Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

Θετικές χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του Υφυπουργού Π.Ε.Κ.Α για τον αγωγό φυσικού αερίου, Περιφερειάρχης και βουλευτές

Με επεισόδια έγινε η σφράγιση καταστημάτων στη Γαριβάλδη

Σε κοινό δίκτυο οι φορείς διαχείρισης της Ηπείρου

Στα Ιωάννινα το Β’ Τακτικό Παγκόσμιο Συνέδριο των Ηπειρωτών του Εξωτερικού

Σοβαρός τραυματισμός 6χρονου σε παιδική χαρά

Καταδίωξη φορτηγού που μετέφερε λαθρομετανάστες στην Άρτα

Δύο θανατηφόρα τροχαία στην Ήπειρο

Θετικές χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του Υφυπουργού Π.Ε.Κ.Α για τον αγωγό φυσικού αερίου, Περιφερειάρχης και βουλευτές

Θετικές χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τις δηλώσεις του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη για τον ελληνο-ιταλικό αγωγό Φυσικού Αερίου ITGI  και κυρίως για τη  διέλευση του από την Ήπειρο. «Οι δηλώσεις του Υφυπουργού έρχονται πολύ κοντά σε αυτά που εμείς ζητήσαμε  τον περασμένο Φεβρουάριο στη συζήτηση που είχε γίνει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ανέφερε, μεταξύ άλλων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση  ο Περιφερειάρχης. Συνεχίζοντας υπογράμμισε και τα εξής: Αν το θέμα, αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος με σοβαρότητα από τη ΔΕΠΑ, θα έχουμε  εθνικά τη σωστή κατεύθυνση και σωστή λύση, αλλά  και δεν θα  δημιουργούμε προβλήματα ούτε στους κατοίκους, ούτε στη φύση  από τη διέλευση του αγωγού από την Ήπειρο και τη Θεσπρωτία». 
Τέλος, πρόσθεσε ότι, από μέρους του,  θα γίνει συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι όπως είπε, αντιδρούν καθόσον για μεγάλο χρονικό διάστημα, και επί ημερών της προηγούμενης, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης δεν δινόταν καθαρές απαντήσεις από πλευράς ΔΕΠΑ.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχ. Παντούλας τονίζε πως «Η πρόσφατη δήλωση του Υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη για ίδρυση Εταιρείας Παροχής Αερίου Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας ικανοποιεί ένα πάγιο και δίκαιο πανηπειρωτικό αίτημα» και συμπληρώνει πως «Η αποδοχή της θέσης “Φλωροβούνι” από την κυβέρνηση για τη χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης αποτελεί, επίσης, θετικό γεγονός. Η θέση αυτή προτάθηκε από τους τοπικούς φορείς της Θεσπρωτίας και υποστηρίχθηκε από όλους μας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων τον περασμένο Φεβρουάριο».

«Η ανακοίνωση Μανιάτη για την δημιουργία ΕΠΑ Ηπείρου έρχεται ως απάντηση σε ένα πάγιο αίτημα της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου”, λέει ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Χρ. Κατσούρας, σχολιάζοντας σε δήλωσή του τις ανακοινώσεις του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ για τη δημιουργία ΕΠΑ Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και την οριστικοποίηση της εγκατάστασης του σταθμού συμπίεσης στο Φλωροβούνι.

Αντίθετα με ανακοίνωσή του ο Δήμος Πάργας εμμένει στην αρχική του θέση να μην δεχτεί τη χωροθέτηση του αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή της τουριστικής ζώνης Πάργας – Πέρδικας – Συβότων.

Με επεισόδια έγινε η σφράγιση καταστημάτων στη Γαριβάλδη

Ομάδα της Δημοτικής Αστυνομίας, στην προσπάθειά της να σφραγίσει δύο καταστήματα που λειτουργούν στην οδό Γαριβάλδη, βρέθηκε αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις καταστηματαρχών, εκπροσώπων τους και θαμώνων. Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Νάστος που έσπευσε στο σημείο δέχθηκε επίθεση από αγνώστους και στη συνέχεια κλήθηκε να επέμβει η Ελληνική Αστυνομία. Το σφράγισμα των δύο καταστημάτων έγινε ύστερα από απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της αρμόδιας αντιδημάρχου και αφού είχαν βεβαιωθεί 29 παραβάσεις για το ένα και 22 για το δεύτερο, από την ελληνική αστυνομία και για το διάστημα μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Τις επόμενες ημέρες, με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, θα σφραγιστούν άλλα εννέα καταστήματα, από δέκα μέχρι είκοσι ημέρες, εκ των οποίων έξι βρίσκονται στην οδό Γαριβάλδη. “Η εφαρμογή της τάξης και της νομιμότητας, είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή για τη σημερινή δημοτική αρχή. Η εφαρμογή της νομιμότητας συγκρούστηκε σήμερα το πρωί με το καθεστώς αναρχίας και ασυδοσίας το οποίο έχει εγκαθιδρύσει μερίδα επιχειρηματιών που δραστηριοποιείται στο χώρο της διασκέδασης”. Αυτό σημειώνει ο Δήμος Ιωαννιτών, σε ανακοίνωσή του,  περιγράφοντας την επίθεση που δέχτηκε ο αντιδήμαρχος Δ. Νάστος από αγνώστους την ώρα που η Δημοτική Αστυνομία επιχειρούσε να “σφραγίσει” δύο καταστήματα στη Γαριβάλδη που είχαν πολλές παραβάσεις.

