Εκρηκτική η ανεργία στην Ήπειρο…

ANERGIA_NEAΣοκάρουν τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική σχετικά με την ανεργία. Μέσα σε ένα χρόνο χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης καθώς η ύφεση βαθαίνει και η κρίση εντείνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ήπειρο, το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ανεργία άγγιξε το 22,1% όταν ένα χρόνο πριν βρίσκονταν στο 16,1%.

Η αύξηση δηλαδή ανέρχεται στις έξι ποσοστιαίες μονάδες, μόνο που πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι και οικογένειες.

Αναλυτικά τώρα, στο 23,6% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 22,6% το προηγούμενο τρίμηνο και 16,3% το β΄τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ.

Το 23,6% είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1998, όταν άρχισαν να ανακοινώνονται στοιχεία σε τριμηνιαία βάση.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 44,2% έναντι του β΄τριμήνου 2011, σε 1.168.761 άτομα.

Η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 8,7% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο 2011. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 4,3% σε σχέση με το πρώτο εφετινό τρίμηνο.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (27,3%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (20,8%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (53,9%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 62,1%.

Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής:

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (35,8%). Ακολουθούν τα άτομα που έχουν απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης και τα άτομα με πτυχία Ανώτερης Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (26,0%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (12,9%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (16,2%).

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 45,7% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 47,6% αναζητά πλήρη, αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.

Τέλος, το 6,6% αναζητά μερική απασχόληση ή δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,3% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν το 59%.

Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (32,5% έναντι 22,7%).

Σε επίπεδο Περιφέρειας η υψηλότερη ανεργία παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 300% και στη Στερεά Ελλάδα με 28,4%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό παρατηρείται στις Ιόνιους Νήσους με 14,3% και στο Νότιο Αιγαίο με 15,3%.

Κατά το δεύτερο εφετινό τρίμηνο, βρήκαν απασχόληση 76.837 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος.

Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, 36.869 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης.

Αντίθετα, 224.691 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 97.939 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά.

Επιπλέον, 118.153 άτομα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα.

Εξετάζοντας την εξέλιξη του αριθμού των απασχολουμένων, ανά τομέα της οικονομίας, παρατηρείται ότι σε όλους τους τομείς υπάρχει μείωση στον αριθμό των απασχολούμενων σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Στον πρωτογενή τομέα η μείωση ανέρχεται σε 3,1%, στο δευτερογενή 15% και στο τριτογενή 8,1%.

Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 7,3% του συνόλου των απασχολουμένων.

Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων το 60,3% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 9,3% για άλλους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, το 5,6% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες και το 24,7% για διάφορους άλλους λόγους.

Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 63,2%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολούμενων.

πηγή: epiruspost.gr