Εντατικοί έλεγχοι για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Εντατικές μετρήσεις της σωματιδιακής και αέριας ρύπανσης, ξεκίνησαν προχθές, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΠΑ?ΘΑΛΗΣ», ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Όπως ενημερώνει το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χάρης Καμπεζίδης, «οι έρευνες, διάρκειας ενός μηνός, θα είναι επισταμένες και συστηματικές. Δεν θα αφορούν μόνο τις συγκεντρώσεις, αλλά και τη χημική τους σύσταση ?εάν συσσωματώνονται με άλλους ρύπους και σχηματίζουν νέα προϊόντα».

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά την εντυπωσιακή αύξηση του νέφους αιθαλομίχλης, που παρουσιάζεται φέτος στην περιοχή της πρωτεύουσας και όχι μόνο.

Το πείραμα θα διαρκέσει έως τις 10 Φεβρουαρίου και θα γίνει τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και φέρει τον τίτλο «Προσδιορισμός των πηγών και των φυσικοχημικών ιδιοτήτων των λεπτόκοκκων και υπερλεπτόκοκκων αιωρούμενων σωματιδίων του ατμοσφαιρικού αερολύματος που επηρεάζουν το κλίμα της Ελλάδας».

Στην Αθήνα, το κυρίως τμήμα του εξοπλισμού μέτρησης θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, ενώ μετρήσεις θα γίνονται επίσης στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στην Αγία Παρασκευή και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Πεντέλη.