Η περιοδεία του Ν.Τσούκαλη σε Γιάννινα και Θεσπρωτία

Πραγματοποιήθηκε η περιοδεία του βουλευτή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Νίκου Τσούκαλη, σε Γιάννινα και Θεσπρωτία, την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 23, 24 & 25 Νοεμβρίου.

Τις θέσεις του κόμματος για την έξοδο από την κρίση ανέλυσε ο βουλευτής Αχαΐας σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στα γραφεία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στα Γιάννινα, τονίζοντας πως η έξοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της αναδιάρθρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενώ κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου στην αναδιοργάνωση του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού χώρου, ο οποίος καλείται να παλέψει από κοινού για να αλλάξει εκ βάθρων το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Ελλάδας, κάτι που η ΔΗΜ.ΑΡ θεωρεί βασική προϋπόθεση για να ξεπεραστεί η γενικότερη κρίση σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Την Πέμπτη στις 10:00 ο βουλευτής πλαισιωμένος από κλιμάκιο της Ν.Ε με το Γραμματέα της Τάσο Βασιλείου, επισκέφθηκε τη γαλακτοβιομηχανία “ΔΩΔΩΝΗ” όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον οικονομικό διευθυντή της γαλακτοβιομηχανίας και να συζητήσει με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων, αλλά και να περιηγηθεί στους χώρους παραγωγής.

Το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας θα εξαρτηθεί από την σύμπτωση των φορέων της Ηπείρου σε μια κοινή πρόταση που θα δίνει προοπτική στη ΔΩΔΩΝΗ, θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον συνεταιριστικό της χαρακτήρα, θα αποτελεί ασπίδα για τους εργαζομένους, τους κτηνοτρόφους – παραγωγούς της Ηπείρου (κι όχι μόνο) και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των καταναλωτών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας, που με τόσο κόπο πέτυχαν οι προηγούμενοι.

Αυτή τη λύση θα πρέπει να την υποστηρίξουν όλοι οι φορείς και κύρια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, που σχεδίασαν την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της γαλακτοβιομηχανίας και την τροποποίηση του καταστατικού της, με σκοπό την πώλησή της στις πολυεθνικές του κλάδου, διορθώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα τραγικά τους λάθη και αναλαμβάνοντας την πολιτική τους ευθύνη.

Η ΑΤΕ να πωλήσει – αν δεν γίνεται να παραχωρήσει – με συμβολικό τίμημα το μερίδιό της στους παραγωγούς – κτηνοτρόφους και τη διοίκηση της εταιρείας να εγγυηθεί η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου.

Στις 11:00 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο της πόλης με το δήμαρχο Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιο, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα της πόλης και έγινε σαφές ότι θα υπάρχει μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας, προκειμένου η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ να συμβάλλει από την πλευρά της στην προώθηση και την επίλυσή τους. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα μεγάλα θέματα, όπως είναι το ρυθμιστικό, το πολεοδομικό αλλά και σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και περιβάλλοντος.

Ακολούθησε επίσκεψη στην Κόνιτσα όπου ενημερώθηκε εκτενώς από το Δήμαρχο Παναγιώτη Γαργάλα για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον η περιοχή μετά τη λειτουργία της Εγνατίας, για την απομόνωση της, για την ανεργία που μαστίζει τους νέους, για τη συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα, καθώς και για τη σταδιακή αποδυνάμωση από τις διάφορες υπηρεσίες που καταργούνται ή μεταφέρονται αλλού. Διαβεβαίωσε το Δήμαρχο ότι όλα τα ανωτέρω θα τα μεταφέρει με επίκαιρες ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς. Περιηγήθηκε στην αγορά της πόλης και μαζί με το Δήμαρχο και το κλιμάκιο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ μετέβησαν στη συνέχεια στην ακριτική Βούρμπιανη, τόπο καταγωγής του.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας συναντήθηκε στα γραφεία του κόμματος με τα μέλη και τους φίλους της ΔΗΜ.ΑΡ, όπου έγινε ευρεία συζήτηση για την πορεία του κόμματος. Κοινή διαπίστωση το ενδιαφέρον των πολιτών και τα θετικότατα σχόλια για την μέχρι τώρα παρουσία της.

Την Παρασκευή το πρωί επισκέφθηκε τις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ στα Γιάννινα, όπου ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν την Επαγγ/κή Εκπαίδευση και ειδικά για το σύστημα της μαθητείας που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ. Συζήτησε με το μόνιμο και ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα φέρει το Τεχνολογικό Λύκειο και τις εργασιακές τους σχέσεις.

Tην ίδια ημέρα ο Νίκος Τσούκαλης συνοδευόμενος από τον Γραμματέα και το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσπρωτίας Θωμά Δημητρίου και Δημήτρη Μηλιώνη αντίστοιχα, επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Ηγουμενίτσας όπου τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θωμάς Παππάς και οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Τσώλης και Κώστας Δημητρίου, απουσιάζοντος στην Αθήνα του Δημάρχου της πόλης Γιώργου Κάτσινου.

Κατά τη συνάντηση εκτέθηκαν από την πλευρά του Δήμου τα προβλήματα της πόλης που είναι ιδιαίτερα οξυμένα αυτή την περίοδο λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης των δήμων που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία εκτέλεσης δημοτικών έργων καθώς και προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής.

Συζητήθηκαν επίσης οι αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην τουριστική περιοχή της Δημοτικής κοινότητας Πέρδικας η διέλευση του αγωγού του φυσικού αερίου από την περιοχή. Ο Νίκος Τσούκαλης μεταξύ άλλων, προέτρεψε τους εκπροσώπους του Δήμου στην πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε, να εφαρμόζουν πολιτικές αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες τους που δοκιμάζονται σκληρά από την πολιτική του μνημονίου.

Όσον αφορά δε το πρόβλημα που δημιουργεί η διέλευση του αγωγού από την περιοχή της Πέρδικας, δεσμεύθηκε ότι θα καταθέσει άμεσα ερώτηση στη Βουλή με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας.