Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την επιτροπή αξιολόγησης δομών στους Δήμους

laiki

laikiΚατά αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η αξιολόγηση των δομών στην Τοπική Διοίκηση δεν είναι μια διαδικασία που θα μας αποκαλύψει πράγματα που δεν ξέραμε.

Μέσα σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια  κατά τη διάρκεια των 3 ετών του Καλλικρατικού Δήμου έχουν επισημανθεί τα προβλήματα τόσο των Δομών όσο και των ίδιων των υπηρεσιών του Δήμου τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

α) υποχρηματοδότηση έως και παντελή διακοπή χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση .

β) υποστελέχωση υπηρεσιών ή στελέχωση με εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας, πρόβλημα που με τις διαθεσιμότητες και τις συνταξιοδοτήσεις παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις

γ) αντιλαϊκή κατεύθυνση  (επιβάρυνση λαϊκών νοικοκυριών, επιχειρηματική δράση του Δήμου αντί για δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες) 

Για εμάς ένα πράγμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι η αυτοξιολόγηση γίνει-δεν γίνει από τους Δήμους και απολύσεις θα έρθουν, και διαθεσιμότητες, και καταργήσεις οργανικών θέσεων και κλάδων.

Είναι συνειδητός ο αποπροσανατολισμός που κάνει η ΚΕΔΕ, που βιάζεται κιόλας να γίνουν οι αξιολογήσεις, στέλνοντας επιστολές, δήθεν για να μην γίνουν άλλες οριζόντιες απολύσεις.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε και το παράδειγμα των πανεπιστημίων όπου αντίστοιχα η σύνοδος των πρυτάνεων ακριβώς την ίδια εποχη με την ΚΕΔΕ συμφώνησε στην αυτοαξιολόγηση των ιδρυμάτων και αυτο-αξιολογήθηκαν και φυσικά καταργήθηκαν ειδικότητες και βγαίνουν εργαζόμενοι στην διαθεσιμότητα-απόλυση.

Αυτό που πραγματικά κάνει η ΚΕΔΕ και η Δημοτική Αρχή είναι να δίνει χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση  να βάλει σε εφαρμογή τις αναδιαρθρώσεις.

Όλοι το ξέρουμε, και φυσικά και οι εργαζόμενοι το ξέρουν, ότι ο στόχος είναι να απολυθούν 150.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο και η αξιολόγηση θα είναι το άλλοθι.

Σε σχέση με τους εργαζόμενους συγκεκριμένα, οι απολύσεις και οι αλλαγές στους οργανισμούς εσωτερικής λειτουργίας αποσκοπούν σε έναν διπλό στόχο: όχι απλά να απολυθούν εργαζόμενοι (πράγμα σίγουρο, που δεν το αρνείται και κανένας πλέον) αλλά να αλλάξει το σύνολο των εργασιακών σχέσεων στους Δήμους και κατά επέκταση στο Δημόσιο.

Για αυτό για παράδειγμα ενώ από τη μια πλευρά απολύονται εργαζόμενοι σαν υπεράριθμοι, ενώ ισχύει απαγόρευση προσλήψεων στους Δήμους, ταυτόχρονα άνοιξε το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας με τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους των 5 μηνών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη που στήριξε το ΚΚΕ σε όλους τους Δήμους της χώρας δηλώνει ότι θα είμαστε απέναντι σε κάθε αξιολόγηση, σε κάθε διαθεσιμότητα και απόλυση, σε κάθε κλείσιμο δομών και ότι θα συνεχίσουμε  να παλεύουμε για κρατική χρηματοδότηση των Δήμων, για πρόσληψη μονίμου προσωπικού για αναβαθμισμένες υπηρεσίες πρόνοιας για όλες τις λαϊκές οικογένειες.  

Με αυτήν την έννοια δεν έχει κανένα νόημα η παρουσία εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην επιτροπή αξιολόγησης δομών και προσωπικού στον Δήμο Ηγουμενίτσας.

                                                                                  Ηγουμενίτσα 18/11/2013

                                                                                Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»

                                                                                                            Δώρης Δήμας