Η διασύνδεση Εγνατίας – Μαυροματίου

egnatia

egnatiaΑνακοίνωση της Περιφέρειας Ηπέιρου για τη μελέτη του οδικού άξονα «Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι»

Αναφορικά με το θέμα, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012  με τίτλο: «Η Εγνατία οδός θα φθάσει τελικά μέχρι το Μαυρομάτι Θεσπρωτίας;», στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος Ιωαννίνων» – που περιλαμβάνει δηλώσεις του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Γρ. Τζοβάρα –  και το οποίο αναπαρήχθη από άλλα Μέσα Ενημέρωσης της Ηπείρου, γίνονται γνωστά τα εξής:

Η Περιφερειακή Αρχή  με την ανάληψη των καθηκόντων της, είχε ξεκινήσει επαφές με τη διοίκηση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. για την εκπόνηση της μελέτης που αφορά την οδική σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το Μαυρομάτι Θεσπρωτίας. 

Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. να κάνει δεκτή την πρόταση για την εκπόνηση της μελέτης και έτσι προχώρησε στη σύνταξη σχεδίου προγραμματικής σύμβασης, το οποίο έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου.  Ωστόσο υπάρχει μια σημαντική οικονομική  εκκρεμότητα που  πρέπει να αντιμετωπιστεί:  Αφορά την  αξίωση της Εταιρίας, να αναλάβει την ευθύνη η  Περιφέρεια για τη διάθεση των 50 εκατομμύριων ευρώ που απαιτούνται- κατ΄ εκτίμηση – για την κατασκευή του οδικού άξονα.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας έχει ενημερώσει την  «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», ότι σήμερα υπάρχει διαθέσιμο μόνο το ποσό των 3.000.000 για την εκπόνηση της μελέτης μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Έργων,  (που σε περίπτωση   περαιτέρω καθυστέρησης είναι εξαιρετικό αμφίβολο αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει),  και ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται για το έργο,  χρήματα που πρέπει να ζητήσει η ίδια από το Υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών, στο οποίο υπάγεται.

 Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και θεωρούμε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση, ώστε να προχωρήσει η εκπόνηση της μελέτης.

Είναι απαραίτητο να διευκρινισθεί  επίσης ότι το έργο δεν έχει περιληφθεί στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας,  καθώς ανήκει στην κατηγορία των έργων «Ενίσχυσης προσπελασιμότητας» του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Αυτά έχουν αναφερθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο κ. Γρ. Τζοβάρας, μπορεί να μην τα έχει κατανοήσει, ωστόσο αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να μιλά για «ανακολουθίες κλπ» του Περιφερειάρχη και  της Περιφερειακής Αρχής που συστηματικά και αθόρυβα εργάζεται για την προώθηση του έργου, το οποίο δεν προσφέρεται για ασκήσεις μικροπολιτικής.

Το δημοσίευμα του “Πρωινού Λόγου”:

“Η Εγνατία Οδός θα φθάσει τελικά μέχρι το Μαυρομάτι Θεσπρωτίας;
Τι αναφέρει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γρηγόρης Τζιοβάρας!

Η Εγνατία οδός θα πρέπει κάποτε να φτάσει μέχρι τα σύνορα της Αλβανίας από τη μεριά της Θεσπρωτίας.
Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει αφορμή μεγάλης ανάπτυξης μιας παραμελημένης και φτωχής περιοχής, όπως είναι ο Νομός Θεσπρωτίας, που αυτή, κυρίως, την περίοδο μαραζώνει οικονομικά.

Κάτι κινείται…

Η σύνδεση της Εγνατίας με το Τελωνείο Μαυροματίου, παρότι προβλεπόταν, έχει καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και κάποιοι θεωρούσαν, ίσως να θεωρούν και ακόμη, ότι το έργο δεν πρόκειται να γίνει. Ωστόσο από την “Εγνατία Α.Ε.” δόθηκε η πληροφορία ότι την άνοιξη θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκπόνηση προμελέτης. Βέβαια θα πάρει κάποιο χρόνο η υλοποίηση του έργου, είναι παρήγορο, όμως, το γεγονός ότι κάτι άρχισε να κινείται.
Ο δημοσιογράφος και περιφερειακός σύμβουλος Θεσπρωτίας Γρηγόρης Τζοβάρας, κατηγορεί για ανακολουθία στο θέμα αυτό τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη.

Όπως αναφέρει: «τον περασμένο Απρίλιο, ο υπογράφων και η συνάδελφός μου Αθηνά Ιωάννου, ζητήσαμε εγγράφως από το Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει απόφαση και να ζητήσει επισήμως από την εταιρία “Εγνατία Οδός Α.Ε.” να αναλάβει τη σύνταξη της μελέτης για τη σύνδεση ως τη Σαγιάδα και τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Λάβαμε τότε από τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη την απάντηση ότι περίπου “έχει φροντίσει” ο ίδιος και όταν, στη διάρκεια επόμενης συνεδρίασης, ξανατέθηκε το θέμα στην ίδια βάση, τού επεσήμανα ότι “ας είναι δικιά του όλη η… δόξα, αρκεί να ξεκινήσει το έργο”».

«Δεν ήταν έτσι…»

«Αποδείχθηκε, δυστυχώς –συνεχίζει ο κ. Τζοβάρας- ότι δεν ήταν έτσι, αφού στην τελευταία συνεδρίαση του Π.Σ., όταν και πάλι θέσαμε το ζήτημα, καθώς το έργο δεν έχει ενταχθεί στον τριετή προγραμματισμό της Περιφέρειας Ηπείρου, πληροφορηθήκαμε από τον κ. Καχριμάνη ότι η Εγνατία Οδός Α.Ε. ζητούσε μια υπέρογκη πίστωση από την Περιφέρεια, που η τελευταία δεν μπορούσε να καλύψει. Πάντως από την “Εγνατία”, μαθαίνω ότι είναι πιθανόν την προσεχή άνοιξη να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκπόνηση προμελέτης, που είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την κατασκευή ενός έργου…».