Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής στην Ηγουμενίτσα για το ζήτημα των μεταναστών

Η αντιπυρική προστασία της Ηπείρου

Οι 6 προτεινόμενες θέσεις για τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων

Υπερδέσμευση για το ΠΕΠ Ηπείρου

Τα προβλήματα υδροδότησης Άρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας θα συζητηθούν στο Ζηρό

Καθαρισμός της Κοίτης του Αράχθου

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής στην Ηγουμενίτσα για το ζήτημα των μεταναστών

Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται εξ’ αιτίας της παρουσίας παράνομων μεταναστών στην Ηγουμενίτσα εστίασε στις δηλώσεις του χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής. Το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα προήδρευσε σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε από το Δήμο της Θεσπρωτικής Πρωτεύουσας, στον Οργανισμό Λιμένος, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις «σκούπα» των αστυνομικών και λιμενικών αρχών το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αποφέρει σημαντική ύφεση στο πρόβλημα στην Ηγουμενίτσα και θα συνεχιστούν. Επιπλέον, είπε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει επιχείρηση απομάκρυνσης του πρόχειρου καταυλισμού των μεταναστών στα περίχωρα της Ηγουμενίτσας, ο οποίος εγκυμονεί και κινδύνους για την πυρασφάλεια.

Τέλος τόνισε πως εξετάζεται η δυνατότητα είτε δημιουργίας Κέντρου Πρώτης Υποδοχής, είτε Κέντρου Κράτησης και ζήτησε τις προτάσεις των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λέγοντας πως είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι για την δημιουργία τους.  Στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής θα παραμένουν με μέγιστο διάστημα κράτησης της τρείς εβδομάδες, όσοι έρχονται στη χώρα και μέχρις ώτου διακριβωθεί αν έχουν δικαίωμα ασύλου και διεθνούς προστασίας, ενώ στα Κέντρα Κράτησης θα οδηγούνται όσοι πρόκειται να απελαθούν, με μέγιστο διάστημα κράτησης τους έξι μήνες.

Η αντιπυρική προστασία της Ηπείρου

Υπό την προεδρία του  Υπουργού  Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, πραγματοποιήθηκε χθες στα Ιωάννινα, σύσκεψη με θέμα: την  αντιπυρική προστασία 2011 και το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης,  ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Μπούφης και ο Αρχηγός  του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης.

Ο κ. Παπουτσής στην ομιλία του τόνισε πως «Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημοτική αστυνομία όπου υπάρχει, με τις αστυνομικές αρχές και τις κατά τόπους αρχές της ελληνικής ακτοφυλακής, καθώς επίσης και με τις ένοπλες δυνάμεις. Επίσης, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα τα τέσσερα κινητά επιχειρησιακά κέντρα του πυροσβεστικού σώματος, τα οποία έχουν τοποθετηθεί ως εξής: Δύο στην περιφερειακή διοίκηση της Αττικής, ένα στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, και ένα στην δυτική Ελλάδα. Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, έχουν γίνει συσκέψεις με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και έχουν πλήρως καταρτισθεί όλα τα σχέδια για τις περιπτώσεις που θα χρειασθούν αεροσκάφη.

Τις απόψεις και τις προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για τα ζητήματα που αφορούν την πυροπροστασία, ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στη σύσκεψη που έγινε σήμερα στα Γιάννινα, υπό την προεδρία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή. Παράλληλα του επέδωσε και σχετικό υπόμνημα. Μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, ζήτησε τη μόνιμη παρουσία εναέριων μέσων πυρόσβεσης στην Ήπειρο και ειδικότερα ελικοπτέρου τύπου, ΕRICKSON κατά την περίοδο αιχμής.  

