Η Κυριακάτικη αργία διχάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο!

PERIFEREIAKO KYRIAKES– Αποχώρησε σύσσωμη η Αντιπολίτευση
Στην αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης κατέληξε η απόπειρα συζήτησης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το ετέθη προ ημερήσιας διάταξης, με την παρουσία αρκετών εμπορουπαλλήλων, χωρίς όμως να καταστεί εφικτή η συζήτηση. Οι εκπρόσωποι των σωματείων με πανό και συνθήματα έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στην αίθουσα και αρκετές φορές οι τόνοι ανέβηκαν.

Από την μία η θέση του Περιφερειάρχη ότι το θέμα είναι λήξαν και η διαβούλευση έχει γίνει από τους αντιπεριφερειάρχες και από την άλλη τα ευτράπελα την ώρα της ψηφοφορίας που αφορούσε στο αν θα συζητηθεί ή όχι το θέμα, οδήγησαν στην αποχώρηση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

«Ο νόμος είναι σαφής και παρέχει το δικαίωμα στους αντιπεριφερειάρχες να κάνουν τη διαβούλευση και να λάβουν τις αποφάσεις για τον αριθμό των Κυριακών που θα λειτουργούν τα καταστήματα», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα επιμένοντας στην ανάγκη να συζητηθεί το θέμα, ενώ την ίδια ώρα οι εμπορουπάλληλοι φώναζαν συνθήματα και κατηγορούσαν την αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη ότι δεν έλαβε υπόψιν της την κοινή απόφαση όλων των φορέων της πόλης.

«Δεν καλούμαστε να κρίνουμε το νόμο αλλά να τον εφαρμόσουμε» απάντησε ο Περιφερειάρχης θεωρώντας ότι δεν υπάρχει έδαφος και λόγος για συζήτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο κ. Χαράλαμπος Μπάτσης, ο οποίος προήδρευε στη συνεδρίαση, έθεσε το θέμα προς ψηφοφορία. Το σώμα δηλαδή κλήθηκε να αποφασίσει αν θα συζητήσει ή όχι το ζήτημα.

Η ψηφοφορία χρειάστηκε να γίνει τρεις φορές καθώς κάποια χέρια δεν σηκώθηκαν, κάτω από τις αποδοκιμασίες των παριστάμενων, γεγονός που άναψε ακόμη περισσότερο τα αίματα και οδήγησε στην αποχώρηση της αντιπολίτευσης.

«Πρόκειται για ένα αντιδημοκρατικό ολίσθημα της Περιφερειακής Αρχής» ανέφερε ο Γιάννης Παπαδημητρίου και ο Βαγγέλης Αργύρης ανακοίνωσε την αποχώρηση όλων για να ακολουθήσει η απάντηση του περιφερειάρχη ότι «είτε αποχωρήσετε, είτε όχι, για μας ήσασταν πάντα απόντες».

Για φυγομαχία κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Αρχή με ανακοίνωσή της:

 Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης φυγομάχησαν από το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο, με αφορμή αίτημα συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, να συζητηθεί προ των θεμάτων της  Ημερησίας  Διάταξης το  ζήτημα της εφαρμογής του Νόμου για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ορισμένοι επιδιώκουν να γίνουν ευχάριστοι σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους, υποστηρίζοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ,  ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο, έχει τη δυνατότητα να αλλάζει νόμους που ψηφίζει η Ελληνική Βουλή. Αν όντως ήθελαν να γίνει συζήτηση και όχι να αναλωθούν σε κορώνες λαϊκισμού, είχαν τη δυνατότητα και την ευχέρεια να ζητήσουν  συζήτηση του θέματος με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως το έχουν πράξει πολλές φορές για άλλα θέματα.

Κατανοητές οι επιδιώξεις τους. Καταντά όμως κωμική η προσπάθεια του επικεφαλής της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» να κατηγορεί τον Περιφερειάρχη για υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όταν ήταν εκείνος που αποφάσισε και οδήγησε και τις άλλες παρατάξεις  να αποχωρήσουν  σήμερα από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που είχε στην Ημερήσια Διάταξή του δύο κορυφαία ζητήματα: Τον προϋπολογισμό του 2014 και τη δημιουργία Εταιρίας για την Αγροδιατροφική σύμπραξη, που μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο για την αγροτική ανάπτυξη της Ηπείρου.

