Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

Απέχει η αντιπολίτευση από το σημερινό Περιφερειακό Συβούλιο

Σύσσωμη η αντιπολίτευση πρόκειται να απέχει από τη συζήτηση για το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου σήμερα.

Σε κοινή ανακοίνωση των παρατάξεων του Περιφερειακού συμβουλίου «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ», «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ για την Ήπειρο», «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» και «Αριστερή Παρέμβαση Ηπείρου» αναφέρεται πως «Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου απαιτεί ασφαλώς διεξοδική συζήτηση και προετοιμασία τόσο στο εσωτερικό των παρατάξεων όσο και με άλλους αρμόδιους φορείς. Προ παντός δεν πρέπει να γίνεται κάτω από το βάρος ασφυκτικών χρονικών περιορισμών που προέκυψαν είτε από μεθόδευση είτε από προχειρότητα και αδιαφορία. Στις παρατάξεις δεν δόθηκε ούτε καν ο ελάχιστος χρόνος του Κανονισμού, για να εξετάσουν την πρόταση που η Περιφερειακή Αρχή είχε την υποχρέωση να διατυπώσει έγκαιρα. Αν η Περιφερειακή Αρχή θεωρεί τυπική και μόνο την συζήτηση ενός τόσο σημαντικού θέματος ας αναλάβει την ευθύνη να το συζητήσει και να το εγκρίνει μόνη της».

Νέα 48ωρη απεργία στο Πανεπιστήμιο

Nέα 48ωρη απεργία για την Πέμπτη και την Παρασκευή με συμμετοχή στις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις στην πόλη και το Πανεπιστήμιο, αποφάσισε μεταξύ άλλων η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατά τη σημερινή της Γενική Συνέλευση. Η Γενική Συνέλευση καλεί τον πρύτανη να μην υπογράψει την διαπιστωτική πράξη για τη σύσταση της επιτροπής που θα διενεργήσει τις εκλογές των μελών του Συμβουλίου του νέου νόμου και να συγκαλέσει άμεσα την Σύγκλητο του Π.Ι, ενώ χθες υπήρξε και  παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα των μελών ΔΕΠ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών για να ενημερώσει εκτός ημερήσιας διάταξης το Δ.Σ για τον νέο Νόμο και τις επιπτώσεις του για την πόλη.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Περιφερειάρχης

Με τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Διβάρη, συναντήθηκε στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα αρδευτικά έργα του προγράμματος «ΑΛΕΞ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ». Ο Περιφερειάρχης προσκόμισε στοιχεία για το αρδευτικό έργο της Κόνιτσας, επισημαίνοντας ότι έχει ενταχθεί πριν δύο χρόνια και είναι απολύτως ώριμο για δημοπράτηση. Ο Ειδικός Γραμματέας ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ότι θα επανεξεταστεί το θέμα κατά την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος, όταν και με την ολοκλήρωση των δημοπρατήσεων, θα γίνει προσπάθεια να εξευρεθούν χρήματα.

Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για την είσοδο της Ηγουμενίτσας

Σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις θα προχωρήσει η Περιφέρεια Ηπείρου για την κατασκευή της εισόδου της πόλης της Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο, για την κήρυξη των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και συγκεκριμένα από τη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Κύπρου έως την περιοχή της Σελεύκειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης στην εισήγησή του, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι πρόκειται για μία μελέτη που ξεκίνησε το 2004 από την πρώην ΔΕΣΕ και η οποία καθυστέρησε να ολοκληρωθεί εξαιτίας των προβλημάτων που υπήρξαν στις εγκρίσεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι έγινε προσπάθεια συνεννόησης με τους δικαιούχους, που απέβη άκαρπη καθώς δεν πείστηκαν όλοι για την αναγκαιότητα του έργου: «Για να μην υπάρξει καθυστέρηση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, είναι άκρως απαραίτητο να προχωρήσουμε σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ώστε κινηθούν οι διαδικασίες κατάθεσης των χρημάτων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Για μας είναι έργο πρώτης προτεραιότητας για το ΕΣΠΑ».

