Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Ε. Χριστοφιλοπούλου: Η αναστολή εισαγωγής φοιτητών δεν συνεπάγεται το κλείσιμο του ΤΕΙ.

Άννα Νταλάρα: Ανακατανομή των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη

Επεισόδια στην πορεία για τη ΔΩΔΩΝΗ – Νέα κινητοποίηση στην Άρτα

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ποντίων

Συσκέψεις για το χωροταξικό στην Υγεία

Λαθραία τσιγάρα στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας – Ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ οι διαφυγόντες δασμοί

Ε. Χριστοφιλοπούλου: Η αναστολή εισαγωγής φοιτητών δεν συνεπάγεται το κλείσιμο του ΤΕΙ.

Τη δήλωση ότι η αναστολή της εισαγωγής σπουδαστών δεν συνεπάγεται αναστολή της λειτουργίας του ΤΕΙ και ότι το μέτρο είναι προσωρινό, μόνο για αυτό το έτος, ώστε το Υπουργείο και οι φορείς να έχουν το χρόνο να σχεδιάσουν την ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή μας, έκανε χθες στην Ηγουμενίτσα η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία βρέθηκε στην πόλη για να μιλήσει σε ανοιχτή κομματική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ Η κ. Χριστοφιλοπούλου, προηγουμένως συναντήθηκε με τους Δημάρχους Ηγουμενίτσας και Παραμυθιάς, παρουσία και του Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Χρ. Κατσούρα, όπου συζητήθηκε τόσο το θέμα του ΤΕΙ, όσο και η συγχώνευση του Εσπερινού Γυμνασίου Παραμυθιάς, την οποία η υφυπουργός χαρακτήρισε «επιβεβλημένη για παιδαγωγικούς λόγους».

Άννα Νταλάρα: Ανακατανομή των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη

Τους βασικούς άξονες της μεταναστευτικής πολιτικής παρουσίασε η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπεύθυνη και για θέματα μετανάστευσης, Άννα Νταλάρα η οποία χθες βρέθηκε στην Άρτα για να μιλήσει σε συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ. Σε δηλώσεις της η κα Νταλάρα αναγνώρισε την έκταση του προβλήματος, ειδικά κοντά στα λιμάνια, όπως η Ηγουμενίτσα και η Πάτρα, και υπογράμμισε τις τα μέτρα που έχουν ληφθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από την πλευρά της κυβέρνησης. Σε συνέχεια αυτής της προσπάθειας έμφαση δίνεται, σύμφωνα με την κα Νταλάρα, στην ανακατανομή των μεταναστών σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και τη διαμόρφωση Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών σε σημεία εισόδου στην χώρα για την προσωρινή παραμονή τους.

Επεισόδια στην πορεία για τη ΔΩΔΩΝΗ – Νέα κινητοποίηση στην Άρτα
Με αγροτικά μηχανήματα οι κτηνοτρόφοι ξεκίνησαν την Παρασκευή από την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ και έκαναν πορεία προς το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων.
Από την κινητοποίηση δεν έλειψαν και ενέργειες όπως η καταστροφή των σκαλιών της εισόδου της Τράπεζας, ενώ κτηνοτρόφοι «αποκαθήλωσαν» την ταμπέλα της Αγροτικής Τράπεζας από την πρόσοψη του κτιρίου.
Λίγο πριν αποχωρήσουν οι συγκεντρωμένοι, προκλήθηκαν φθορές στα τζάμια της εισόδου της Τράπεζας και έχυσαν γάλα, σε ένδειξη αγανάκτησης για τις εξελίξεις στην γαλακτοβιομηχανία.
Μετά το κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στα Γιάννινα, κινητοποίηση θα γίνει και στο κεντρικό κατάστημα της Άρτας, όπου θα πραγματοποιηθεί δίωρος αποκλεισμός την Τρίτη στις 11 το πρωί, με προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στη γέφυρα Καλογήρου.
Συνολικά τα αιτήματα των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Ηπείρου και των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας είναι να μην ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση, να αντικατασταθεί ο διευθύνων σύμβουλος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που ορίζονται από την ΑΤΕ καθώς και η αναπροσαρμογή των τιμών γάλακτος των κτηνοτρόφων.

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ποντίων

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί στην Ανατολή Ιωαννίνων οι εκδηλώσεις της επετείου μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων. Παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και δεκάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε δοξολογία τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την πανηγυρική ομιλία του καθηγητή Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιου Γκόντοβου με θέμα «Η εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου από το τουρκικό κράτος. Η μνήμη ως χρέος και ως μήνυμα της παιδαγωγικής της ειρήνης» στο Πνευματικό Κέντρο Ανατολής.
Στο μήνυμά τους ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος αναφέρθηκαν στη σημασία της επετείου μνήμης και έκαναν αναφορά στη σημερινή συγκυρία.

Συσκέψεις για το χωροταξικό στην Υγεία

Ανοιχτές συσκέψεις στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια την ερχόμενη  εβδομάδα, με αντικείμενο τη συζήτηση και κατάθεση προτάσεων επί του «Υγειονομικού Χάρτη» που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. Το θέμα της αναδιάταξης των Μονάδων Υγείας σε πρώτο στάδιο συζητήθηκε ήδη στην Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Οδυσσέας Πότσης, ενημέρωσε εκτενώς τα μέλη της για τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη ο Υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος την περασμένη εβδομάδα στην ειδική εκδήλωση  που έγινε στην Αθήνα, καθώς και για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στη συνέχεια για την κατάθεση προτάσεων και παρατηρήσεων εκ μέρους των φορέων της Περιφέρειας.
Το πρόγραμμα των συσκέψεων έχει ως εξής: Δευτέρα 9.30 π.μ. Ιωάννινα (Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου). Τρίτη 10.00 π.μ. Πρέβεζα, Τετάρτη 10.00 π.μ. (Άρτα) και Πέμπτη 10.00 π.μ. (Ηγουμενίτσα), στις αίθουσες των πρώην νομαρχιακών συμβουλίων.

Λαθραία τσιγάρα στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας – Ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ οι διαφυγόντες δασμοί

Στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών προσπαθειών, που καταβάλουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και ειδικότερα της λαθρεμπορίας τσιγάρων, συνελήφθη, στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της τοπικής Λιμενικής Αρχής, ένας 57χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο (ψυγείο), διότι μετέφερε, μεγάλη ποσότητα τσιγάρων, κρυμμένη πίσω από παλέτες με κούτες με ζυμάρι για πίτες, χωρίς νόμιμα παραστατικά κατοχής και διακίνησης. Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το φορτηγό όχημα και η εν λόγω ποσότητα λαθραίων τσιγάρων κατασχέθηκαν. Από την καταμέτρηση της ποσότητας των λαθραίων τσιγάρων,  που πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων, εντοπίσθηκαν 360.750 πακέτα τσιγάρων, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται στο ποσό του 1.150.650,98 ευρώ.