Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Ηγουμενίτσα: Εναλλακτικές θέσεις για τα ασφαλτικά ζητά η ειδική γραμματεία περιβάλλοντος

Ιωάννινα: Την επέκταση του ΚΕΘΕΑ στηρίζει η Περιφέρεια

Ιωάννινα: Αναβάθμιση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης

Ιωάννινα: Συλλογική η προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού

Ιωάννινα: Μείωση των ανταποδοτικών τελών

Ηγουμενίτσα: Συνεδρίαση του συντονιστικού του ΓΕΩΤΕΕ

Ιωάννινα: Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης

Ηγουμενίτσα: Κλειστή η Εγνατία για 36 ώρες

Ηγουμενίτσα: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 39χρονη εκπαιδευτικό

Ηγουμενίτσα: Εναλλακτικές θέσεις για τα ασφαλτικά ζητά η ειδική γραμματεία περιβάλλοντος

Με μια δεκασέλιδη επιστολή, η Ειδική Γραμματέας Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, εισηγείται την «ουσιαστική επανεξέταση εναλλακτικών θέσεων για τη χωροθέτηση της μονάδας ασφαλτικών της «Ασφαλτικά  Ελλάδος ΑΕΒΕ» εκτός της Λωρίδας Σαγιάδας. Η επιστολή της κ. Καραβασίλη, έχει παραλήπτη τον βουλευτή Θεσπρωτίας Χρ. Κατσούρα, ο οποίος είχε ζητήσει, με δήλωσή του, από την Ειδική Γραμματεία Περιβάλλοντος να ελέγξει την όλη διαδικασία τόσο για την ουσία, όσο και για τη νομιμότητά της. Ο κ. Κατσούρας πριν από έναν περίπου μήνα, όταν η γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γεωργακοπούλου υπέγραψε την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη Λωρίδα Σαγιάδας της συγκεκριμένης μονάδας, με μία ιδιαίτερα σκληρή δήλωση είχε ζητήσει την απομάκρυνση της κ. Γεωργακοπούλου από την Ήπειρο  θεωρώντας ότι η απόφαση αυτή ήταν καταστροφική για τη Θεσπρωτία.

 Στις δέκα σελίδες της εισήγησης της κ. Καραβασίλη, περιγράφονται με λεπτομέρειες τόσο το ιστορικό της υπόθεσης όσο και οι ασυμβατότητες και τα όσα δεν ελήφθησαν υπόψη κατά την υπογραφή της απόφασης, ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αναζητηθεί εναλλακτική χωροθέτηση για την εγκατάσταση της μονάδας, με σκοπό όπως επισημαίνει, « την αποφυγή ενδεχόμενης μελλοντικής σοβαρής ζημιάς στο περιβάλλον και στην εξόχως παραγωγική δραστηριότητα της υδατοκαλλιέργειας με συνέπειες στην τοπική ανάπτυξη και την οικονομία».

Ιωάννινα: Την επέκταση του ΚΕΘΕΑ στηρίζει η Περιφέρεια

Την προώθηση και στήριξη της πρόθεσης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) να επεκτείνει τις δομές του, που έως σήμερα λειτουργούν στα Ιωάννινα, και στις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, στηρίζει η Περιφέρεια Ηπείρου, με σκοπό την ένταξή της πράξης στο ΕΣΠΑ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Υγείας κ. Οδυσσέας Πότσης, ξεκίνησε ήδη κύκλο επαφών και συναντήσεων με τους Αντιπεριφερειάρχες των Π.Ε., τους Δήμους και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Από την Περιφέρεια και το ΚΕΘΕΑ παρουσιάζονται επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία, τα οποία οδηγούν στην ανάγκη επέκτασης της λειτουργίας των δομών και στις άλλες περιφερειακές ενότητες.

Σκοπός είναι η δημιουργία ενός θεραπευτικού δικτύου που θα συνδέει όλες τις περιοχές της Περιφέρειας, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες, οι οποίες θα αρχίζουν από την ενημέρωση των γονέων και των εξαρτημένων ατόμων και θα τελειώνει με την επανένταξη των τελευταίων στην κοινωνία. Ως πρώτο και άκρως απαραίτητο βήμα, είναι η εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την οποία δεσμεύτηκαν οι τοπικοί φορείς.

Ιωάννινα: Αναβάθμιση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης

Την έναρξη του έργου βελτίωσης και αναβάθμισης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης των Ιωαννίνων, ανακοίνωσε χθες ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος. Το έργο είχε δημοπρατηθεί το Μάιο, έχει προϋπολογισμό 5εκ. ευρώ περίπου και με την ολοκλήρωσή του, θα έχει αντικατασταθεί μεγάλος μέρος του δικτύου ύδρευσης γεγονός που θα εκμηδενίσει τις απώλειες νερού.

Το έργο της βελτίωσης και αναβάθμισης του εσωτερικού δικτύου περιλαμβάνει την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε δεκάδες οδούς της πόλης των Ιωαννίνων αλλά και στα δημοτικά διαμερίσματα Σταυρακίου, Νεοχωρόπουλου και Μαρμάρων.

