Επιστολή του Αντ, Μπέζα για τις αποσπάσεις των αστυνομικών

bezas_antΜέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν παρουσιαστεί στον Έβρο, την Ορεστιάδα και την Κομοτηνή οι 500 περίπου αστυνομικοί που μετακινούνται με συνοπτικές διαδικασίες από τις τέσσερις διευθύνσεις της Ηπείρου.

Σοβαρά προβλήματα, όπως της σίτισης και της στέγασης δεν έχουν λυθεί ακόμη, ενώ εκκωφαντική είναι η σιωπή τόσο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλήθος αντιδράσεων που διατυπώνεται από όλη την Ήπειρο.

Η περιοχή μας, με σοβαρά προβλήματα διακίνησης ναρκωτικών αλλά και λαθρομετανάστευσης ουσιαστικά αδειάζει και μένει έρμαιο της εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα προβλήματα αυτά μεταφέρθηκαν από την Ήπειρο στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για να διαπιστώσουν ότι περιθώρια διαλόγου δεν υπάρχουν.

Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας με επιστολή του προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξεως Ν. Δένδια, επισημαίνει τα προβλήματα αυτά και καλεί το υπουργείο να λειτουργήσει με… λογική:

ΠΡΟΣ  κ. Νικόλαο Δένδια

Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η απόφαση της υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τη μετακίνηση αστυνομικού προσωπικού από διάφορες Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Θεσπρωτίας, προκειμένου να ενισχυθούν οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ροδόπης και Ξάνθης, αποτελεί όσον αφορά τη Θεσπρωτία μία ενέργεια εντελώς λανθασμένη  και αναποτελεσματική σε σχέση με το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας  ασφάλειας.

Η μετακίνηση 120 αστυνομικών προερχόμενων από πρώην Συνοριακούς Φύλακες, από το Α΄ Τ.Σ.Φ. Φιλιατών και το Β΄ Τ.Σ.Φ. Φιλιατών,   για το χρονικό διάστημα από 2.8.2012 έως 2.10.2012,  θα αποδυναμώσει πλήρως τις υπηρεσίες της Α.Δ. Θεσπρωτίας δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη διαδικασία της αστυνόμευσης σε μια περιοχή, που όπως πολύ καλά γνωρίζετε, πλήττεται από τη λαθρομετανάστευση και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η Θεσπρωτία έχει ιδιαιτερότητες και σημαντικούς εθνικούς λόγους, τους οποίους οι ιθύνοντες του Υπουργείου θα έπρεπε να γνωρίζουν και  να είχαν λάβει υπόψη τους στο σχεδιασμό της  συγκεκριμένης απόφασης.

Η μετακίνηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού αστυνομικού προσωπικού στις υπηρεσίες της Θράκης θα προκαλέσει:

1) Ραγδαία αύξηση της λαθρομετανάστευσης και  τη  συνεπακόλουθη δημιουργία  καταυλισμών παράνομων μεταναστών στην περιοχή γύρω από το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας (καταστάσεις δηλαδή από το παρελθόν, που τόσο αγώνα έκανε η τοπική κοινωνία για να σταματήσουν).

2) Αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν  στην ίδια περιοχή, γιατί δεν θα υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για τη σύλληψη και τις μεταγωγές εκτός Θεσπρωτίας των παράνομων μεταναστών.

3) Ελλιπή  αστυνόμευση των παραμεθόριων οικισμών του νομού, της εκτεταμένης και δύσβατης οριογραμμής με τη γειτονική χώρα της Αλβανίας καθώς και των συνοριακών διαβάσεων  του Μαυροματίου και του Αμπελώνα.

4) Κοινωνικά  και οικογενειακά προβλήματα  στις οικογένειες των αστυνομικών που μετακινούνται και καταπόνηση του προσωπικού που θα παραμείνει λόγω της αναγκαστικής καταστρατήγησης του ωραρίου.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να επανεξετάσετε την  απόφαση της υπηρεσιακής ηγεσίας για τη μετακίνηση 120 αστυνομικών από την Α.Δ. Θεσπρωτίας και να μειώσετε άμεσα τον αριθμό των μετακινούμενων ή το χρόνο παραμονής τους στην περιοχή της Θράκης.

 Σας ζητώ να λειτουργήσετε με λογική και λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρησιακές ανάγκες ενός νομού που διαθέτει τη βασικότερη πύλη  εισόδου – εξόδου (Λιμένας Ηγουμενίτσας ) της χώρας, τρία Τελωνεία και δεκάδες παραμεθόριους οικισμούς.

Με εκτίμηση

Αντώνης  Εμμ.   Μπέζας

Βουλευτής Θεσπρωτίας  ΝΔ