Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Ιωάννινα: Σύσκεψη για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ

Ιωάννινα: Θετική γνωμοδότηση για τη Μ.Π.Ε βιολογικού καθαρισμού Παραμυθιάς

Ηγουμενίτσα: Οριστική ένταξη του αποχετευτικού των Φιλιατών

Ιωάννινα: Υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο βελτίωσης του υδροδοτικού συστήματος του ΣΥΔΚΛΙ

Άρτα: Θετική ανταπόκριση για την επέκταση των δομών του ΚΕΘΕΑ

Ιωάννινα: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ιωάννινα: Στις Βρυξέλλες η Γενική Γραμματέας

Άρτα: Εκλογές για το επιμελητήριο

Ιωάννινα: Εκδήλωση για τη εξάλειψη της βίας

Ιωάννινα: Ημερίδα για το Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Ηγουμενίτσα: 20η έκθεση χειροτεχνημάτων της «Φλόγας»

Ιωάννινα: Ο Εργοτέλης εκμεταλλεύθηκε την έδρα του

Ιωάννινα: Σύσκεψη για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ

Σύσκεψη με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, μετά το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε την π. Παρασκευή με πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών και τη συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη, του αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ Σάκη Βλέτσα και εκπροσώπων των Δήμων του Νομού.

Στη συνάντηση αυτή έγινε σαφής η βούληση του συνόλου των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό στη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Έτσι τα Δημοτικά Συμβούλια θα κληθούν να συζητήσουν την πολιτική νομιμοποίηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου, ωσότου εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση του Περιφερειακού Φορέα.

Παράλληλα θα συζητήσουν την πρόταση για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού προκειμένου να ανατεθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ώστε να υπάρχει λύση το Μάιο, οπότε λήγει η σύμβαση της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Η συνάντηση των αυτοδιοικητικών όλου του Νομού θα επαναληφθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου και αφού θα έχουν προηγηθεί οι συζητήσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ιωάννινα: Θετική γνωμοδότηση για τη Μ.Π.Ε βιολογικού καθαρισμού Παραμυθιάς

Το θέμα της γνωμοδότησης για το Περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για τα Δ. Δ. Παραμυθιάς και Καρυωτίου του Δήμου Σουλίου» της Π.Ε. Θεσπρωτίας, κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, την π. Παρασκευή.

Μετά από εξαντλητικό διάλογο, με  επίκεντρο τον τελικό αποδέκτη, που βάσει της μελέτης προβλέπεται το καλοκαίρι να είναι είτε υπεδάφια διάθεση, είτε  για άρδευση (που θα προκύψει από ειδική μελέτη που θα υποβάλλει ο Δήμος) και το  χειμώνα ο ποταμός Κοκκυτός, η Επιτροπή, γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία υπό τον όρο εφόσον εξασφαλιστούν (από το Δήμο) οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ για  εναλλακτική διάθεση των εκροών καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, να προσαρμοστεί το έργο στα νέα δεδομένα.

Ηγουμενίτσα: Οριστική ένταξη του αποχετευτικού των Φιλιατών

Την οριστική ένταξη του έργου αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στους Φιλιάτες, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος υπέγραψε ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 8,5 εκατομμύρια ευρώ και δικαιούχος είναι η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, η οποία λόγω μη διαχειριστικής επάρκειας του Δήμου Φιλιατών, έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση για την εκτέλεσή του.

Το πρώτο υποέργο της πράξης περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και την κατασκευή και λειτουργία εγκατάστασης καθαρισμού λυμάτων της πόλης των Φιλιατών. Το συνολικό μήκος του δικτύου είναι 17.457 μέτρα.
Περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή φρεατίων ενώ το σύστημα επεξεργασίας είναι οι τεχνητοί υγρότοποι.
Το δεύτερο υποέργο αφορά στον τεχνικό σύμβουλο, ενώ το τρίτο και το τέταρτο καλύπτει δαπάνες στα δίκτυα κοινής ωφέλειας και αρχαιολογικές εργασίες που μπορεί να απαιτηθούν.

Ιωάννινα: Υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο βελτίωσης του υδροδοτικού συστήματος του ΣΥΔΚΛΙ

 

Στην υπογραφή της σύμβασης για την εγκατάσταση του εργολάβου προχώρησαν ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων Ιωαννίνων, προκειμένου να ξεκινήσει η εκτέλεση του έργου «βελτίωση υδροδοτικού συστήματος ΣΥΔΚΛΙ με σύστημα τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση δικτύων».

Η παρέμβαση αυτή γίνεται από τον ΣΥΔΚΛΙ ενώ ο Δήμος Ιωαννιτών καλύπτει τη διαχειριστική επάρκεια.

Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς- Ηπείρου με συνολικό προϋπολογισμό 6,9 εκατομμύρια ευρώ.

Στο φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνεται η κατασκευή νέων δικτύων συνολικού μήκους 9,1 χιλιομέτρων, η αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης μήκους δέκα χιλιομέτρων, η κατασκευή τριών νέων δεξαμενών, η τοποθέτηση πέντε αντλητικών συγκροτημάτων, η κατασκευή έξι οικίσκων γεωτρήσεων και η τοποθέτηση 12 νέων πινάκων, σε αντικατάσταση υφιστάμενων παρωχημένης τεχνολογίας.