Ταυτόχρονα, όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος από τη ΔΕΥΑΙ ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του νέου λογισμικού συστήματος, το οποίο τροφοδοτείται με όλα τα στοιχεία προκειμένου να γίνει και η διόρθωση λογαριασμών, στις περιπτώσεις όπου εντοπίστηκαν λάθη. Οι λογαριασμοί του τελευταίου διμήνου του 2011 θα περιλαμβάνουν τις διορθώσεις και η πλήρης αποκατάσταση θα γίνει στους λογαριασμούς του πρώτου διμήνου του 2012.

 

Ιωάννινα: Συλλογική η προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού

 

Με στόχο να καταδείξουν ότι η τουριστική ανάπτυξη αλλά και η τουριστική προβολή, είναι προσπάθεια συλλογική, οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου έδωσαν χθες κοινή συνέντευξη τύπου. Αφορμή ήταν η κατάταξη της πόλης των Ιωαννίνων στη χρυσή πεντάδα των αγαπημένων προορισμών και η επιλογή του Ζαγορίου ως ο κορυφαίος αγαπημένος ορεινός προορισμός.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη συνεχούς συνεργασίας των φορέων της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να επιλύονται ζητήματα και να αναπτυχθούν συγκεκριμένες δράσεις για τη στήριξη του τουριστικού τομέα.

Ιωάννινα: Μείωση των ανταποδοτικών τελών

Τη μείωση των ανταποδοτικών τελών σε εννέα περιπτώσεις προανήγγειλε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε την Τρίτη. Ο καθορισμός των ανταποδοτικών τελών κατά τη νέα χρονιά, αποτέλεσαν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο. Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι θα εκπονηθεί μελέτη για την «ζωνοποίηση» των τελών, προκειμένου να επέλθει πλήρης εξορθολογισμός. Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση, ενώ έκανε γνωστό ότι σε εννέα περιπτώσεις τα τέλη θα μειωθούν και στις υπόλοιπες θα παραμείνουν τα ίδια με την τρέχουσα χρονιά.

Ηγουμενίτσα: Συνεδρίαση του συντονιστικού του ΓΕΩΤΕΕ

Η τακτική συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με τη συμμετοχή 45 γεωτεχνικών, εκλεγμένων στα ανώτερα όργανα διοίκησης του Επιμελητηρίου (Διοικητικό Συμβούλιο και Διοικούσες Επιτροπές) πραγματοποιείται στις 27 και 28 Νοεμβρίου, στην Ηγουμενίτσα. Οι εργασίες του Συντονιστικού Συμβουλίου θα ξεκινήσουν την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 5:00 μ.μ. και η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 8:00 μ.μ. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στις 09:00 π.μ. Κύριο θέμα του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θα αποτελέσει το ζήτημα των νέων συνθηκών στον αγροτικό χώρο και του ρόλου του γεωτεχνικού σ’ αυτόν, ενώ παράλληλα θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν στο συντονισμό λειτουργίας και δράσης του κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου και των Διοικουσών Επιτροπών των Περιφερειακών Παραρτημάτων του Επιμελητηρίου και γενικότερα την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Οι εργασίες του Συντονιστικού Συμβουλίου θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 28/11 στις 15:00.

Ιωάννινα: Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης

Την Παρασκευή  25 Νοεμβρίου και ώρα 09.00 π.μ.  συνεδριάζει η  Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης,  με 16 θέματα  ημερήσιας διάταξης.

Ηγουμενίτσα: Κλειστή η Εγνατία για 36 ώρες

Για τριάντα έξι ώρες περίπου θα κλείσει η Εγνατία Οδός. Συγκεκριμένα λόγω εκτέλεσης ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών τοποθέτησης έξι (6) γεφυρών στήριξης εξοπλισμού του συστήματος διαχείρισης κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό του Τμήματος από Α/Κ Νεοχωρίου έως Α/Κ Ιωαννίνων, από την 08:00 ώρα της Τετάρτης (23-11-2011) μέχρι την 18:00 ώρα της Πέμπτης (24-11-2011), θα διακοπεί η κυκλοφορία και των δύο κλάδων από Α/Κ Νεοχωρίου έως Α/Κ Ιωαννίνων.

Η κυκλοφορία στο διάστημα αυτό θα διεξάγεται από την Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας μέσω της Εθνικής Οδού Νεοχωρίου – Νεράιδας.

Ηγουμενίτσα: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 39χρονη εκπαιδευτικό

Χθες το πρωί στο 44,5 χλμ της Εθνικής Οδού Αρχαγγέλου – Νεράιδας, στην περιοχή του Γαρδικίου Παραμυθιάς, σημειώθηκε σύγκρουση μεταξύ Ι.Χ. Επιβατηγού αυτοκινήτου και Δ.Χ. Φορτηγού αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα η 39χρονη οδηγός του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου και ελαφρά ο 59χρονος οδηγός του Δ.Χ.Φ αυτοκινήτου.  Η άτυχη 39χρονή ήταν εκπαιδευτικός σε Δημοτικό σχολείο της περιοχής.
Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.