Τη λειτουργία των ΚΠΕ ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο

Τη λειτουργία των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην ¨Ήπειρο και την ανάκληση της απόφασης με την οποία αναστέλλεται η λειτουργία τους, αποφάσισε να ζητήσει από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας με ομόφωνη απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Θα αφαιρέσει τα ρολόγια η ΔΕΥΑΙ σε όσους δεν πληρώνουν

Στην αφαίρεση ρολογιών, θα προχωρήσει από τις 20 Σεπτεμβρίου η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων, σε όσους καταναλωτές, δεν έχουν φροντίσει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις παλιές οφειλές τους.
Από την Διοίκηση της επιχείρησης έγινε γνωστό ότι για την επανατοποθέτηση ρολογιού ύδρευσης απαιτείται η προσκόμιση της οικοδομικής άδειας, διαδικασία που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και χρονοβόρα και επίπονη για τους καταναλωτές.
Για τον λόγο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ απευθύνει έκκληση προς όλους να φροντίσουν να τακτοποιήσουν άμεσα τις παλιές υποχρεώσεις προς την επιχείρηση, προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω ταλαιπωρία.
Επίσης η ΔΕΥΑΙ ανακοίνωσε ότι οι λογαριασμοί του τρέχοντος διμήνου θα φτάσουν στους καταναλωτές ύστερα από καταμέτρηση που γίνεται κι έτσι θα διορθωθούν πιθανές αδικίες που υπήρξαν εξ αιτίας της έκδοσης λογαριασμών «έναντι».
Οι λογαριασμοί «έναντι», εκδόθηκαν με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης του προηγούμενου έτους. Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ προχώρησε στην ενέργεια αυτή, καθώς το προσωπικό της καταμέτρησης είχε έναν τεράστιο όγκο δουλειάς στους τομείς των στάσιμων ρολογιών και των παλιών, ανεξόφλητων οφειλών

Οι εκπρόσωποι της περιφέρειας στην ΕΠΕ

Τους εκπροσώπους του για την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος εξέλεξε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Από την παράταξη της πλειοψηφίας εξελέγησαν οι Αναστάσιος Δηλαβέρης, Νίκος Ανατολιωτάκης και Μαρία Τσουλάκη, ενώ από την παράταξη “Ήπειρος Τόπος να Ζεις”οι Ευάγγελος Αργύρης και Κώστας Μπόβολος.

128 κιλά χασίς σταμάτησαν οι αστυνομικοί στη Σαγιάδα

Σε μια ακόμη σύλληψη λαθρεμπόρου ναρκωτικών προχώρησαν χθες στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, αστυνομικοί της Ηγουμενίτσας. Ο 33χρονος Έλληνας συλληφθείς, , κυκλοφορούσε με μισθωμένο αυτοκίνητο κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Οι αστυνομικοί έθεσαν το όχημα σε διακριτική παρακολούθηση και σε μπλόκο που είχαν στήσει στην Σαγιάδα σταμάτησαν για έλεγχο το αυτοκίνητο. Μέσα στο πορτ μπαγκάζ σε 4 μεγάλους σάκους και σε 125 συσκευασίες οι αστυνομικοί εντόπισαν  128 κιλά χασίς τα οποία κατάσχεσαν. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Και πάλι πρωτιές στο καράτε από τα Ηπειρωτόπουλα

Πέντε αθλητές και αθλήτριες από τους αθλητικούς συλλόγους καράτε της Ηπείρου ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών του Πανελληνίου πρωταθλήματος καράτε εφήβων – νέων – νεανίδων που έγινε στην Αθήνα την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου και μπήκαν για μια ακόμη χρονιά στην Εθνική ομάδα της Ελλάδος.
Οι Πρωταθλητές Ελλάδος και μέλη της Εθνικής Ελλάδος είναι οι Γκορέζης Δημήτριος, Γκορέζη Λυγερή, Γραβάνη Αθηνά, Σκεύης Θεμιστοκλής και Στόλης Δημήτριος.