Η ΑΤΕ ανοίγει την κούρσα πώλησης της ΔΩΔΩΝΗΣ

dodoni

Την οριστική απόφαση της ΑΤΕ να κινήσει τις διαδικασίες πώλησης της ΔΩΔΩΝΗΣ ανακοίνωσε στους επικεφαλείς των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών-μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, σε συνάντηση που είχε χθες το πρωί μαζί τους, ο διοικητής της ΑΤΕbank, Θόδωρος Πανταλάκης.

Ο κ. Παντελάκης ανακοίνωσε ότι πρόκειται άμεσα να προχωρήσει στην πρόσληψη ειδικού συμβούλου για την πώληση της εταιρείας και επικαλέστηκε την επιταγή της τρόικας να απεμπλακεί η ΑΤΕ από τις θυγατρικές της.

Το ραντεβού που ήταν προγραμματισμένο για τις 11.30 το πρωί κλείστηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του «ισχυρού άνδρα» της ΑΤΕbank κι έρχεται λίγες μέρες μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Εφετείου Ιωαννίνων η οποία δίνει ουσιαστικά συνέχεια στη δικαστική διελκυστίνδα για το 7,7% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας που απέκτησε παλαιότερα η τράπεζα από τοπικές Ενώσεις.

Αρκετοί παράγοντες ερμηνεύσαν την κίνηση του κ. Πανταλάκη ως μια τελευταία προσπάθεια να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Δωδώνης καθώς πρόκειται για τη μοναδική από τις αγροκτηνοτροφικές θυγατρικές της τράπεζας που η διαδικασία πώλησης έχει «κολλήσει». Κάτι που, βέβαια, απειλεί να εκτροχιάσει και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ίδιας της Αγροτικής.

Από την πλευρά τους, οι συνεταιριστές προσήλθαν στο ραντεβού με «μικρό καλάθι» καθώς θεωρούν ότι σημεία προσέγγισης με την τράπεζα δεν υπάρχουν όσο η ΑΤΕ επιμένει στην αλλαγή του καταστατικού και την πώληση του –πλειοψηφικού- μεριδίου της με ανοικτό διαγωνισμό.

Οι Ενώσεις της Ηπείρου που μετείχαν στη συνάντηση επέμειναν στις θέσεις τους για τη διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της εταιρείας και την τήρηση του καταστατικού με τη σημερινή του μορφή.

Σε κοινή ανακοίνωση των Ενώσεων, σημειώνεται ότι θα αποφασίσουν για τη στάση τους στο εξής σε κοινές συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι συσκέψεις θα γίνουν μεταξύ των διοικητικών συμβουλίων των Ενώσεων και των κτηνοτρόφων και παραγωγών.

Θα ειδοποιηθούν πρώτες

Η ΑΤΕ είχε ήδη ενημερώσει εδώ και πολύ καιρό τις ΕΑΣ ότι «θα ειδοποιηθούν πρώτες» μόλις ξεκινήσουν οι διαδικασίες, ήτοι η αξιολόγηση της εταιρίας και η προετοιμασία του διεθνούς διαγωνισμού, ώστε να έχουν ένα «αβαντάζ» στη διαδικασία, χωρίς πάντως να τους εξηγεί πώς θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν μεγαθήρια του εξωτερικού που θέλουν το brandname κυρίως της επιχείρησης. Βέβαια, για να προχωρήσει η πώληση απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αλλάξει το καταστατικό της «Δωδώνης», το οποίο μέχρι στιγμής απαγορεύει μια τέτοια εμπορική πράξη.

Σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό αν η ΑΤΕ θέλει να φύγει από τη «Δωδώνη» δεν μπορεί να την πουλήσει, αλλά πρέπει να επιστρέψει τις μετοχές τις έναντι αντιτίμου, όπως αυτό καθορίζεται στον τελευταίο ισολογισμό της εταιρείας, στις ενώσεις, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατο να συμβεί αφού δεν πρόκειται ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να πουλήσει περιουσιακό του στοιχείο κάτω του κόστους.

