Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Σύσκεψη για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού

Εξάλειψη αντικινήτρου από τον Αναπτυξιακό Νόμο ζητά η Περιφέρεια

«Όχι», από το Δήμο σε σεκιούριτι στα σχολεία

Μετακόμιση υπηρεσιών της αποκεντρωμένης Διοίκησης

Εκδήλωση ενάντια στην ίδρυση εργοστασίου Α.Σ.Α στη Δωδώνη

Ανέγερση νέου σχολείου στο Κανάλι ζητούν οι γονείς

Έκλεψαν καλώδια

Σύσκεψη για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού

Σύσκεψη στην οποία εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, πραγματοποιήθηκε χθες, στην Περιφέρεια Ηπείρου. Στην σύσκεψη πήραν μέρος η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, εκπρόσωποι του αναδόχου του έργου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σήμερα, στις δέκα το πρωί, πραγματοποιείται στο Δημαρχείο Ιωαννίνων η τελευταία συνάντηση όλων των δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων με αντικείμενο την προγραμματική σύμβαση που είχε αποφασιστεί να υπογραφεί και θα ακολουθήσει η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η προγραμματική σύμβαση υπογράφεται μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου (ως επιβλέπουσα αρχή του έργου του ΧΥΤΑ), του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων και του Δήμου Ιωαννιτών.

Εξάλειψη αντικινήτρου από τον Αναπτυξιακό Νόμο ζητά η Περιφέρεια

Tην εξάλειψη ενός αντικινήτρου για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο (3908/2011) ζητά με έγγραφό του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Το πρόβλημα εντοπίζεται στον περιορισμό που έχει τεθεί ως προς την αναλογία του ενισχυόμενου κόστους για τις κτιριακές εγκαταστάσεις κτιρίων, των έργων υποδομής και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά το 40% της επένδυσης.
Ο περιορισμός αυτός, εκτιμά η Περιφέρεια Ηπείρου,  λειτουργεί αποτρεπτικά για επενδύσεις σε ξενοδοχεία, σε παραδοσιακούς οικισμούς, κυρίως όμως σε επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα (ποιμνιοστάσια, πτηνοτροφεία, βουστάσια κ.α. – εξαιρουμένων των μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης), όπου το ποσοστό κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων, υποδομών κλπ, αντικειμενικά υπερβαίνει κατά πολύ το 40% της επένδυσης.
Ο Περιφερειάρχης, ζητά την τροποποίηση του Νόμου για τις συγκεκριμένες κατηγορίες, κατά το πρότυπο του προηγούμενου Αναπτυξιακού Νόμου.

«Όχι», από το Δήμο σε σεκιούριτι στα σχολεία

Την αντίθεσή της σε τοποθέτηση σεκιούριτι στα σχολεία, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, απαντώντας σε γραπτό αίτημα που υπεβλήθη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων προς την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Στην ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή τονίζει πως «θεωρεί ότι η φύλαξη των σχολείων από σεκιούριτι είναι ενέργεια αντιδημοκρατική, που δεν συνάδει με την παιδεία και τον πολιτισμό μας και μπορεί να πυροδοτήσει νέο κύμα καταλήψεων». Επισημαίνει δε ότι «ο Δήμος δεν δικαιούται να παρέμβει στην εκπαιδευτική διαδικασία, ούτε σε εσωτερικά ζητήματα που ανακύπτουν. Εκτίμηση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με διάλογο και καλεί τους αρμόδιους φορείς της εκπαίδευσης να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή» και καταλήγει πως «η μόνη ευθύνη του Δήμου είναι η διασφάλιση της καταλληλότητας των κτιρίων και  η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών»

Μετακόμιση υπηρεσιών της αποκεντρωμένης Διοίκησης

Στα δημόσια κτίρια όπου στεγαζόταν οι υπηρεσίες της Δ/νσης Συντήρησης Έργων, στο 5ο χλμ. της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης (δίπλα από το αεροδρόμιο) μετακομίσαν οι υπηρεσίες της Γενικής Δ/νσης Χωρικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες μέχρι τώρα στεγαζόταν σε μισθωμένα κτίρια.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών που εφαρμόζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με στόχο να συμβάλει στον περιορισμό των εξόδων και των δαπανών, που επιβαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό.
Εκτιμάται, πως η μετακόμιση θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Εκδήλωση ενάντια στην ίδρυση εργοστασίου Α.Σ.Α στη Δωδώνη

Εκδήλωση για την παρουσίαση  των απόψεων – ενστάσεων επιστημόνων επί της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης για την ίδρυση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι, πραγματοποιεί η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Ίδρυση Εργοστασίου Α.Σ.Α στη Δωδώνη το Σάββατο  1 Οκτωβρίου και ώρα 7 το απόγευμα στο   στην Τύρια.
Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και οι Αντιπεριφερειάρχες Τατιάνα Καλογιάννη και Γιάννης Καραμπίνας, ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι, το Δασαρχείο Ιωαννίνων, η Μελετητική ομάδα εργοστασίου Α.Σ.Α ΕΠΤΑ Ε.Π.Ε. και οι Σύλλογοι και λοιποί φορείς του Δήμου Δωδώνης.
Την εκδήλωση θα ακολουθήσει συζήτηση, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις. 

Ανέγερση νέου σχολείου στο Κανάλι ζητούν οι γονείς

Την απόφαση να διεκδικήσουν την ανέγερση νέου σχολείου στο Κανάλι έλαβαν οι Γονείς και οι Κηδεμόνες των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου. Το σχετικό αίτημα έχει σταλεί προς το Δήμο Πρέβεζας. Όπως τονίζεται το σχολείο Καναλίου δέχεται μαθητές από καταργηθέντα σχολεία της περιοχής, ενώ για το σχολικό έτος 2011-2012 έχουν εγγραφεί και φοιτούν 104 μαθητές, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Στο αίτημα επισημαίνεται ότι οι σχολικές αίθουσες δεν επαρκούν ενώ ο αύλειος χώρος περιορίστηκε σημαντικά με την προσθήκη νέων κτιρίων και πλέον δεν επαρκεί για τις ανάγκες των μαθητών ενός εξαθέσιου σχολείου. Τέλος επισημαίνουν ότι το σχολείο δεν διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων καθώς και για αθλητικές δραστηριότητες όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή τους στον αύλειο χώρο.

Έκλεψαν καλώδια

Δύο κουλούρες καλωδίων έκλεψαν άγνωστοι από εργοτάξιο κατασκευαστικής εταιρείας στο Μικρό Περιστέρι Ιωαννίνων, αφού με τη χρήση σωματικής βίας  ακινητοποίησαν  τον φύλακα. Προανάκριση ενεργείται από το  Αστυνομικό Τμήμα Μετσόβου.