Επίσκεψη του Περιφερειάρχη στην Ηγουμενίτσα: Συναντήσεις για το θέμα των λαθρομεταναστών

kaxrim

Tην Ηγουμενίτσα επισκέφτηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, προκειμένου να ενημερωθεί  για την κατάσταση που επικρατεί στο Λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή από την διαμονή αφρικανοασιατών μεταναστών. Ο Περιφερειάρχης,  μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θ. Πιτούλη, συναντήθηκε με λιμενικούς, κατοίκους και τους «Γιατρούς του Κόσμου», ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Γ. Κάτσινο.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Περιφερειάρχης δήλωσε τα εξής:

«Είχα τη δυνατότητα να δω, για άλλη μια φορά την κατάσταση που επικρατεί στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από την παραμονή στην ευρύτερη περιοχή, εκατοντάδων μεταναστών. Η Θεσπρωτία δεν μπορεί πλέον να σηκώσει άλλο το βάρος τους. Οι υπηρεσίες έχουν καταπονηθεί από τον καθημερινό αγώνα που δίνουν για την προστασία των κατοίκων και για την αποτροπή  εισόδου τους στο Λιμάνι. Οι  οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων σε καθημερινή σχεδόν βάση, γίνονται αποδέκτες επιθέσεων από μετανάστες. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες, καθώς- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών αρχών-  υπάρχει αυξητική τάση  του αριθμού των μεταναστών και εκφράζονται βάσιμοι φόβοι, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία, τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν,   τόσο για τους ίδιους, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες,  όσο και για την  τοπική οικονομία.

Η μοναδική,  λύση  που απομένει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, είναι η άμεση μεταφορά των μεταναστών σε οργανωμένους χώρους υποδοχής, μακριά από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η αυστηρή περιφρούρηση της ευρύτερης περιοχής για την αποτροπή δημιουργίας νέων καταυλισμών. Το αίτημα αυτό, θα υποβάλλουμε και γραπτώς στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στα άλλα συναρμόδια υπουργεία, καθώς πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες, πριν καταρρεύσει ολοσχερώς ο κοινωνικός ιστός της Θεσπρωτίας και στο σύνολό τους η τοπική οικονομία και ο τουρισμός».