Φτάνουν πια τα κροκοδείλια δάκρυα.

Η παράταξη Ήπειρος Τόπος να ζεις σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σημειώνει:

Η παράταξη « Ήπειρος Τόπος να Ζεις» , όπως και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αποχωρήσαμε από τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Με τον έντονο αυτό τρόπο διαμαρτυρόμαστε για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Συμβουλίου που κορυφώθηκε σήμερα με την ακραία επίδειξη αυταρχισμού του Περιφερειάρχη ο οποίος κατά την προσφιλή του τακτική δεν επέτρεψε τη συζήτηση κρίσιμου ζητήματος που αφορά τη λειτουργία της αγοράς και την Κυριακάτικη αργία.

Ανεξαρτήτως της θέσης που μπορεί να έχει κανείς στο προκείμενο ζήτημα, επιλέξαμε την αποχώρηση θέλοντας να καταγγείλουμε τον κ.Καχριμάνη ο οποίος δεν εννοεί να καταλάβει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν μπορεί να λειτουργεί ως ενός ανδρός αρχή, υποβαθμίζοντας μέχρι γελοιοποίησης, το θεσμό του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, ως παράταξη «Ήπειρος Τόπος να Ζεις», δηλώνουμε ότι δεν  συμβιβαζόμαστε με τη σιωπή των αμνών που θέλει να επιβάλλει ο κ.Καχριμάνης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και καταδείχθηκε από την ψήφιση εν ριπή οφθαλμού των θεμάτων της σημερινής ημερήσιας διάταξης.

Δήλωση του Περιφερειακού Συμβούλου Γιάννη Παπαδημητρίου για την αποχώρηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

(& εισήγηση της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» επί της ουσίας)

Η παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», όπως και όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ύστερα από την άρνηση του Περιφερειάρχη να συζητηθεί το μέτρο της άρσης της κυριακάτικης αργίας των καταστημάτων, με το οποίο επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας χιλιάδων εργαζόμενων και μικροεπιχειρηματιών στην Ήπειρο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πρόκειται για το νέο, σοβαρότερο αυτή τη φορά, ολίσθημα στον αυταρχικό κατήφορο του κ. Καχριμάνη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι «αφού ο νόμος έχει ψηφιστεί, εμείς δεν χρειάζεται να συζητήσουμε τίποτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο». Δηλαδή, κατά την άποψή του, το Συμβούλιο δεν μπορεί να κρίνει την κυβερνητική πολιτική και το νόμο, δεν δικαιούται να διαμορφώνει άποψη μετά από διαλογική συζήτηση, δεν έχει την αρμοδιότητα να παίρνει πολιτικές πρωτοβουλίες για την ανατροπή του. Ο ρόλος του πρέπει να είναι εντελώς διακοσμητικός και ανούσιος.

Ο Περιφερειάρχης της Ηπείρου διεκδικεί επάξια το ρόλο του πιο υπάκουου κολαούζου της δικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά, ξεπερνώντας τους συναδέλφους του, οι οποίοι ασφαλώς και δέχθηκαν να συζητήσουν το θέμα στα Περιφερειακά τους Συμβούλια. Ενδεικτικά, ο ν. 4177/2013 ψηφίστηκε στη Βουλή στις 24 Ιουλίου, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 8 Αυγούστου αλλά αυτό δεν εμπόδισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να συζητήσει το θέμα στις 10 Σεπτεμβρίου.   

Οι αυταρχικές μεθοδεύσεις του κ. Καχριμάνη, ο οποίος αιφνιδίασε ακόμη και τα μέλη της παράταξής του (στην αρχική ψηφοφορία ελάχιστοι σύμβουλοί του υπερψήφισαν την πρόταση και χρειάστηκε νέα, αντιδημοκρατική, καταμέτρηση προκειμένου να ευθυγραμμιστούν … ), αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά το δημοκρατικό έλλειμμα στην Περιφέρεια της Ηπείρου και την αναγκαιότητα ανατροπής της σημερινής κατάστασης.