 

Άρτα: Θετική ανταπόκριση για την επέκταση των δομών του ΚΕΘΕΑ

Με σύσκεψη που έγινε στην Άρτα, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την επέκταση των δομών του ΚΕΘΕΑ σ΄ όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου. Με την εξεύρεση και παραχώρηση των απαιτούμενων χώρων σε Άρτα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα, θα συνταχθεί πλέον ο φάκελος για την προώθησή του προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν διαπιστώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και η αγωνία των τοπικών αρχών και φορέων να αντιμετωπιστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπ, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Ιωάννινα: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη, στη μία το μεσημέρι, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, με κυρίαρχο θέμα στην ημερήσια διάταξη τα ανταποδοτικά τέλη για το 2012 και τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης.

Όπως είχε ανακοινώσει την προηγούμενη βδομάδα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, σε εννέα κατηγορίες δημοτικών τελών θα υπάρξουν μειώσεις, ενώ φέτος δεν θα υπάρξει καμία νέα αύξηση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει ακόμη το αίτημα για την λειτουργία λαϊκών αγορών στη Δροσιά και τα Σεισμόπληκτα, θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι η πρώτη φορά στα Γιάννινα, όπου θα λειτουργήσουν λαϊκές αγορές στις συνοικίες, καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο κενό.

Τέλος θα γίνει εισήγηση για την ανακήρυξη της 21ης Φεβρουαρίου, ημέρα απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, ως της επίσημης αργίας σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο Ιωαννιτών.

Ιωάννινα: Στις Βρυξέλλες η Γενική Γραμματέας

Ενημερωτική επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιεί η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα από  σήμερα Δευτέρα (28.11.11) έως και την Τετάρτη (30/11/11),προσκεκλημένη των Ευρωβουλευτών κ.κ. Γιώργου Σταυρακάκη και Γιώργου Χατζημαρκάρκη

Η Γενική Γραμματέας μαζί με τους συναδέλφους της των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων κατά την παραμονή τους στις Βρυξέλλες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις πολιτικές και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα για θέματα αγροτικής ανάπτυξης, περιβάλλοντος και Περιφερειακής Ανάπτυξης, τόσο για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, όσο και για τις προτάσεις για την περίοδο μετά το 2013 που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άρτα: Εκλογές για το επιμελητήριο

Από χθες και σήμερα Δευτέρα, 27 & 28 Νοεμβρίου και ώρες από 9:00 π.μ. έως 7:00 μ.μ., πραγματοποιούνται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Άρτας. Στις εκλογές λαμβάνουν μέρος τρεις παρατάξεις: Η «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Κίνηση» με επικεφαλής τον Παπάζογλου Χρήστο, η «Αναπτυξιακή Ενωτική Κίνηση Επιμελητηρίου» με επικεφαλής τον Μαγκούτη Δημήτριο και η «Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Βασιλείου Νικόλαο. Επίσης έθεσαν υποψηφιότητα, ως μεμονωμένοι υποψήφιοι, ο Κατσαούνος Γεράσιμος για το Εμπορικό Τμήμα και ο Κώστας Σταύρος για το Τμήμα Υπηρεσιών. Το Επιμελητήριο της Άρτας είναι το πρώτο από τα τέσσερα της Ηπείρου που ανοίγουν την εκλογική διαδικασία, ενώ στα άλλα τρία επιμελητήρια της Ηπείρου, οι εκλογές έχουν προσδιοριστεί για το διήμερο 4-5 Δεκεμβρίου. 

Ιωάννινα: Εκδήλωση για τη εξάλειψη της βίας

Με αφορμή τη  «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών», ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. του Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση.

Η εκδήλωση θα γίνει  σήμερα Δευτέρα 28 – 11 – 11 και ώρα 7μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο των παλιών Σφαγείων, με θέμα «Η βία στις γυναίκες».

Θα μιλήσουν:

Η κ. Αθηνά-Μαρία Χριστοδούλου, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και η κ. Βιργινία Γκέκα κοινωνική λειτουργός.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ιωάννινα: Ημερίδα για το Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ

«Ο νέος νόμος – πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι.: Ζητήματα συνταγματικότητας και προβλήματα ερμηνείας και εφαρμογής του Ν. 4900/2011» είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου.

Ηγουμενίτσα: 20η έκθεση χειροτεχνημάτων της «Φλόγας»

Την 20η έκθεση χειροτεχνημάτων διοργανώνει το Τμήμα Ηπείρου της «Φλόγας» από 27 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο «Πάνθεον» του Δήμου Ηγουμενίτσας. Όλη η εβδομάδα αυτή είναι αφιερωμένη στο παιδί που δίνει τη σκληρή μάχη κατά του καρκίνου. Στην έκθεση αυτή, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν κεντήματα, φτιαγμένα με μεράκι και μικροκατασκευές. Αγοράζοντας κανείς από την έκθεση δεν αγοράζει απλά ένα δώρο, προσφέρει ζωή» σημειώνεται στην ανακοίνωση-πρόσκληση της «Φλόγας». Με τα έσοδα από τις διάφορες εκδηλώσεις, η «Φλόγα» Ηπείρου συνεισφέρει στην οικοδόμηση του Σπιτιού των Παιδιών. Όπως είναι γνωστό, στην Ήπειρο δεν υπάρχει ογκολογικό τμήμα για παιδιά. Όλα τα παιδιά νοσηλεύονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας.

Ιωάννινα: Ο Εργοτέλης εκμεταλλεύθηκε την έδρα του

Ο Εργοτέλης εκμεταλλεύθηκε την έδρα του και επικράτησε του ΠΑΣ Γιάννινα με 2-1 παρά την αντεπίθεση της ομάδας της Ηπείρου μετά το 2-0. Οι Κρητικοί πέτυχαν την τρίτη νίκη τους με γκολ του Φραγκουλάκη (15′) και αυτογκόλ του Κώτσιου (63′). Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν με τέρμα του Μπακαγιόκο με εύστοχο χτύπημα πέναλτι στο 80′.