Οι 6 προτεινόμενες θέσεις για τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Ήπειρο καθώς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επίβλεψης και παραλαβής της μελέτης τα μέλη της Επιτροπής μετά από ομόφωνες αποφάσεις ζήτησαν από τον ανάδοχο μελετητή, εντός των επόμενων 15 ημερών, να ολοκληρώσει το φάκελο της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με προτεινόμενη θέση χωροθέτησης  το Λατομείο Εγνατίας. 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης και στο πλαίσιο εκπόνησης της ΠΠΕ (προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) ο ανάδοχος μελετητής, παρουσίασε  στα μέλη της Επιτροπής τα κριτήρια αξιολόγησης  των θέσεων και τα αποτελέσματα της συγκριτικής αξιολόγησης για τις εναλλακτικές θέσεις χωροθέτησης της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Οι τελικώς προτεινόμενες εναλλακτικές θέσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν  για τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Ήπειρο, με σειρά κατάταξης είναι:

1. Λατομείο Εγνατίας στο δήμο Δωδώνης
2. Γήπεδο 3 στη Μέγα Τσούκα στην Κοσμηρά του δήμου Ιωαννιτών
3. ΒΙΠΕ δήμου Ζίτσας
4. Θέση «Θησαυρός» στο δήμο Ζηρού
5. Θέση «Αμυγδαλιά» στο δήμο Ζηρού
6. Λατομείο στη θέση «Μακρυβούνι» του δήμου Δωδώνης

Έτσι, καταλήγοντας τα μέλη της επιτροπής έδωσαν εντολή στον ανάδοχο μελετητή, εντός των επόμενων 15 ημερών, να ολοκληρώσει το φάκελο της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με προτεινόμενη θέση χωροθέτησης  το Λατομείο Εγνατίας.  

Συζήτηση για τη ΔΩΔΩΝΗ στο περιφερειακό συμβούλιο

Το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ συζητήθηκε μεταξύ άλλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης επεσήμανε πως σε προηγούμενη απόφαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο, είχε ζητήσει από την Κυβέρνηση να μην αθετήσει το λόγο της και να παραμείνει ως έχει το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, και κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να επαναβεβαιώσει τη θέση του για διατήρηση του σημερινού καθεστώτος της γαλακτοβιομηχανίας, αλλά και να εκφράσει την θέση του για ενίσχυση της ΖΩ.ΔΩ., ως καθετοποιημένης μονάδας της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και να ζητήσει από τη Διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας την επανεξέταση της τιμολογιακής της πολιτικής, στα πλαίσια των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων και των υποσχέσεων που είχε δώσει η ίδια.

Ένταση επικράτησε για λίγη ώρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όταν μέλη του ΠΑΜΕ διέκοψαν τη συζήτηση και ζήτησαν να συζητηθούν θέματα των εργαζομένων και των αγροτών

Υπερδέσμευση για το ΠΕΠ Ηπείρου

Την αύξηση της υπερδέσμευσης άξονες του Π.Ε.Π Ηπείρου εξασφάλισε από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με απόφαση του Υφυπουργού Παναγιώτη Ρήγα ενέκρινε την αύξηση του ποσοστού προγραμματικής υπερδέσμευσης για του Άξονες:
•«ΑΠ3: Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας στην Ήπειρο», κατά 52,8%
•«ΑΠ6: Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου», κατά 53%.

Τα προβλήματα υδροδότησης Άρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας θα συζητηθούν στο Ζηρό

Τα ζητήματα της υδροδότησης της περιοχής και η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κεντρικού αγωγού υδροδότησης Αρτας-Πρέβεζας –Λευκάδας και των Πηγών Αγίου Γεωργίου αποτελούν το αντικείμενο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Δημαρχιακού Καταστήματος του Δήμου Ζηρού.

Καθαρισμός της Κοίτης του Αράχθου

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας Αράχθου και την Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, θα διαπλεύσει το κομμάτι του ποταμού Αράχθου από την γέφυρα του Νεοχωρίου του Δήμου Νικολάου Σκουφά ως τις εκβολές του με σκοπό αφ ενός να αναδείξει το φυσικό κάλλος της διαδρομής αφ ετέρου να καθαρίσει τις όχθες του από σκουπίδια. Ο σύλλογος καλεί τα μέλη και τους φίλους του αυτή την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 10.00 π.μ. στο παραποτάμιο πάρκο του Δήμου Νικολάου Σκουφά, όπου μετά την Γ/Σ του συλλόγου θα επιβιβαστούν σε βάρκες για να καθαρίσουν τις όχθες του ποταμού Αράχθου.