 

Γιάννενα, 30-10-2013

Γιάννης Παπαδημητρίου

 Περιφερειακός Σύμβουλος

 

Ακολουθεί η εισήγηση της παράταξης επί της ουσίας του θέματος :

Για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής

Ας ξεκινήσουμε με μια μικρή ιστορική αναδρομή : Η καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας το 1909 ήταν το πρώτο μέτρο εργατικής νομοθεσίας, που ψηφίστηκε στην Ελλάδα. Θεσμοθετήθηκε μετά από το στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί, στην προσπάθεια του Στρατιωτικού Συνδέσμου να επιδείξει ένα φιλολαϊκό πρόσωπο και στα πλαίσια ενός γενικότερου μεταρρυθμιστικού πνεύματος. Ενώ σε άλλες χώρες, π.χ. στη Γαλλία, η αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας των μισθωτών πήρε τη μορφή του «εβδομαδιαίου ρεπό», στην Ελλάδα λόγω της ασφυκτικής παρουσίας της εκκλησίας στο δημόσιο χώρο συνδέθηκε με την ικανοποίηση των θρησκευτικών αναγκών. Αυτή εξάλλου είναι και η βάση, πάνω στην οποία ο φανατικός Μητροπολίτης του Πειραιά εγκαλεί τα «άθρησκα» κόμματα της Αριστεράς ότι δεν έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν την αργία της Κυριακής. Όμως η αλήθεια είναι ότι η θεσμοθέτηση του μέτρου στηρίχτηκε σε μια σειρά από εργατικές διεκδικήσεις σε διάφορους κλάδους στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, που οδήγησαν στην ωρίμανσή του και επέβαλαν την θεσμοθέτησή του, σε συνάφεια με αντίστοιχες πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις και νομοθετικές αλλαγές. 

Σήμερα, με τις ταξικές πολιτικές του μνημονίου οδηγούμαστε πίσω, στις αρχές του 20ου αιώνα, με μια σειρά από καταστροφικά αποτελέσματα :

• Καταστρέφεται η οικογενειακή και προσωπική ζωή των εργαζομένων και των μικροεμπόρων, μειώνεται ο ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση και προσωπικές στιγμές και επιτείνεται ο κίνδυνος σωματικής και ψυχικής κατάρρευσης.

• Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται σε κλείσιμο και σε λουκέτα μη μπορώντας να αντέξουν τον ανταγωνισμό. Είναι σαφές ότι το μέτρο χαρακτηρίζεται από απόλυτη ταξική μονομέρεια με προφανή σκοπό να ωφεληθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι αλυσίδες και όχι οι μικρομεσαίοι, οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία.

• Η εφαρμογή του μέτρου θα επιτείνει τη μετατροπή των θέσεων αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης σε ελαστικές μορφές εργασίας.

• Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν προσφέρει απολύτως τίποτε στον τουρισμό και τις τουριστικές περιοχές, γιατί ήδη αυτά λειτουργούν τις Κυριακές με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

• Ούτε το επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν χρόνο να ψωνίσουν ευσταθεί. Το πραγματικό πρόβλημα πολλών εργαζόμενων και συνταξιούχων είναι δεν μπορούν πιά να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες με αυτή την άγρια ταξική επίθεση στα εισοδήματά τους.

• Δεκάδες παγκόσμιες μελέτες, τις οποίες επικαλούνται η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Ελλάδας και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, αποδεικνύουν την ακαταλληλότητα του Κυριακάτικου ανοίγματος των καταστημάτων.

• Και βέβαια ας μη ξεχνάμε ότι απώτερος στόχος είναι να γενικευθεί αυτό το απάνθρωπο μοντέλο εργασίας σε όλους τους κλάδους εργασίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» υποστηρίζει την εισήγηση ενάντια στην άρση της κυριακάτικης αργίας και ζητάει από το Περιφερειακό Συμβούλιο να διατρανώσει την αντίθεση του σε αυτό το ακραίο και αντιλαϊκό μέτρο, να απορρίψει τους κυβερνητικούς εκβιασμούς και να αποφασίσει την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών με στόχο την άμεση ακύρωση του μέτρου και την επαναφορά του προηγούμενου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

 

Γιάννενα, 30-10-2013

Γιάννης Παπαδημητρίου

 Περιφερειακός Σύμβουλος