Ουσιαστικά λοιπόν από χθες ουσιαστικά ξεκίνησε η «κούρσα» πώλησης της εταιρίας, με τους κτηνοτρόφους και πολλούς φορείς να είναι ριζικά αντίθετοι και να ετοιμάζονται για να αποτρέψουν με κάθε τρόπο το γεγονός. Ήδη άλλωστε από το περασμένο καλοκαίρι έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν στον εκτιμητή που θα οριστεί, να εγκατασταθεί στη «Δωδώνη».

Η απόφαση του Εφετείου και η ανακοίνωση των Ενώσεων

Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα της δικαστικής νίκη της ΑΤΕ επί των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών-μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» εξέδωσαν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Σύμφωνα στην ανακοίνωσή τους οι ΕΑΣ κάνουν λόγο για ανακριβή δημοσιεύματα στον Τύπο τα οποία αναφέρουν ότι η «ΑΤΕ κατοχυρώνει χωρίς αμφισβήτηση την καταστατική πλειοψηφία» στη γαλακτοβιομηχανία μετά την έκδοση των αποφάσεων του Εφετείου Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό η διαμάχη για την παλαιότερη απόκτηση από την ΑΤΕ μετοχικού ποσοστού 7,7% της «Δωδώνη», εκτός από το αρχικό 60% που κατείχε, λήγει προσώρας με επικράτηση της τράπεζας, η οποία κέρδισε την υπόθεση τόσο πρωτόδικα όσο και στο δεύτερο βαθμό.

Για το θέμα οι ΕΑΣ Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους:

«Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας κρίνουν σκόπιμο να ενημερώσουν το κοινό για την έκβαση της δικαστικής διαμάχης με την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. διότι πρόσφατα υπήρξαν ανακριβή δημοσιεύματα στον Τύπο.
Συγκεκριμένα, ελέχθη – μεταξύ άλλων ανακριβειών – ότι η «ΑΤΕ κατοχυρώνει χωρίς αμφισβήτηση την καταστατική πλειοψηφία» στη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. μετά την έκδοση των αποφάσεων του Εφετείου Ιωαννίνων.
Η διαπίστωση αυτή δεν είναι ορθή. Οι αποφάσεις του Εφετείου Ιωαννίνων – οι οποίες μπορούν σε κάθε περίπτωση να αναιρεθούν – απέρριψαν απλώς τις αγωγές των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών για τυπικούς λόγους. Οι τελευταίες, μπορούν επομένως, να επανέλθουν με νέες αγωγές.
Και το σημαντικότερο: Το Εφετείο Ιωαννίνων εδέχθη την ύπαρξη έγκυρου περιορισμού στη δυνατότητα μεταβίβασης των μετοχών, κρίνοντας επί λέξει τα ακόλουθα: «Σε περίπτωση που κάποια συνεταιριστική οργάνωση θέλει να μεταβιβάσει τις μετοχές της ή μέρος αυτών θα πρέπει πρώτα να προτείνει την μεταβίβαση σε άλλη ή άλλες μετόχους ή μη μετόχους – συνεταιριστικές οργανώσεις. Τούτο για να διαφυλαχθεί ο σκοπός της αρχικής συνθέσεως του μετοχικού κεφαλαίου και να αποφευχθεί η ενίσχυση της θέσεως της Α.Τ.Ε. στην μετοχική σύνθεση, που ούτως ή άλλως είναι δεσπόζουσα». Μόνο εάν δεν υπάρχει επιθυμία ή δυνατότητα απόκτησης των μετοχών από άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις (μετόχους ή μη) είναι δυνατή η μεταβίβαση στην ΑΤΕ. Αυτά έκρινε το Εφετείο Ιωαννίνων.
Κατά συνέπεια, ουδεμία καταστατική πλειοψηφία κατοχύρωσε η ΑΤΕ με την απόκτηση των επίμαχων μετοχικών πακέτων. Το αντίθετο: Η αγορά αυτή είναι αμφιβόλου νομιμότητος, δεδομένης της ανωτέρω κρίσης του Εφετείου Ιωαννίνων».