ΕΡΑ Ιωαννίνων: Ο αγώνας αφορά όλη την κοινωνία

Σε χαρούμενο και εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο στούντιο της ΕΡΑ Ιωαννίνων η εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» που εκτάκτως, μετά το ανέβασμα του πομπού, επανήλθε στα Γιάννενα.

Το περιεχόμενο της εκπομπής ήταν μονοθεματικό και αφορούσε την ΕΡΤ και την ελεύθερη έκφραση όχι μόνο του δημοσιογραφικού κόσμου, αλλά των φορέων, των πολιτών και των αλληλέγγυων που από τις 11 Ιουνίου συμπαρίστανται στο κοινό αίτημα για άνοιγμα της ΕΡΤ. Η σημερινή μέρα, λοιπόν, κατέδειξε ότι το αίτημα της κοινωνίας για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΑ και της ΕΡΤ παραμένει επίκαιρο και αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Εξάλλου, αυτός ήταν και ο κοινός τόπος των προσκεκλημένων, εκπροσώπων φορέων και δημοσιογράφων, που κατέθεσαν τις απόψεις τους στην «Πρωινή Ενημέρωση».

Η προτροπή του Βασίλη Τσίκαρη, γραμματέα του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  προς τους εργαζόμενους με τη φράση «είναι ανάγκη να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας γιατί είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας και ο κόσμος που σας στηρίζει είναι περισσότερος απ΄ όσο νομίζετε», περικλείει το βασικό συμπέρασμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δικηγόρος και περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Παπαδημητρίου, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία στην ΕΡΑ Ιωαννίνων, πριν από 30 χρόνια, σημείωσε εμφατικά ότι «η ΕΡΤ ισχυροποίησε την άλλη φωνή και είναι ένα καλό παράδειγμα για όλους», χαρακτηρίζοντας «σφαιρική» την ενημέρωση που παρέχει. Το λουκέτο στην ΕΡΤ και το πρόσφατο κλείσιμο του πομπού της ΕΡΑ κατήγγειλε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Μωυσής Ελισάφ, τονίζοντας ότι «δεν νοείται πολιτισμός χωρίς δημόσια έκφραση», επιμένοντας παράλληλα πως το κενό που άφησε η ΕΡΤ στον τομέα του Πολιτισμού και της Ενημέρωσης είναι δυσαναπλήρωτο.

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι επισημάνσεις και απόψεις τριών διακεκριμένων δημοσιογράφων της πόλης που περιλαμβάνονταν στους προσκεκλημένους. Ο Φιλήμων Καραμήτσος αναφέρθηκε στην παθογένεια του τοπικού Τύπου και θεώρησε αυτονόητο την ελεύθερη έκφραση, ο Απόστολος Τζελέτας αναφέρθηκε στη σχέση των τοπικών δημοσιογράφων και των αναγνωστών που δημιουργείται μέσα από τις εφημερίδες και ο Παναγιώτης Μπούρχας δήλωσε υπέρμαχος της ελεύθερης έκφρασης και της τοπικής επικαιρότητας.

Στο γιορτινό κλίμα, της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, συμμετείχαν αλληλέγγυοι πολίτες, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, φωτογράφοι από τα τοπικά ΜΜΕ καθώς και συνταξιούχοι υπάλληλοι της ΕΡΑ, και η ευχή της μέχρι πρότινος διευθύντριας του ιστορικού σταθμού των Ιωαννίνων Εύας Χατζηπαυλή, ήταν «του χρόνου να είμαστε όλοι εδώ και πάλι. Το φλουρί το μοιράστηκαν η ΕΡΤ και η ΕΡΑ Ιωαννίνων. Οι εργαζόμενοι – απολυμένοι ευχαριστούν όσους συνέβαλαν στην παραγωγή της «Πρωινής Ενημέρωσης» και κυρίως τους Νίκο Αγγελίδη, Βασιλική Χαϊνά, Βασίλη Λώλο, Μάγδα Μαργαρίτη, Αλέξη Λυγούρα και Αριστοτέλη Μεταξά.