. Αργύρης υπενθυμίζει την «προεκλογική και μετεκλογική δέσμευση» του Πρωθυπουργού και εκφράζει απορία «πως ορισμένοι στην ΑΤΕ και το Υπουργείο Οικονομικών μπορούν να λειτουργούν σε αντιπαράθεση με τις εντολές του Πρωθυπουργού». Σε ιδιαίτερα οξύ τόνο δε, επισημαίνει πως η όποια προσπάθεια να «βγει από τη μέση» η ΔΩΔΩΝΗ εξυπηρετεί το καρτέλ Γάλακτος και «κάνει ζημιά στον τόπο».   Καταλήγοντας, ο κ. Αργύρης επισημαίνει ότι «Είναι η ώρα για ουσιαστικές διαδικασίες συνεννόησης όλων των τοπικών φορέων» ώστε να δοθεί «λύση υλοποιήσιμη και με προοπτική για την εξασφάλιση της παραμονής της Γαλακτοβιομηχανίας στους φυσικού της μετόχους που είναι οι παραγωγοί και οι Ηπειρώτισσες και οι Ηπειρώτες».

Συλλαλητήριο σήμερα για τη ΔΩΔΩΝΗ

Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα οι Κτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί Ηπείρου και το Σωματείο Εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» αντιδρώντας στην ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας, και ζητώντας αύξηση στην τιμή του παραγωγού στο γάλα, αλλά και στήριξη της κτηνοτροφίας της περιοχής. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει με τη συνοδεία τρακτέρ στις 11 το πρωί από τη «Δωδώνη» και θα καταλήξει σε αποκλεισμό – κατάληψη του κεντρικού κτιρίου της ΑΤΕ BANK στα Γιάννενα.

Τον Ιούλιο τα διόδια στην Εγνατία

Εντός του Ιουλίου σχεδιάζεται να τεθούν σε λειτουργία, οι τέσσερις νέοι σταθμοί στην Εγνατία Οδό, δύο εκ των οποίων θα κατασκευαστούν στο τμήμα Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για τους σταθμούς διοδίων στην Τύρια και στο Μαλακάσι, ενώ άλλοι δύο θα λειτουργήσουν στη Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης και στον Ίασμο Ροδόπης, ενώ ένας ακόμη κατασκευάζεται στην περιοχή της Καβάλας.
Οι τέσσερις σταθμοί διοδίων θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, καθώς θα λειτουργούν μέχρι τις αρχές του 2013, οπότε υπολογίζεται πως στον αυτοκινητόδρομο θα λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά διόδια με χρέωση ανάλογα με την απόσταση που διανύει ο οδηγός.
Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, επισήμανε σε δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη πως τα διόδια στην Εγνατία είναι σχεδόν έτοιμα. Οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους, ειδικά στο Μαλακάσι, τη Νυμφόπετρα και τον Ίασμο.

Συστήματα ελέγχου των βιολογικών καθαρισμών για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου

 

Ο προγραμματισμός δράσεων που αφορούν την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, που συνεδρίασε χθες υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε το ζήτημα του Αμβρακικού κόλπου και της αναγκαιότητας μείωσης των πηγών ρύπανσης του.

Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων,  θα προωθήσει το μέτρο της τοποθέτησης συστημάτων ελέγχου των ποιοτικών χαρακτηριστικών και της παροχής των βιολογικών καθαρισμών των μονάδων που καταλήγουν σε ποταμούς και σε ειδικές προστατευόμενες περιοχές, όπως είναι ο Αμβρακικός κόλπος. Τα στοιχεία αυτά θα διαβιβάζονται αυτόματα με ασύρματο δίκτυο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής θα προωθηθεί προς έγκριση και υλοποίηση στην αρμόδια Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου και στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

ΠΑΣΟΚ: Ανοιχτές εκδηλώσεις σε Άρτα και Ηγουμενίτσα

Ανοιχτές εκδηλώσεις πολιτικού διαλόγου, σε όλη τη χώρα, με θέμα την πολιτική συγκυρία και την ενημέρωση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ στην Άρτα και την Ηγουμενίτσα την προσεχή Κυριακή.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων την Άρτα πρόκειται να επισκεφθεί η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άννα Νταλάρα και την Ηγουμενίτσα η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Δημόσια Διαβούλευση για το ΧΥΤΥ ζητούν οι κάτοικοι Κόσμηρας

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την πρόταση χωροθέτησης εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και ΧΥΤΥ σε τρία σημεία στην περιοχή της Κοσμηράς ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η Επιτροπή των κατοίκων Κοσμηράς που συστήθηκε μετά την γενική συνέλευση των κατοίκων. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της Επιτροπής Θανάσης Παππάς, Δημήτρης Τζιάλλας, Γιάννης Σαΐνης, Κωνσταντίνος Μπαζάκας και Γιώργος Οικονόμου παρουσίασαν τα βασικά αιτήματα των κατοίκων κατά της χωροθέτησης του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ στις τρεις προτεινόμενες θέσεις στην Κοσμηρά και ειδικότερα στην περιοχή «Τσούκα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Θανάση Παππά οι τρεις προτεινόμενες θέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Κοσμηράς.