Ερώτηση Β. Γιόγιακα: Απώλεια εσόδων από την κατάργηση της υποδιεύθυνσης του ΣΔΟΕ Ηγουμενίτσας

Ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα σχετικά με την απώλεια εσόδων από τη συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών και την κατάργηση της υποδιεύθυνσης του ΣΔΟΕ Ηγουμενίτσας.
Η συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών με αιτιολογικό την εξοικονόμηση πόρων και μεταξύ αυτών, η κατάργηση της Υποδιεύθυνσης Ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), Ηγουμενίτσας, προκάλεσε μια σειρά από προβλήματα. Κυριότερο όλων των προβλημάτων, ήταν απώλεια σημαντικών εσόδων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις οικονομικές αντοχές της χώρας. 

Πρακτικά η κατάργηση της Υποδιεύθυνσης του ΣΔΟΕ Ηγουμενίτσας, ήταν η αιτία να ατονήσουν οι προληπτικοί φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι καθώς αυτό ήταν το κύριο αντικείμενο των υπηρεσιών του.   

Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες, καθώς ούτε το Τελωνείο Ηγουμενίτσας διαθέτει το προσωπικό που είναι αναγκαίο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ελέγχων, ούτε η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) Ηγουμενίτσας μπορεί να φέρει σε πέρας το σύνολο του έργου της. 

Αποτέλεσμα ήταν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας που είναι η μία από τις δύο πύλες εξόδου προς την Ευρώπη να μη μπορεί να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της πρόληψης αφού η μεταφορά της υποδιεύθυνσης του ΣΔΟΕ στα Ιωάννινα, σήμαινε και μεταφορά τεχνολογικού εξοπλισμού που δεν χρησιμοποιείται και βρίσκεται αποθηκευμένος στα υπόγεια της Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ.

Ενδεικτικά να σημειωθεί – για να γίνει αντιληπτή η συμβολή του ΣΔΟΕ – ότι μέσω των  φορολογικών ελέγχων που έγιναν τα έτη 2010 – 2014,  βεβαιώθηκε το συνολικό ποσό των 9.141.447€ ενώ για το αντίστοιχο διάστημα κατά τη διάρκεια τελωνειακών ελέγχων βεβαιώθηκε το ποσό των 521.803€.

Να τονιστεί επίσης ότι η Ηγουμενίτσα, εκτός από το εμπορικό λιμάνι με ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση τους περισσότερους μήνες, βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Αλβανία απ’ όπου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών προς τη χώρα μας. Και αυτός προφανώς είναι ένας επιπλέον λόγος στήριξης ης υπηρεσίας του ΣΔΟΕ Ηγουμενίτσας.     

 

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

–          Υπάρχει σχέδιο για επανεξέταση και εκ νέου μελέτη των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από τη  συγχώνευση των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ σε πόλεις με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο όπως είναι η Ηγουμενίτσα;

–          Είναι στις προθέσεις σας να φροντίσετε για τη λειτουργία της Υποδιεύθυνσης του ΣΔΟΕ Ηγουμενίτσας;

–          Τι θα πράξετε για την αξιοποίηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που μετά τις συγχωνεύσεις των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ, βρίσκεται αποθηκευμένος στα υπόγεια του ΣΔΟΕ Ιωαννίνων;

 

Ο βουλευτής

 

Βασίλης Γιόγιακας