Ο Δήμος ανακοίνωσε ότι ότι από την πολεοδομία του Δήμου έγιναν οι συστάσεις για την απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών και ακολούθησε η καταγραφή τους.
Έχει δοθεί περιθώριο για την απομάκρυνσή τους και με την προθεσμία αυτή οφείλουν να συμμορφωθούν οι καταστηματάρχες. Σε διαφορετική περίπτωση θα επέμβουν και πάλι οι υπηρεσίες του Δήμου. Επίσης διευκρινίστηκε πως όσοι δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων μέσα στο χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί, δεν θα τους χορηγηθεί σχετικά άδεια.

Σε κοινό δίκτυο οι φορείς διαχείρισης της Ηπείρου

Τα προβλήματα που αφορούν τους Φορείς Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών ή άλλων προστατευόμενων περιοχών της Ηπείρου, απασχόλησαν κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι πέντε πρόεδροι των φορέων αυτών, στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος. Τα κυριότερα, σύμφωνα με τους προέδρους τους αφορούν την έλλειψη προσωπικού, την έλλειψη χρηματοδότησης και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ υπάρχουν κι άλλα που έχουν να κάνουν με την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.
Στη συνέντευξη τύπου οι πρόεδροι των πέντε Φορέων Διαχείρισης της Ηπείρου (Καλαμά-Αχέροντα, Βίκου-Αώου, Αμβρακικού, Λίμνης Παμβώτιδας και Τζουμέρκων), τόνισαν την προσπάθεια που έχει γίνει και από τους πέντε, ώστε να δημιουργηθεί μια κοινή «ομάδα» που θα συντονίζει τις ενέργειες τους και θα απευθύνεται συνολικά στους αρμόδιους. Έτσι αποφασίστηκε κάθε φορέας να εκπροσωπείται στο άτυπο Διοικητικό Συμβούλιο αυτού του δικτύου, όπως το ονόμασαν, από τον πρόεδρό του.

Στα Ιωάννινα το Β’ Τακτικό Παγκόσμιο Συνέδριο των Ηπειρωτών του Εξωτερικού

Στις 29 και 30 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα, το Β΄ Τακτικό Παγκόσμιο Συνέδριο των Ηπειρωτών του Εξωτερικού, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου.  Ο κ. Δήμου ανακοίνωσε, επίσης, ότι και φέτος το καλοκαίρι, για τέταρτη συνεχή χρονιά, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το Πρόγραμμα Ελληνομάθειας για απόδημους νέους, ηπειρωτικής καταγωγής.

Σοβαρός τραυματισμός 6χρονου σε παιδική χαρά

Εκτός κινδύνου, νοσηλεύεται εξάχρονο παιδάκι από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, το οποίο καταπλάκωσε το καγκελόπορτα παιδικής χαράς.  Ο 6χρονος τραυματίστηκε τη στιγμή που έπαιζε σε παιδική χαρά, και συγκεκριμένα όταν έπεσε πάνω του σιδερένια καγκελόπορτα. Το παιδάκι μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου και νοσηλεύεται, μετά από επέμβαση που πραγματοποίησαν νευροχειρούργοι αφού είχε υποστεί κατάγματα στην κρανιακή χώρα.

Καταδίωξη φορτηγού που μετέφερε λαθρομετανάστες στην Άρτα

Στην Άρτα, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Άρτας εντόπισαν το φορτηγό, το οποίο επιχείρησαν να σταματήσουν, αλλά ο οδηγός του ανέπτυξε ταχύτητα με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη μέσα στην πόλη της Άρτας.
Όταν το φορτηγό μείωσε ταχύτητα, τόσο ο οδηγός, όσο και ο συνοδηγός πήδηξαν από αυτό με σκοπό να διαφύγουν της σύλληψης, κάτι το οποίο τελικά πέτυχε ο οδηγός, ενώ ο συνοδηγός ασιατικής καταγωγής συνελήφθη από τους αστυνομικούς. Στο φορτηγό οι αστυνομικοί εντόπισαν 27 αλλοδαπούς ασιατικής καταγωγής, από τους οποίους μόνοι οι 13 είχαν στα χέρια τους εμπρόθεσμα υπηρεσιακά σημειώματα.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι αλλοδαποί παρελήφθησαν από την Αθήνα με προορισμό την Ηγουμενίτσα και από εκεί τη διαφυγή τους στην Ιταλία, έναντι χρηματικής αμοιβής 3.000  ευρώ έκαστος.
Ο διακινητής και οι 14 λαθρομετανάστες, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν στον. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Δύο θανατηφόρα τροχαία στην Ήπειρο

Τη ζωή του έχασε ένας 80χρονος σε τροχαίο δυστύχημα στην Πάργα, όταν ο 80χρονος που οδηγούσε ένα αγροτικό μηχάνημα έχασε τον έλεγχο του  με αποτέλεσμα το όχημα να βγει από την πορεία του και να ανατραπεί και ο οδηγός του να βρει ακαριαίο θάνατο.
Τη ζωή του έχασε ένας 61χρονος Έλληνας όταν το φορτηγό που οδηγούσε ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα στην περιφερειακή οδό των Ιωαννίνων. Η νταλίκα που οδηγούσε ο 61χρονος και που έφερε βουλγαρικές πινακίδες βγήκε από την πορεία της στη διασταύρωση των οδών Σταύρου Νιάρχου και περιφερειακής οδού με αποτέλεσμα ο οδηγός να τραυματιστεί θανάσιμα. Στο σημείο έφτασαν άμεσα αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων οι οποίοι μετά από έλεγχο στην καρότσα του οχήματος εντόπισαν και δύο αλλοδαπούς ασιατικής καταγωγής που δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.