Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όλες οι εκδηλώσεις στην Ήπειρο

ARXAIOLOGIKO IOANNΕυρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τα Μουσεία της Ηπείρου τις τιμούν με μία σειρά πολύ σημαντικών κι αξιόλογων εκδηλώσεων.

«Τα πρόσωπα του Χρόνου» είναι ο γενικός τίτλος που καλύπτει τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει το Υπουργείο Πολιτισμού.
Μουσεία κι αρχαιολογικοί χώροι της Ηπείρου με ένα πλήθος εκδηλώσεων που απευθύνονται σε μαθητές αλλά και σε μεγάλους.

Η ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με μια σειρά εκδηλώσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και στους αρχαιολογικούς χώρους Δωδώνης και Μεγάλου Γαρδικίου.

Ο εορτασμός διαρκεί τρεις ημέρες, από την Παρασκευή, 27 έως και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις έχουν ανά χώρο ως εξής:
* Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου
– «Έξι και ένα βήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων». Εκπαιδευτική δράση με δρώμενα εμπνευσμένα από τα εκθέματα για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών και αφετηρία το Χρονολόγιο του Μουσείου. Ώρες προσέλευσης : 10.00- 11.00 και 11.00-12.00.
– «Μια φορά κι έναν καιρό – Ένα παραμύθι» Εκπαιδευτικό παραμύθι για την έννοια του χρόνου για νήπια και παιδιά της Α΄ Δημοτικού. Το παραμύθι θα οδηγήσει σε επιλεγμένα αντικείμενα του Mουσείου, ώστε ο χρόνος να συνδεθεί με τη μνήμη και την ιστορία. Εικαστικό εργαστήρι. Ώρες προσέλευσης : 09.00- 10.00 και 10.00-11.00.
Και στις δύο εκδηλώσεις ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα είκοσι (20) παιδιά ανά εκπαιδευτική δράση.
* Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης
– Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου
Θεματικές περιηγήσεις :
– «…και ο χρόνος γλίστρησε πάνω στο αρχαίο θέατρο και άφησε σημάδια».
– «Τα απομεινάρια του αρχαίου Μαντείου».
Ώρες προσέλευσης : 12:00 – 15:00
– Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου
Προβολή του αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ «Οι φύλακες του Χρόνου».
Ώρα προσέλευσης : 20:00
* Αρχαιολογικός χώρος Aκρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου
«Υπήρξαν χρόνοι, πάει καιρός, σαν μυθικοί». Θεματικές ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό με θέμα τα τείχη του Μεγάλου Γαρδικίου, που συνέχισαν να είναι «λειτουργικά» μέχρι την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων.
Ώρες προσέλευσης : 10.00 έως 13.00.
Οι εκδηλώσεις της Παρασκευής, 27/09 θα γίνουν στις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και του Αρχαιολογικού Χώρου Δωδώνης, κατόπιν συνεννοήσεως (και όχι πάνω από δύο σχολικές ομάδες την ημέρα).
Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Η Παρασκευή είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία.

Σε Πρέβεζα και Άρτα
Με εκδηλώσεις στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας συμμετέχει η ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013-2014 με θέμα «Τα πρόσωπα του χρόνου».

Στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον καθηγητή Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Σειραδάκη, με θέμα «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων: Η ανακάλυψη – Η μελέτη – Οι τεχνικές – Η χρήση».

Στη συνέχεια θα εγκαινιασθεί περιοδική έκθεση με τίτλο «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων», στην οποία θα εκτεθεί το πλέον πρόσφατο και πιστό αντίγραφο του μηχανισμού, πλαισιωμένο από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως τις 6 Οκτωβρίου. Επισημαίνεται ότι το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής – κατόπιν ραντεβού – θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν, μαζί με τους καθηγητές τους, την περιοδική έκθεση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης και να ενημερωθούν για την ανακάλυψη και τη χρήση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την αρχαιολόγο Αθηνά Κωνσταντάκη στο τηλέφωνο 2682089890 και τον αρχαιοφύλακα Διονύσιο Κιτσαντά στο τηλέφωνο 2682089892.

– Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση με θέμα «Πόσος χρόνος χρειαζόταν για να…». Η δράση απευθύνεται σε μαθητές γ’ έως στ’ δημοτικού, σε ομάδες έως 30 ατόμων. Η δράση θα διαρκεί μία ώρα και θα πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού (κα Ιουλία Πετράκη, τηλ. 2681071700).
Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν θεματικές ξεναγήσεις για ενηλίκους με θέμα: «Πόσος χρόνος χρειαζόταν για την κατασκευή ενός πήλινου αγγείου και για την ύφανση ενός ενδύματος». Επισημαίνεται ότι το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Από την Τρίτη 8 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου θα μεταφερθεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης και θα παρουσιασθεί περιοδική έκθεση με τίτλο «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων», στην οποία θα εκτεθεί το πλέον πρόσφατο και πιστό αντίγραφο του μηχανισμού, πλαισιωμένο από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

Στη Θεσπρωτία

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (27 – 29 Σεπτεμβρίου 2013) που, για τη διετία 2013-2014, είναι αφιερωμένες στη θεματική «Τα πρόσωπα του Χρόνου», η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας και τον Δήμο Ηγουμενίτσας, θα παρουσιάσουν την υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας «Εικόνες της πόλης στον Χρόνο» στην Πλατεία Δημαρχείου της Ηγουμενίτσας.

Μέσα από φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό, η έκθεση ιχνηλατεί τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο χρόνος στο αστικό τοπίο, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τον φακό επώνυμων φωτογράφων (Σπύρος Μελετζής, Δημήτρης Παπαδήμος, Αναστάσιος Γ. Ρούμπης, Γεώργιος Βαφιαδάκης, Νικόλαος Στουρνάρας, Νικόλαος Μπρέστας κ.ά.) αλλά και σε αναμνηστικές φωτογραφίες κατοίκων της πόλης μας που θέλησαν να απαθανατίσουν τη στιγμή και, μαζί, τη μαγεία ενός κόσμου που χάνεται. Για τις ανάγκες της έκθεσης παραχωρήθηκε φωτογραφικό υλικό από τα αρχεία Π.Ε.Δ. Ηπείρου – πρώην Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Θεσπρωτίας, Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ., οικ. Πιτούλη, ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, Στέφανου Στουρνάρα, Νικόλαου Μπρέστα και ΛΒ΄ ΕΠΚΑ, ενώ μέρος του εποπτικού υλικού αντλήθηκε από έντυπες και διαδικτυακές πηγές.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στην Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, όπου θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα φιλοξενείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και θα συνδυαστεί με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για οργανωμένες σχολικές ομάδες.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.