Ενημέρωση του Δημ. Συμβουλίου Σουλίου για ΧΥΤΥ

τελευταία ενημέρωση 2011-02-09 14:26:03

Ενημέρωση του Δημ. Συμβουλίου Σουλίου για ΧΥΤΥ

Ενημέρωση του Δημ. Συμβουλίου Σουλίου για ΧΥΤΥ- Εργοστάσιο Α.Σ.Α από τους Τ. Καλογιάννη- Θ. Πιτούλη

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σουλίου που έγινε την Τρίτη στην Παραμυθιά, και το οποίο είχε θέμα συζήτησης τον Περιφερειακό Σχεδιασμό χωροθέτησης του εργοστασίου επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων και του νέου Χ.Υ.Τ.Υ., παρέστησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης και Π.Ε. Ιωαννίνων (και αρμόδιας για θέματα Ανάπτυξης) κ. Τατιάνα Καλογιάννη – Σταύρου.

Η κ. Τ. Καλογιάννη – Σταύρου, ενημέρωσε το Σώμα και τους παριστάμενους κατοίκους για την απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο, στα πλαίσια διαβούλευσης της Μελέτης που εκπονείται με εντολή της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας. «Για τον καλύτερο συντονισμό μας, ζητήσαμε παράταση της προθεσμίας κατάθεσης των προτάσεων που είχε θέσει η Γ.Γ. και παράλληλα είχαμε ζητήσει τις προτάσεις όλων των Δήμων και των ενδιαφερόμενων φορέων. Απάντησαν δέκα από αυτούς, το ΤΕΕ, η Ένωση Βιομηχάνων ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Φίλων Δωδώνης, οι προτάσεις των οποίων συνεκτιμήθηκαν και περιελήφθησαν στην τελική μας πρόταση», υπογράμμισε η κ. Καλογιάννη – Σταύρου, η οποία απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόνισε ότι η εξαίρεση του Ελληνικού, από την υπό συζήτηση μελέτη, έγινε με εντολή της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όχι της Αιρετής Περιφέρειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι αδιανόητο να μιλάμε σήμερα για την ανάγκη κατασκευής νέου ΧΥΤΥ, τη στιγμή που το ρόλο αυτό μπορούν να παίξουν οι τέσσερις ΧΥΤΑ που υπάρχουν στην Ήπειρο. Ζήτησε να μην επιχειρείται η χρήση του θέματος της λειτουργίας ΧΥΤΥ για πολιτικές σκοπιμότητες, ειδικά από εκείνους που κατά το παρελθόν συμμετείχαν στη λήψη αποφάσεων για την λειτουργία δύο ΧΥΤΑ στο Ν. Θεσπρωτίας, όταν στη γειτονική Πρέβεζα, δεν είχε προβλεφθεί ούτε ένας. Χαρακτήρισε δε αποπροσανατολιστικό το επιχείρημα ότι δεν θα έχει ισχύ η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση αυτή, το ίδιο θα συνέβαινε και με τις αποφάσεις που καλούνται να λάβουν και να υποβάλλουν στην Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης και οι Δήμοι.

Στη συνεδρίαση παρευρίσκονταν και κατέθεσαν τις απόψεις τους και περιφερειακοί σύμβουλοι Π.Ε. Θεσπρωτίας.