Η Ηγουμενίτσα υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα

floga1

floga1ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΑΦΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η Ηγουμενίτσα, η Θεσπρωτία, υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα, το Οικουμενικό Σύμβολο της φιλίας όλων των λαών.

Η διέλευση της Φλόγας από την Ηγουμενίτσα, σ’ ένα ταξίδι που θα αγκαλιάσει ολόκληρη την ανθρωπότητα, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μας, σε μια στιγμή που βιώνουμε μια κρίση. οικονομική, πολιτική και αξιακή.

floga1floga2Όταν ο Γάλλος Βαρόνος Κουμπερτιέν εισηγήθηκε και πέτυχε το 1894 την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ήθελε να ενώσει τις εθνότητες από τους πολέμους και να φέρει τη νεολαία στον αθλητισμό.

Στην αρχαιότητα η αμοιβή ήταν ένα στεφάνι από αγριελιά και το 1986 που αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα ήταν ένα φτηνό μετάλλιο. Σήμερα η αθλητική πραγματικότητα, διαστρέβλωσε τα αθλητικά ιδεώδη, και η διεθνής κοινότητα με τα θεσμικά της όργανα πρέπει να παρέμβει.

Η Ολυμπιακή Φλόγα, το φως της ειρήνης, της ευγενούς άμιλλας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, πρέπει να οδηγήσει την παγκόσμια αθλητική ηγεσία στις αξίες για τις οποίες αγωνίζονταν οι αθλητές το 776 π.χ, χρονολογία όπου ανάγονται οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

floga3Ο Κότινος (στεφάνι από κλαδί αγριελιάς  με το οποίο στεφάνωναν τους Ολυμπιονίκες) φαντάζει σαν παραμύθι, ο διαχρονικός συμβολισμός του όμως σήμερα έχει ιδιαίτερη αξία, και αυτό πρέπει να μεταδώσουν οι λαμπαδηδρόμοι μας, που είναι οι πρέσβεις και οι φορείς των αθλητικών ιδεωδών.

Από σήμερα, που η Ολυμπιακή Φλόγα συνεχίζει το ταξίδι της, εμείς έχουμε έναν πρόσθετο λόγο να τη συνοδεύσουμε με τη σκέψη μας και τις ευχές μας, γιατί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όλοι οι Θεσπρωτοί θα είμαστε εκεί, με την αθλήτριά μας, την Ολυμπιονίκη μας Αλεξάνδρου Τσιάβου.

Ευχόμαστε στην Αλεξάνδρα και σ’ όλους τους Έλληνες αθλητές να γυρίσουν Χρυσοί.

floga4Καλούμε τους διοργανωτές των αγώνων του Λονδίνου, να διαφυλάξουν τη Φλόγα και τις Πανανθρώπινες ιδέες που εκπροσωπεί.

Σας ευχαριστώ.

OΙ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ:

  1. ΡΟΥΣΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, Μέλος της Εθνικής Ομάδας Βόλεϊ Ανδρών, Χρυσό Μετάλλιο στη Βαλκανιάδα Βόλεϊ 1990, παγκόσμια Πανεπιστημιάδα Βόλεϊ 1993  
  2. Μπουζούρης Πολύκαρπος, Πανελλήνια Πρωταθλήματα Στίβου (ΑΜΕΑ), (μεταφορά στο βωμό)
  3. Καταβάτης Ηλίας,  Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου 2011, Πανελληνιονίκης στη Σφαιροβολία 2011
  4. Κούρτης Βασίλειος, Εθνική Ομάδα Εφήβων Κωπηλασίας, 2 συμμετοχές σε παγκόσμιο πρωτάθλημα
  5. Βαγενάς Κωνσταντίνος, 1η Βαλκανική Νίκη
  6. Λιάκος Νικόλαος, 4 συμμετοχές στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου, πρωταθλήτης Ελλάδος με τον ΠΑΟΚ

floga5

floga6

floga7