Επιστροφή στην… χειρόγραφη συνταγογράφηση…

nosfi

nosfiΛύση στο πρόβλημα της αδυναμίας συνταγογράφησης δίνεται στα Περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία, ύστερα από εντολή του υποδιοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας να επιτρέψει στους ιατρούς να συνταγογραφούν με τον παραδοσιακό χειρόγραφο τρόπο.

Η εξέλιξη αυτή δίνει λύση σε εκατοντάδες κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων χωριών και δη μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι βρίσκονταν σε απόγνωση, αφού η μόνη λύση ήταν να μεταβαίνουν στις πόλεις, Ηγουμενίτσα, Φιλιάτες και Παραμυθιά, για να γράψουν τα φάρμακά τους… όπου δεν ετύγχαναν και της… καλύτερης αντιμετώπισης.

Τα Κέντρα Υγείας στο Νομό δεν αντιμετωπίζαν πρόβλημα, αφού υπάρχουν οι υποδομές, ο απαιτούμενος εξοπλισμός και η σύνδεση με το διαδίκτυο, ώστε οι συνταγές, σύμφωνα και με την Διοικήτρια του Νοσοκομείου Φιλιατών κ. Ιουλία Μαρκούλα, να εκτελούνται κανονικά ηλεκτρονικά, αλλά ο φόρτος εργασίας που συγκεντρώθηκε τον ένα μήνα εφαρμογής του μέτρου, έφερε γιατρούς και ασφαλισμένους στα όριά τους…

Η νέα εγκύκλιος θα έχει ισχύ από την 1η του Απρίλη, αλλά σύμφωνα με τον Υποδιοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για το διάστημα που απομένει μέχρι τότε, οι γιατροί των αγροτικών και περιφερειακών ιατρείων θα μπορούν να συνταγογραφούν χειρόγραφα αφού θα έχει αναδρομική ισχύ η απόφαση.

Το μέτρο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει ισχύ για όσο διάστημα απαιτηθεί έως ότου τα Περιφερειακά ιατρεία αποκτήσουν τα αναγκαία εφόδια (υπολογιστές, σύνδεση στο διαδίκτυο, εκτυπωτές…)

Βέβαια, σε πολλά χωριά δεν υπάρχουν αγροτικοί ιατροί και οι κάτοικοί τους εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται…