ΕΚΘ: Ανακοίνωση για απολύσεις και κλείσιμο συσκευαστηρίου Σελόντα

ergatiko_kentro

ergatiko_kentroΕν μέσω πανδημίας κυβέρνηση και εργοδοσία ματώνουν τους εργαζόμενους και στόχο έχουν να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει μείνει όρθιο από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Τα αντεργατικά μέτρα που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης λύνουν τα χέρια της εργοδοσίας:

·       Να μειώσει τον εργατικό μισθό κατά 50% μέσω της εκ περιτροπής απασχόλησης για τουλάχιστον 6 μήνες.

·       Να στείλει μαζικά εργαζόμενους στο σπίτι με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή όλου του προσωπικού.

·       Να μεταφέρει προσωπικό από επιχείρηση σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου, χωρίς καμία ρητή δέσμευση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του.

Με πλήρη απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών και της Επιθεώρησης Εργασίας γίνεται η “σφαγή του Δράμαλη” στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Οι καταγγελίες που φτάνουν στα σωματεία καθημερινά από εργαζόμενους, για αξιώσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας, ξεπερνούν κάθε πρόκληση.

Μετά από καταγγελίες εργαζομένων ότι η επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας SELONDA ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μπαράζ απολύσεων, συνολικά πάνω από 15 άτομα, και στο κλείσιμο του συσκευαστηρίου στη Θεσπρωτία, κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας πραγματοποίησε την Παρασκευή 27/3 περιοδεία και παρέμβαση στο συγκεκριμένο χώρο εργασίας.

Από την συζήτηση που έγινε, η αβεβαιότητα και η ανησυχία των εργαζομένων είναι φανερή για το τι ακριβώς θα γίνει με τις απολύσεις και το κλείσιμο του συσκευαστηρίου.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ την αντεργατική κίνηση της εργοδοσίας που με τον αέρα στα πανιά που της έδωσαν τα αντεργατικά μέτρα της ΠΝΠ θέλει να προχωρήσει σε απολύσεις και στο κλείσιμο του συσκευαστηρίου εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Δώσαμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες που χρειάζεται για να προασπίσουμε την υγεία, την εργασία και όλα τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

 

Ξεκαθαρίζουμε ότι θα υπερασπιστούμε με όλους τους τρόπους και μορφές τους εργαζόμενους, αν η εργοδοσία προχωρήσει σε απολύσεις ή προσπαθήσει να βάλει στο στόχαστρο τα δικαιώματά τους. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε να πληρώσουν οι εργαζόμενοι για ακόμα μια φορά τις επιλογές της επιχείρησης.

 

Προειδοποιούμε τους συναδέλφους ότι εργοδοσία και άλλοι μηχανισμοί θα προσπαθήσουν με διάφορα τερτίπια να κάμψουν την οργάνωσή τους και την αντίστασή τους. Το έργο το έχουμε ξαναδεί!

Καλούμε τους συναδέλφους συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Ιχθυοκαλλιεργειών Τροφίμων και Ποτών του νομού, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας και την κλαδική Ομοσπονδία να παλέψουν για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας, να μείνουν στην εργασία τους. Αυτό είναι το μεγάλο όπλο μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, την εργοδοσία και το κράτος τους για την κατάσταση που βιώνουμε.

 

Απαιτούμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ:

1. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και γενικότερα όλου του λαού.

2. Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες.

3. Να παρθούν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας. Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.

4. Να καταργηθούν τα αντεργατικά μέτρα της ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.

5. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.

6. Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού και όπου έχουν γίνει διακοπές να γίνουν άμεσα οι επανασυνδέσεις.

7. Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.