Η μνημονιακή πολιτική υγείας έφτασε και στον τόπο μας!

ika

ikaΑνακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας

Το μοντέλο του αναλυτή   του βιοχημικού του ΕΟΠΥΥ Ιωαννίνων (πρώην ΙΚΑ) αποσύρθηκε από την εταιρεία και δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να προμηθευτεί αντιδραστήρια. Ευτυχώς, όμως βρέθηκε λύση!  Μεταφέρεται στα Γιάννενα  ο αναλυτής του βιοχημικού του ΕΟΠΥΥ Ηγουμενίτσας. Στο κάτω-κάτω, όπως αναφέρει και το σχετικό έγγραφο, το βιοχημικό Ηγουμενίτσας έχει δύο άτομα προσωπικό, ο ένας συμβασιούχος, που η σύμβασή του λήγει στις 30-3-2013. Ο δε ΕΟΠΥΥ Ηγουμενίτσας θα λειτουργεί ως «αιμοληπτικό κέντρο» και τα δείγματα θα μεταφέρονται στα Γιάννενα!!!

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε ο μοναδικός μικροβιολόγος του ΚΥ Ηγουμενίτσας, και το ίδιο συνέβη νωρίτερα και με  τον μικροβιολόγο του ΚΥ Παραμυθιάς. Αυτό σημαίνει ότι τα ¾ του νομού   δεν έχουν δημόσιο δωρεάν βιοχημικό εργαστήριο. Στην πράξη καταργείται το μικροβιολογικό εργαστήριο που  στεγάζεται  στο  Πολυϊατρείο του ΙΚΑ στην  Ηγουμενίτσα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ στο νομό μας εκτός από την μεγαλύτερη ταλαιπωρία θα επιβαρυνθούν οικονομικά ακόμα περισσότερο για να κάνουν τις μικροβιολογικές εξετάσεις τους, αφού θα εξαναγκαστούν είτε να προσφεύγουν σε ιδιώτες ιατρούς, είτε να πηγαίνουν στο νοσοκομείο Φιλιατών.

Οι πληροφορίες λένε ότι το πρόβλημα των παλαιών αναλυτών των εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ υφίσταται σε πολλές πόλεις της χώρας και ο ΕΟΠΥΥ δεν προχωρά σε διαγωνισμό αντικατάστασής τους γιατί, επικαλούμενος την έλλειψη χρηματοδότησης, σχεδιάζει να υπογράψει σύμβαση εκτέλεσης των βιοχημικών εξετάσεων με ιδιωτική αλυσίδα. Εγκαινιάζοντας πιθανόν και νέο κύκλο μετακινήσεων ή απολύσεων προσωπικού.

Εν τω μεταξύ από 1/1/2013  όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν λάβει μειωμένους προϋπολογισμούς εφημεριών, και μάλιστα ενώ στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ηπείρου οι προϋπολογισμοί ήρθαν μειωμένοι κατά περίπου 20-25% στο ΓΝΝ-ΚΥ Φιλιατών ήρθε κατά περίπου 40-45%!!! Αυτό σημαίνει πρακτικά προγράμματα εφημέρευσης μη ασφαλή και επικίνδυνα για ασθενείς και γιατρούς, ενώ το γεγονός ότι το νοσοκομείο Φιλιατών απαξιώνεται ακόμα περισσότερο μπορεί να σημαίνει ότι έχει δρομολογηθεί το κλείσιμο του ή η πλήρης υποβάθμιση του!!!!

Καιρός να σταματήσει ο καθένας να παρατηρεί τα γεγονότα και να κάνει «αναλύσεις» και «ρεπορτάζ». Καλούμε  τους  Θεσπρωτούς  σε  αγωνιστική  ετοιμότητα  και  εγρήγορση  για να   εμποδίσουμε, το  κλείσιμο  του  μικροβιολογικού  εργαστηρίου του ΙΚΑ στην Ηγουμενίτσα, αλλά και  να διεκδικήσουμε να στελεχωθεί όχι μόνο το Πολυϊατρείο του ΙΚΑ αλλά και οι μονάδες του ΕΣΥ με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό και να λειτουργούν απρόσκοπτα σε 24ωρη βάση, έτσι ώστε να καλύπτονται και να ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες των ασφαλισμένων χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση και ταλαιπωρία.

     

  Όσο πιο γρήγορα τα μνημόνια γίνουν παρελθόν, τόσο κοντύτερα θα φέρουμε το μέλλον μας