Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Δυστυχώς, δικαιωθήκαμε

tei igoumenitsas

tei igoumenitsasΣτην τελευταία, έκτακτη, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα του ΤΕΙ δικαιώθηκαν, δυστυχώς, οι φόβοι μας. Η δημοτική αρχή αποφάσισε, με προχειρότητα και κατόπιν εορτής να προχωρήσει σε κινητοποίηση την Τετάρτη 13 Μαρτίου κι ούτε λίγο, ούτε πολύ εγκάλεσε τον Εμπορικό Σύλλογο και τους εμπόρους και ζήτησε να μην «κρύβονται», να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν σε κλείσιμο καταστημάτων. Με αυτό, κατά τη γνώμη τους, επιτελεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας το καθήκον του.

Εδώ και πάνω από ένα μήνα, η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου τοποθετείται και παρεμβαίνει δημόσια, γνωστοποιώντας τις προτάσεις της, αλλά δεν θέλουν να ακούσουν.

Δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την έγκαιρη ενεργοποίηση της δημοτικής αρχής, η οποία όφειλε να δείξει πραγματική βούληση για την παραμονή των τμημάτων των ΤΕΙ και έμπρακτα να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει τη θεσπρωτική κοινωνία. Όχι, με μια «απεργία – φωτοβολίδα», αλλά με σειρά κλιμακούμενων κινητοποιήσεων που θα κατέληγαν σε γενική απεργία εμπορικών καταστημάτων, καφετεριών, επαγγελματιών, σχολείων, δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών και σε όποια περαιτέρω ενέργεια θα χρειαζόταν για τη χρηματοδότηση του ΤΕΙ και για αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας.

Αντί για αυτό, όλο το προηγούμενο διάστημα η δημοτική αρχή αναλώθηκε σε συσκέψεις επί συσκέψεων με τοπικούς φορείς, σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, σε συνομιλίες και παζάρια με κυβερνητικούς παράγοντες, αφήνοντας το πολύτιμο χρόνο να περνά και μη αναλαμβάνοντας καμιά πρωτοβουλία. Ήταν σαφές ότι δεν επιθυμούσε να μπει μπροστά, αλλά περίμενε να αποφασίσει από μόνη της η τοπική κοινωνία.

Το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου γνωστοποιεί τις θέσεις, τις αποφάσεις και τα συμπεράσματά του:

1. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργεια κινητοποιήσεων – κι όχι μόνο μιας απεργίας – είναι η συμφωνία στα αιτήματα των φοιτητών, δηλαδή

  • Η απόσυρση του σχεδίου – «Αθηνά»
  • Η παραμονή του τμήματος Ιχθυοκομίας
  • Η διατήρηση του γνωστικού αντικειμένου του ξενόγλωσσου τμήματος
  • Χρηματοδότηση για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών, άμεσα
  • Η παροχή δημόσιας και δωρεάν, χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, Παιδείας

2. Εκτιμούμε ότι η δημοτική αρχή προχωρά σε αυτή την πρόχειρα σχεδιασμένη κινητοποίηση για να αποφύγει την κατηγορία ότι δεν ενδιαφέρεται για την τύχη του ΤΕΙ, τώρα, όμως, που το τελικό σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή. Στοχοποίησε τον Εμπορικό Σύλλογο, επειδή ήταν ο μόνος που πιεστικά και έγκαιρα την κάλεσε να αναλάβει πρωτοβουλίες.

3. Η κινητοποίηση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία επειδή δεν έχει δημιουργηθεί τέτοιο κλίμα στην πόλη και στους πολίτες.

Το να κλείσει το Δημαρχείο είναι εύκολο, ποιος θα αναλάβει όμως να κλείσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία, οι καφετέριες, οι φούρνοι κι όσα καταστήματα δεν ανήκουν στον Εμπορικό Σύλλογο; Κι ο ίδιος ο Εμπορικός Σύλλογος πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή του για να οργανώσει την απεργία;

Τι ζητάει ο Δήμος Ηγουμενίτσας να γίνει την Τετάρτη; με ποιο πλάνο και ποια προοπτική; με ποιους στόχους; με ποια αιτήματα; τι θα ακολουθήσει; μέχρι που σκοπεύει να συγκρουστεί με την κυβέρνηση; μήπως ψάχνει τρόπο να μεταθέσει την αποτυχία της κινητοποίησης στους τοπικούς φορείς;

4. Το ζήτημα του ΤΕΙ είναι εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και τελικά, πολιτικό. Τι λόγο έχει ένας εμπορικός σύλλογος να ηγείται τέτοιων κινητοποιήσεων; Για να δικαιώσει εκείνους που θεωρούν ότι η δημιουργία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε κάθε πόλη συμπίπτει με τοπικά οικονομικά οφέλη;

5. Ο Εμπορικός Σύλλογος, κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι σε θέση να συμμετάσχει σε τέτοια κινητοποίηση. Έχουμε ενημερώσει και προετοιμάσει τα μέλη μας για συμμετοχή σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις διαρκείας, υπό την αιγίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Έχουμε το προηγούμενο, των κινητοποιήσεων για το θέμα των μεταναστών και την υπαναχώρηση της κυβέρνησης. Αφού, ο Δήμος, τώρα δεν έχει τέτοια βούληση, δεν θα συμμετάσχουμε σε μεθοδευμένες και τυπικές κινητοποιήσεις.

6. Καλούμε τους φοιτητές και όλους τους τοπικούς φορείς, δίχως να πιέζουμε και να ενοχλούμε πλέον τη δημοτική αρχή, να αποφασίσουμε από κοινού ποια περιθώρια διεκδικήσεων μας απομένουν, σαν τοπική κοινωνία και σαν ενεργοί πολίτες που δεν δέχονται το «ξήλωμα» του ΤΕΙ στο όνομα μιας αντιεκπαιδευτικής ανατροπής.

Σημείωση: Αλήθεια, ποια είναι η θέση κι η ουσιαστική παρέμβαση του τοπικού βουλευτή, μαζί με την τοπική κοινωνία; Εξαντλήθηκε στη δήλωση της συμφωνίας του με το σχέδιο – «Αθηνά»;